Voor een woordelijke weergave van het verslag wordt verwezen naar de audio-opname op de webtoepassing www.rumst.be
Burgemeester Jurgen Callaerts presenteert aan de hand van een powerpointpresentatie die als bijlage aan dit punt wordt gevoegd, het bestuursakkoord.
Raadslid Jarrik Peeters (Vooruit) benadrukt dat het akkoord op een constructieve manier is tot stand gekomen, met een belangrijke nadruk op het sociaal beleid, aandacht voor de verenigingen. Adviesraden worden versterkt en actief betrokken. De mobiliteit met verschillende accenten komt ruim aan bod. Op vlak van veiligheid wordt verder ingezet op overlastcamera’s om sluikstorten tegen te gaan, en op een sensibiliserende rol voor de gemeenschapswachten. Inwoners hechten veel belang aan de netheid van het openbaar domein, wat goed is dat dit in het bestuursakkoord is opgenomen. De fractie wenst het college veel succes.
Raadslid Raf De Schepper (Lokaal 2840) begrijpt niet waarom dit akkoord niet in raadscommissies uit de doeken werd gedaan. De heer de Schepper mist in dit akkoord creativiteit en friste en geeft aan dat het akkoord flou, wollig en besluiteloos blijft. Door de manier van presenteren wil men een grondig debat uit de weg gaan. Hij mist fiere schepenen die over hun bevoegdheden toelichting komen geven in raadscommissies. Hij vindt het ook niet ernstig dat onderliggende documenten zoals inspiratienota en bestuurskrachtanalyse pas afgelopen maandag werden bezorgd. De heer De Schepper geeft toe dat een aantal goede zaken worden vermeld, zoals het meldpunt, en ondersteuning van het personeel. Het moet wel allemaal duidelijker.
De Lokaal 2840-fractie schuift dan zelf de 10 speerpunten naar voor die ze uit het bestuursakkoord hebben gehaald. Het eerste speerpunt is de doortrekking van de N177, waarbij flankerende maatregelen noodzakelijk zijn (minder hinder). Het tweede speerpunt zijn de bestuurszaken en meer bepaald de fusie. De fractie verwacht duidelijkheid over de intenties van het bestuur. De verenigingen vormen speerpunt drie. Ook hier verwacht de fractie duidelijkheid, o.a. over retributies en subsidies. Duurzaamheid is speerpunt vier. Het is niet duidelijk welke richting men uit wil en de fractie hoopt dat de bijstelling van het klimaatactieplan er snel komt. Het volgende speerpunt is patrimonium, waarbij het de bedoeling is om het patrimonium in de deelgemeente Reet van de hand te doen. In speerpunt zes – de landbouw – wil men het hoevetoerisme stimuleren, wat ongerustheid brengt bij de landbouwers. Hierbij stelt de heer de Schepper de vraag of er concreet gaat gemorreld worden aan het landbouwgebied. Speerpunt zeven gaat over de gemeenschapsvoorzieningen, zoals tramhuis en het oude museum. Hij vraagt zich af of er de nodige budgetten wel aan gekoppeld zijn. De gezonde financiën vormen speerpunt acht met afschaffing van de woonbelasting en Tomorrowland die dit gaan bijpassen. Hij vraagt zich ook af hoe FTI en de reconversie van de Rupelstreek gaat verder gaan. Of de vernieuwing op vlak van fiscaliteit wel wettelijk mogelijk is, wordt onvoldoende uitgediept. Hij wijst er op dat eerst het financieel kader moet worden vastgelegd vooraleer over andere dingen kan worden gepraat. Eigenlijk ziet raadslid De Schepper maar 8 speerpunten. Wat speerpunten zouden kunnen zijn zoals onderwijs, sport, … daar vindt hij niets van terug.
De Lokaal 2840-fractie heeft nog suggesties zoals inspraak (speerpunt 9) met de werking van de adviesraden en andere participatiemodellen. De jongeren en jeugd vormen voor Lokaal 2840 het tiende speerpunt, want dit komt bijna niet aan bod in het bestuursakkoord.
Raadslid Bart Claes (Vlaams Belang) zegt dat zijn fractie op zijn honger blijft zitten, omdat het akkoord uitblinkt in vaagheid, beloftes, overwegingen zonder dat er iets wordt hard gemaakt. Het gaat teveel om intentieverklaringen en te weinig over dingen die kunnen hard gemaakt worden. Hij concludeert dat er tijdens de onderhandelingen eerder over de postjes is onderhandeld. Op vlak van bestuurszaken voelt het aan alsof er een fusie aankomt. Als er een fusie komt moet de burger hiermee akkoord gaan. Op vlak van de mobiliteit is het goed dat er werk wordt gemaakt van de doortrekking van N177, maar dan zonder hinder voor de bewoners. Voor wat betreft de zone 30 is het goed dat de trajecten worden geëvalueerd. De Buzzy Pas subsidiëren vindt de heer Claes een goed idee. Voor wat betreft fietsstraten geeft hij aan dat niemand, automobilisten noch fietsers, dit een goed idee vinden. Eindelijk wordt er meer ingezet op het onderhoud van het openbaar groen. Gemeentelijke parken mogen geen gemeentelijke bossen worden. Op vlak van wonen suggereert de heer Claes om het recht van voorkoop te installeren voor heel de gemeente, i.p.v. enkel voor leegstaande panden. Voor het luik milieu wil de heer Claes meer weten over de intenties m.b.t. ophaling van de gft-bakken evenals de sanering van de kleiputten. Hij vraagt ook duidelijkheid over welke gronden het bestuur beschikbaar wil stellen voor het aanplanten van bossen. Gaat het hier ook over landbouwgronden? Dit ligt immers heel gevoelig bij de landbouwers. 6 jaar geleden werd er nog gesteld dat de geluidsschermen aan de E19 er moesten komen, desnoods zou de gemeente ze zelf bouwen. De heer Claes merkt op dat hier niets van in huis is gekomen. Hij vraagt het bestuur wat hier de concrete intenties zijn.
Op vlak van duurzaamheid wijst de heer Claes erop dat het duurzaam maken van het patrimonium en wagenpark heel veel kost en dit de dienstverlening aan de burger niet rechtstreeks verbetert. De heer Claes vraagt duidelijkheid over de schaalvergroting van de politiezone. In welke mate gaat dit de dienstverlening ten goede komen. Over andere topics zoals het stopzetten van Rumst Jaarmarkt, het vermarkten van de villa in de Petrus Van der Taelenstraat, het terugbrengen van het aantal speelpleinen tot één per deelgemeente, en het gebrek van initiatieven voor onze sportclubs, blijft de heer Claes met veel vragen zitten.
Raadslid Wendy Weckhuysen (Lokaal 2840) licht de begraafplaatsen er uit. Voor haar fractie mag er alle ruimte gegeven worden aan vormen van hedendaags begraven. Haar tussenkomst gaat meer bepaald over de concessies op de begraafplaatsen. Het huidige systeem geeft aanleiding tot lege plekken op de begraafplaatsen. Ze roept op dat het bestuur een nieuwe mooie visie omtrent de begraafplaatsen zou uitwerken. Mevrouw Weckhuysen vraagt om het bestaande systeem van de concessies te herbekijken zodat graven worden gerespecteerd en bewaard ook al zijn er geen nabestaanden, wat ons toelaat om tijdens een wandeling op de begraafplaatsen een stukje geschiedenis van onze gemeente te kunnen lezen. Ze roept op om terug iets moois en historisch waardevol te maken van onze begraafplaatsen.
Raadslid Geert Van der Auwera (Lokaal 2840) mist coherentie, strategie, een visie. De tussenkomst van de heer Van der Auwera gaat over ruimtelijke ordening en stedenbouw. Hij vraagt zich af hoe de meerderheid de verkavelingslasten wil uitwerken. Voor wat betreft de BGO vindt hij het goed dat deze wordt herzien, maar vraagt ook deze te herzien vanuit het oogpunt van duurzaamheid. De heer Van der Auwera wijst ook op het masterplan Terhagen, maar leest nergens in het akkoord of en hoe dit gaat worden verdiept. Masterplannen voor Reet en Rumst zijn ook nergens terug te vinden, noch de intenties of plannen rond de opmaak voor een beleidsplan ruimte Rumst, waarin de uitdagingen voor de toekomst (bouwshift) kunnen aan bod komen en waarin ook een oriëntatie kan gemaakt worden over de plannen van de provincie. De heer Van der Auwera leest ook niets meer over het PRUP Noordelijke Kleiputten en vraagt zich af of de gemeente dit verder gaat ondersteunen.
Op vlak van openbaar domein leest de heer Van der Auwera dat het openbaar groen meer gestructureerd gaat aangepakt worden. Hij vraagt zicht dan wel af van waar de middelen vandaan gaan komen in de wetenschap dat de belasting op woonruimte gaat worden geschrapt. Een ander aspect bij openbaar domein zijn de grote werken en hier haalt de heer Van der Auwera de enorme vracht van klachten aan. Er staat niet in het akkoord hoe de werken beter gaan aangepakt worden of hoe er beter gaat gecommuniceerd worden.
De heer Van der Auwera mist een strategische visie over jeugd en sport. Er wordt niets gezegd over hoe het label kindvriendelijke gemeente zal worden behaald, of hoe de speelpleintjes gaan worden georganiseerd. Er is geen visie over Uitgedekt Schoor, noch over zonevreemde sportclubs, noch over G-sport en ondersteuning van bepaalde wedstrijden.
Raadslid Marleen De Bruyn (Lokaal 2840) heeft het deel over erfgoed onder de loep genomen. Ze vraagt zich af waar het erfgoeddepot komt waarvan in de vorige legislatuur sprake was. Ze zegt ook dat ze niets leest over de bovenlokale samenwerking van IOED Rupelstreek met IOED Zuidrand. Ze waarschuwt voor het verlies van subsidies indien dit niet wordt opgepakt. Ze leest dat de jaarmarkt wordt opgewaardeerd, maar vraagt zich af wat er met de 11 juli-viering zal gebeuren, met de kermissen of met de ondersteuning van grote evenementen en feesten. Op vlak van onderwijs hoopt mevrouw De Bruyn dat het Agion-dossier voor Ter Doelhagen tot een goed einde komt. Ze leest niets over de gezinscoaches en hoopt dat de werking van deze brugfiguren kan worden verder gezet.
Raadslid Luc Callaerts (Lokaal 2840) vraagt zich af hoe de werking van het meldpunt gaat worden aangepakt. Op vlak van mobiliteit en de inrichting van het openbaar domein i.f.v. de zone 30 vraagt hij meer duidelijkheid en hoopt dat dit in het meerjarenplan zal te vinden zijn. Hij hoopt dat bij de evaluatie van de fietsstraten de omwonenden betrokken worden. Voor andere zaken rond mobiliteit (schoolomgeving, …) ziet hij veel onduidelijkheden. Een punt dat de heer Callaerts persoonlijk raakt, is het heroriënteren van de subsidie van 11.11.11. Hij wijst op het belang, de geloofwaardigheid en impact van 11.11.11 als ngo. Hij betreurt dat dit geen erkenning krijgt in dit bestuur. De heer Callaerts zegt vertrouwen te hebben in de nieuwe schepen van sociaal beleid, maar vindt dat er nog heel veel onduidelijkheden zijn. Zo vraagt hij zich af waarom de REMI-tool nog moet geëvalueerd worden. Hij is tevreden dat gezinsarmoede als speerpunt is opgenomen, maar twijfelt dat de gemotiveerde medewerkers van het huis van het kind dit kunnen blijven bolwerken. M.b.t. de buurtzorgwinkel wijst hij ook op het initiatief van een mama-depot gerund door vrijwilligers. Hij vindt in het bestuursakkoord ook niets terug over onthaal, inburgering en ondersteuning van buitenlandse nieuwkomers.
Raadslid Marc Leemans (Lokaal 2840) begint over het woonbeleid. Hij wijst op de specifieke problematiek rond Woonkade waardoor een lange doorlooptijd van projecten valt te verwachten. Daarom beveelt hij aan om werk te maken van de leegstand om zo nieuwe initiatieven zo snel mogelijk te lanceren. Om te kunnen “wonen in eigen streek” zal de gemeente moeten gronden aankoop, waarbij de heer Leemans zich afvraagt van waar de nodige financiële middelen vandaan zullen komen. Hij vraagt aan de meerderheid hoe ze gaan omgaan met alternatieve woonvormen voor senioren. De heer Leemans vraagt i.k.v. van lokale economie of de kosten-batenanalyse van het landschapskantoor al werd gemaakt. Hij vraagt ook waarom de visie rond detailhandel moet aangepakt worden, omdat er in het verleden toch een detailhandelcoach werd ingezet. Op vlak van patrimonium vraagt hij meer duidelijkheid rond de plannen om proactief vergader- en feestzalen in elke deelgemeente te voorzien. Op vlak van senioren vindt de fractie dat er meer aan nood is aan stimuli om meer buurtgerichte initiatieven te ondersteunen en suggereert om hiermee aan de slag te gaan in het senioren beleidsplan en de seniorenraad.
Burgemeester Jurgen Callaerts reageert op de tussenkomsten en hamert op het feit dat een bestuursakkoord geen meerjarenplan is. Het is een ambitienota die tijdloos moet zijn op 6 jaar. Bepaalde zaken moeten inderdaad onderzocht worden. Om de zaken concreet te maken zal in dialoog moeten gegaan worden met gebruikers, adviesraden, buurtbewoners, enz. Bepaalde zaken zijn straffer geformuleerd, omdat er in het verleden al beslissingen over genomen zijn. In die zin zal de situatie rond de sporthal in Uitgedekt Schoor worden onderzocht.
De burgemeester wijst ook op het feit dat indien bepaalde zaken niet in het bestuursakkoord staan er niet automatisch van uit mag gegaan worden dat het bestuur ze niet gaat doen. Naar 3 speeltuinen gaan betekent niet dat de buurtspeeltuintjes op de schop gaan. De kritiek op het niet presenteren in raadscommissies pareert de burgemeester door te stellen dat met het meerjarenplan, dus met de actieplannen en acties en de budgetten naar raadscommissies zal worden gegaan.
De burgemeester bevestigt dat de inspiratienota een bron is geweest voor de opmaak van het bestuursakkoord. Voor wat betreft het financieel kader, dat was er 6 jaar geleden ook maar in september. Hoe de fiscaliteit gaat benaderd worden is wel degelijk een ambitie, o.a. omdat ze wordt aangevochten. Voor de rest blijft het bestuur het financieel beleid voort zetten.
Voor wat betreft de fusie wil het bestuur mee de lijnen uitzetten vooral met de bedoeling om niet op fusies rondom Rumst te kijken en alleen achter te blijven. De burgemeester bevestigt ook – als het zover komt – de burger hierbij betrokken zal worden. Het bestuur gaat zeker niet actief de boer op.
De burgemeester bevestigt dat het klooster van Reet niet tegen de vlakte zal gaan . Dat zit immers gebetonneerd in een RUP. De verenigingen zijn voor de meerderheid heel belangrijk en de retributies en subsidies zullen worden aangepast. Belangrijk is te onderzoeken hoe we dit het beste aanpakken met inspraak van de verenigingen en de adviesraden. Op vlak van duurzaamheid hebben we qua elektrificatie al de doelstellingen gehaald. Voor de rest is het niet de bedoeling de aspecten qua duurzaamheid opzij te zetten. Over de fietsstraten hoort de burgemeester tegenstrijdige meningen. Ook al zitten we boven de benchmark qua groenarbeiders, toch is er de ambitie om nog meer te investeren in groenonderhoud. Volgende week worden de eerste voorstellen m.b.t. een meer gestructureerd groenplan gebracht. Op vlak van de sanering ven de kleiputten geeft de burgemeester aan niet in de lead te zitten, maar dat het bestuur hier ook wil vermijden dat er een stoet van vrachtwagens voor 10 jaar bij komt. Door al die beroepen missen we tal van windows of opportunity. Het bestuur is in het ootje genomen op vlak van de geluidsschermen aan de E19. Het is zeker de ambitie om hierin verder te gaan. Gelet op de kostprijs hoopt het bestuur dat de Vlaamse overheid hierin haar steentje bijdraagt. Om de schaalgrootte van de politiezone te realiseren acht de burgemeester het noodzakelijk dat het wetgevend kader moet wijzigen om dit te kunnen realiseren. Rupel is een goed draaiende zone, maar er zijn moeilijkheden om het kader in te vullen. De werkdruk vanuit het parket is ook gestegen, wat het eigen beleid bemoeilijkt.
De burgemeester belooft in te gaan op de oproep van mevrouw Weckhuysen m.b.t. de begraafplaatsen.
Als reactie op de heer Van der Auwera m.b.t. het PRUP Dreamville zegt de burgemeester dat dit reeds beslist is en het bestuur hier gewoon mee voortgaat. Op de vraag hoe de kindvriendelijke gemeente gaat gerealiseerd worden, antwoordt de burgemeester dat dit rechtstreeks uit de inspiratienota komt en dat dit in dat document ook niet concreter is. Om dat uit te werken hebben we nog wel enkele weken tijd en dan zal het ook uitkijken zijn wat de schatkist te bieden heeft.
Schepen Geert Antonio (N-VA) bevestigt dat hij als fiere schepen staat te popelen om over zijn bevoegdheden toelichting te geven. De schepen wenst later een raadscommissie te organiseren om toelichting te geven bij de concrete actieplannen en acties. De schepen is blij dat er eensgezindheid is over het feit dat de financiën gezond zijn. Hij wil hier blijven voor gaan. Hij geeft aan dat i.k.v. de opmaak van het meerjarenplan het financieel kader nog moet afgesproken worden, waarbij het niet de ambitie is om de lasten te laten stijgen maar eerder te laten dalen door de belasting op woonruimte af te schaffen. Voor wat betreft de hinderlijke bedrijven is het de bedoeling deze bedrijven lasten op te leggen, maar op zo een manier dat het de juridische toets doorstaat. Als reactie op de heer Claes die zegt dat de gemeente op vlak van openbaar groen een vergane glorie is, geeft schepen Antonio aan dat de gemeente gelauwerd wordt samen met andere grote steden als bloemengemeente en voor de biodiversiteit, dit door verschillende instanties. Ook in de parken moet er gestreefd worden naar biodiversiteit. Hij wijst de heer Claes er ook op dat hij dingen in het akkoord heeft gelezen die er helemaal niet instaan, zoals het afschaffen van de jaarmarkt.
Schepen Antonio waardeert de tussenkomst van mevrouw Weckhuysen m.b.t. de begraafplaatsen. Toch plaatst hij enkele kanttekeningen m.b.t. concessies, ontgravingen en de bescherming van verwaarloosde graven.
Schepen Antonio reageert ook op de tussenkomst van de heer Van der Auwera en confronteert hem met een aantal uitspraken. De bouwshift was net door CD&V geïnitieerd in de vorige legislatuur, terwijl N-VA terughoudend was. De actieplannen en acties m.b.t. het onderhoud van het openbaar groen zullen ingeschreven worden in het meerjarenplan. Het was niet de bedoeling dat in Rumst-centrum verschillende werven tegelijk zouden uitgevoerd worden, maar het weer heeft hier parten gespeeld. We moeten er door om de grotere doelstellingen zoals afgescheiden fietspaden, voorkomen van wateroverlast te realiseren. De schepen bevestigt ook aan de heer Callaerts dat de verdere detaillering m.b.t. de zone 30 en het openbaar domein in het meerjarenplan zullen opgenomen worden.
Schepen Christine Jacobs (Vooruit) verwonderde zich over het feit dat 4 ervaren ex-schepenen opgegaan zijn op het bestuursakkoord en maakt de vergelijking met het akkoord van 2019. Ook zij geeft aan dat het akkoord verder gaat uitgewerkt worden in concrete acties. Op vlak van duurzaamheid zegt schepen Jacobs dat ze vanuit de oppositie zware kritiek heeft gegeven op het klimaatactieplan en dat het daarom niet meer dan logisch is dat ze dit sceptisch gaat bekijken. Voor wat betreft het sociaal beleid poneert schepen Jacobs dat ze inderdaad zal steunen op het beleid van haar voorgangster, maar dat ze ook haar eigen koers zal varen. In die zin zal de REMI-tool geëvalueerd worden. In functie van gezinsarmoede wil ze inzetten op een dak boven het hoofd en aan het werk geraken. In dit kader zal een kerntakendebat met Vlotter worden gevoerd. In de detectie van kinderarmoede zullen – samen met schepen Van Dessel – knipperlichten worden voorzien in de BKO’s en het onderwijs. De schepen is geïnteresseerd in het mama-depot dat door de heer Callaerts werd vernoemd. Op vlak van wonen wil de schepen dichter tegen het bindend sociaal objectief komen met aandacht voor betaalbaar wonen. Ze bevestigt dat initiatieven rond aangepast wonen voor senioren wel degelijk zijn opgenomen in het bestuursakkoord. Het beleid rond noord-zuid wordt voortgezet.
Schepen Els Devlies (N-VA) bevestigt dat de bovenlokale samenwerking op de 3 niveaus tot stand zal worden gebracht. Voor onroerend erfgoed: dat is er al (IOED). Voor roerend erfgoed zal het worden opgericht. En voor de derde laag, cultuur, wordt de samenwerking onderzocht met de buurgemeenten. Rond funerair erfgoed zal er zeker worden verder gegaan. Op vlak van lokale economie zijn de gesprekken met de provincie m.b.t. detailhandel opnieuw opgestart, waarbij ruimte voor participatie wordt ingebouwd.
Raadslid Van der Auwera wijst op zijn rol in de oppositie en dat hij vanuit deze rol zijn punt probeert te maken en in de toekomst dit zal blijven doen. Hij heeft ook vastgesteld dat het project Petrus Van der Taelenstraat niet meer is opgenomen in het akkoord en vraagt of dit een bewuste keuze is.
Raadslid De schepper herhaalt dat in een setting van raadscommissies de fracties elkaar beter hadden kunnen helpen.
De heer Claes kijkt uit naar een goede en constructieve samenwerking, zoals men dat van het Vlaams Belang gewend is.
De burgemeester erkent de rol van de oppositie. Hij is het wel niet eens dat een bestuursakkoord gedetailleerd als een meerjarenplan moet uitgewerkt zijn. In de bespreking van het meerjarenplan zijn raadscommissies en adviesraden wel de juiste manier.
De voorzitter eindigt het debat.
Op 5 december 2024 werd de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Door kennis te nemen van de gezamenlijke akte van voordracht voor de leden van het college en de voordrachtsakte van de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst, is de coalitie gekend.
Op basis van de verkiezing van de schepenen en de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst behoren de fracties N-VA en Vooruit en Groen tot de coalitie.
De beide fracties hebben de afgelopen weken het beleid uitgestippeld dat ze in deze bestuursperiode wensen te realiseren. Dit beleid werd uitgeschreven in het bestuursakkoord, nl. "Gemeente Rumst - Akkoord voor de bestuursperiode van 2025 tot 2030", dat als bijlage aan dit agendapunt wordt toegevoegd.
De meerderheid licht de inhoud van het bestuursakkoord toe aan de gemeenteraad.
Het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad neemt kennis van het door de coalitie N-VA en Vooruit en Groen vooropgestelde beleid, opgenomen in het bestuursakkoord "Gemeente Rumst - Akkoord voor de bestuursperiode van 2025 tot 2030", zoals bijgevoegd aan dit besluit.
De voorzitter en raadsleden van de gemeenteraad formuleren volgende mededelingen.
Decreet lokaal bestuur 22 december 2017 en latere wijzigingen.
neemt kennis van volgende mededelingen:
Overwegende dat de resultaten van de politieraadsverkiezingen van 5 december 2024 door de FOD Binnenlandse Zaken - Federale Diensten Gouverneur Antwerpen op 24 december 2024 werden geldig verklaard, zoals meegedeeld per mail op 24 december 2024.
Deze kennisname wordt gedaan overeenkomstig artikel 18ter van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.
kennis te nemen van de geldigverklaring van de resultaten van de politieraadsverkiezingen van 5 december 2024 door de Federale Diensten Gouverneur Antwerpen - Dienst Politie.
Op 25 november 2024 werd het lokaal bestuur op de hoogte gebracht via mail over de beslissing tot ontbinding en uittreding vzw ERSV Provincie Antwerpen.
Sinds 1 juli 2005 was de vzw Erkend Regionaal Samenwerkingsverband (ERSV) Provincie Antwerpen actief in de provincie Antwerpen. De vzw ERSV Provincie Antwerpen werd opgericht op basis van het decreet van 7 mei 2004.
De vzw ERSV heeft in het recente verleden een evolutie gekend van toenemende inkrimping qua bevoegdheden en is nu een vzw zonder inhoud.
Aan de leden van de vzw ERSV wordt gevraagd om formeel in te stemmen met de ontbinding en vereffening van de vzw in één akte en uit te treden.
Artikel 6,§1 van de statuten van de vzw ERSV Provincie Antwerpen
De gemeenteraad keurt de ontbinding en vereffening van de vzw ERSV Provincie Antwerpen goed.
De gemeenteraad stemt in om uit te treden als lid van de vzw ERSV Provincie Antwerpen in overeenstemming met art. 6, §1 van de statuten van de vzw ERSV Provincie Antwerpen en duidt geen vertegenwoordiger meer aan in de vzw ERSV Provincie Antwerpen.
De gemeenteraad zal een afschrift van deze beslissing per aangetekend schrijven verzenden aan de vzw ERSV Provincie Antwerpen ter attentie van de voorzitter van de vzw ERSV Provincie Antwerpen.
Het lokaal bestuur werd via een mail van 11 december 2024 opgeroepen om deel te nemen aan de Algemene Vergadering van Regionaal Landschap Rivierenland vzw die plaatsvindt op 18 februari 2025. Op de agenda staat conform de statuten de goedkeuring van de nieuwe afgevaardigden.
Het lokaal bestuur Rumst kan een vertegenwoordiger en plaatsvervanger voor de algemene vergadering en een lid voor de raad van bestuur aanduiden.
De Algemene Vergadering komt eenmaal per jaar samen voor het goedkeuren van het jaarprogramma met bijhorende begroting, het jaarverslag en de rekeningen. Er zijn geen zitpenningen of onkostenvergoedingen aan verbonden. De eerstkomende vergaderingen zullen doorgaan op dinsdag 18 februari 2025 (installatie) en dinsdag 11 maart 2025 (goedkeuring budget en programma).
Als vast lid van de Algemene Vergadering van Regionaal Landschap Rivierenland vzw heeft het lokaal bestuur Rumst recht op twee vertegenwoordigers (een effectief en een plaatsvervangend lid) en een vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur.
Tijdens de Algemene Vergadering op 18 februari 2025 zullen, conform de statuten, de nieuwe afvaardiging van de effectief en/of plaatsvervangende vertegenwoordigers goedgekeurd worden.
Op de Algemene Vergadering van 11 maart 2025 worden volgende agendapunten behandeld: goedkeuring budget en programma.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Statuten Regionaal Landschap Rivierenland vzw.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen van Regionaal Landschap Rivierenland vzw, Hallestraat 6 te 2800 Mechelen.
Elke Poolstok-klant is ook aandeelhouder en dus vertegenwoordigd in de Algemene Vergadering. Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dient een nieuwe vertegenwoordiger en plaatsvervanger te worden aangeduid.
De eerstvolgende Algemene Vergadering vindt plaats op vrijdag 06/06/2025. Alle geactualiseerde gegevens rond vertegenwoordigers en plaatsvervangers dienen aan Poolstok te worden bezorgd tegen ten laatste 31/01/2025.
De vertegenwoordigers voor de algemene vergadering kunnen worden aangeduid voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur.
Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, bepaalt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;
Het decreet lokaal bestuur van 27 december 2017 en latere wijzigingen.
neemt kennis van volgende kandidaturen voor vertegenwoordiger of plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergadering van Poolstok voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur:
vertegenwoordiger (Buitengewone) Algemene Vergadering:
Dieter Wijckmans (N-VA), dieter.wijckmans@dwit.be,
aan te duiden als vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergadering voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
Margo Hiel (N-VA), margohiel8@gmail.com
aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergadering voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Poolstok, Technologielaan 11, 3001 Heverlee, info@poolstok.be.
Het Decreet Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003 (gecoördineerd op 15 juni 2018 in het Waterwetboek) vormt het juridische kader voor het integraal waterbeleid in Vlaanderen en voor de samenstelling en werking van de bekkenbesturen.
Integraal waterbeleid omvat onder meer het bereiken van een goede waterkwaliteit in onze waterlopen, het herstel van het watersysteem om de problematiek van overstromingen en verdroging aan te pakken, de ecologie van waterlopen en valleien en de sponswerking van het landschap.
Vlaanderen is voor het integraal waterbeleid opgedeeld in 11 bekkens. Rumst maakt deel uit van het Benedenscheldebekken en het Netebekken. Het bekkenbestuur coördineert het integraal waterbeleid op bekkenniveau. Elke gemeente waarvan het grondgebied (geheel of gedeeltelijk) deel uitmaakt van het bekken heeft een gemeentelijke mandataris in het bekkenbestuur. Het bekkenbestuur komt minstens jaarlijks samen. Het bekkenbestuur heeft geen statuten. Er zijn geen zitpenningen voorzien.
Onze gemeente dient een vertegenwoordiger en plaatsvervanger aan te duiden voor de bekkenbesturen van het Benedenscheldebekken en het Netebekken. Bij voorkeur zijn ze lid van het college van burgemeester en schepenen met bevoegdheden inzake integraal waterbeleid (waterbeleid, natuur en leefmilieu, omgeving, ...). In elk geval moeten het politiek mandatarissen zijn (burgemeester, schepen of lid van de gemeenteraad). Indien mogelijk binnen de bevoegdheden voor integraal waterbeleid, zijn dit bij voorkeur twee personen van verschillend geslacht (nav het MEP-decreet).
De gegevens van de gekozen vertegenwoordigers dienen te worden bezorgd voor 15 februari 2025.
In mei 2025 worden de eerstvolgende vergaderingen van de bekkenbesturen van het Benedenscheldebekken en het Netebekken gepland. Voorafgaand zijn er infomomenten gepland voor de gemeentelijke vertegenwoordigers in de bekkenbesturen. De uitnodigingen worden in het voorjaar naar de afgevaardigden verstuurd.
Overwegende dat het bekkenbestuur tot taak heeft:
1° het bekkensecretariaat te organiseren en aan te sturen;
2° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van het stroomgebiedbeheerplan goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht en met de resultaten van het openbaar onderzoek, vermeld in artikel 1.6.2.5, binnen een termijn van 90 dagen na het afsluiten van het openbaar onderzoek en uiterlijk vier maanden voor het begin van de periode waarop het stroomgebiedbeheerplan betrekking heeft;
3° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van een wateruitvoeringsprogramma goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht;
4° advies te verlenen over de waterbeleidsnota en de documenten vermeld in artikel 1.6.2.5, § 1;
5° advies te verlenen over het ontwerp van zoneringsplan, vermeld in artikel 9, § 3, van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 maart 2006 houdende de vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen;
6° advies te verlenen over:
a) ontwerpen van investeringsprogramma's met een rechtstreekse invloed op de watersystemen;
b) ontwerpen van investeringsprogramma's over openbare rioleringen en groot- en kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallaties;
7° het voorstellen van een adequate bevoegdheidsverdeling van de waterwegen en de onbevaarbare waterlopen om een meer geïntegreerd, logisch samenhangend en efficiënter beheer te realiseren;
8° indien gewenst, de toelichting en/of bespreking van belangrijke projecten of intenties binnen het bekken te agenderen.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Het decreet van 18 juli 2003 houdende het integraal waterbeleid (gecoördineerd op 15 juni 2018 in het Waterwetboek).
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en deze ter kennisgeving te bezorgen aan het bekkensecretariaat Benedenscheldebekken en Netebekken, Anna Bijns-gebouw, Lange Kievitstraat 111-113 bus 44 2018 Antwerpen.
Het lokaal bestuur werd via een mail van 17 december 2024 opgeroepen om deel te nemen aan de Bijzonder Algemene Vergadering van Woonkade Rupelstreek die plaatsvindt op 25 februari 2025. Op de agenda staat conform de statuten de goedkeuring van de nieuwe afgevaardigden.
De gemeenten die in het werkingsgebied van de woonmaatschappij liggen en die aandeelhouder zijn van de vennootschap dragen vanaf de eerste (bijzondere) algemene vergadering in 2025 elk een gelijk aantal bestuurders voor waarvan minstens één van het andere geslacht.
Het lokaal bestuur Rumst kan 3 bestuurders voordragen.
De eerstvolgende bijzondere algemene vergadering van Woonkade Rupelstreek is voorzien op dinsdag 25 februari 2025 om 15 uur.
De gemeenten die in het werkingsgebied van de woonmaatschappij liggen en die aandeelhouder zijn van de vennootschap dragen vanaf de eerste (bijzondere) algemene vergadering in 2025 elk een gelijk aantal bestuurders voor waarvan minstens één van het andere geslacht.
Decreet houdende de invoering van begeleidende maatregelen ter bevordering van de performante werking van de sociale woonorganisaties van 28 april 2017
De statuten van Woonkade Rupelstreek
neemt kennis van volgende kandidaturen voor vertegenwoordiger of plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergadering van sociale huisvestingsmaatschappij Woonkade Rupelstreek voor de duurtijd van zes jaar:
Bart Peeters (Vooruit), bats@telenet.be
aan te duiden als vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergaderingen voor de duurtijd van zes jaar.
Peter Calluy (Vooruit), peter_calluy@skynet.be
aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergaderingen voor de duurtijd van zes jaar.
- Kenneth Heylen (N-VA), kenneth.heylen@rumst.be
- Roger Antonio (N-VA), roger.antonio@telenet.be
aan te duiden als vertegenwoordigers in de Raad van Bestuur voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.
De gemeenteraad neemt kennis van de uitnodiging van de buitengewone algemene vergadering van sociale huisvestingsmaatschappij Woonkade Rupelstreek die zal gehouden worden op 25 februari 2025 om 15 uur.
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende Goed Wonen.Rupelstreek, Uitbreidingsstraat 39 2850 Boom.
De gemeenteraad heeft in zitting van 20 juni 2024 de jaarrekening over het financiële boekjaar 2023 vastgesteld.
Op 28 juni 2024 werd ze gepubliceerd op de website van gemeente Rumst.
Op 27 november 2024 werd de jaarrekening goedgekeurd door de gouverneur.
Het afschrift van deze beslissing werd aan ons bezorgd op 28 november 2024.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en in het bijzonder de artikelen 260 tot en met 262 en artikel 332;
Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen, en in het bijzonder de artikelen 17 tot en met 26;
Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen, en in het bijzonder de artikelen 2 tot en met 4.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de brief van de gouverneur met als inhoud de goedkeuring van de jaarrekening 2023 en legt dit ter kennisname voor aan de gemeenteraad.
De gemeenteraad neemt kennis van de brief van de gouverneur met als inhoud de goedkeuring van de jaarrekening 2023.
Voor een woordelijke weergave van het verslag wordt verwezen naar de audio-opname op de webtoepassing www.rumst.be.
De heer Dieter Wijckmans (N-VA) licht de motie toe.
18 raadsleden ondertekenen de motie, wat betekent dat het college van burgemeester en schepenen de tekst moet bezorgen aan Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Havens en Sport.
De doortrekking van de N171 tussen de rotonde boven de A12 (ter hoogte van het AZ Heilige Familie) en de Eikenstraat is de derde en laatste fase van een mobiliteitsproject in de Rupelstreek.
Dit project heeft als hoofddoel de omliggende straten en woonwijken te ontlasten van de hoge verkeersdruk, de verkeersveiligheid te verbeteren en de leefbaarheid in de woonkernen te bevorderen.
Onze fractie richt deze motie aan Annick de Ridder (Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Havens en Sport) teneinde het desbetreffend dossier zo spoedig mogelijk te kunnen realiseren om onze dorpen te ontlasten van de verkeersdruk.
Voor een woordelijke weergave van het verslag wordt verwezen naar de webtoepassing www.rumst.be
De heer Geert Van der Auwera (Lokaal 2840) licht het voorstel van beslissing toe aan de gemeenteraad.
Burgemeester Jurgen Callaerts N-VA vindt dit in een interessante tussenkomst. Hij geeft aan dat - in de gestelde casus - het bestuur in overleg is gegaan met de uitbater. Het college is meegegaan in het betoog van de uitbater die bereid was om een lagere retributie te betalen gelet op de omstandigheden. De burgemeester heeft in het debat van het bestuursakkoord aangegeven dat het bestuur alle reglementen tegen het licht wil houden en ook in overleg wenst te gaan met de adviesraden. In deze zin komt de tussenkomst te snel. Daarom stelt de burgemeester voor om het punt af te voeren.
Raadslid Raf De Schepper (Lokaal 2840) wenst in te stemmen met de afvoering, op voorwaarde dat het punt later en liefst zo snel mogelijk terugkomt om besproken te worden.
Er wordt unaniem gestemd om het punt af te voeren.
Voor een woordelijke weergave van het verslag wordt verwezen naar de audio-opname op de webtoepassing www.rumst.be
Raadslid Wendy Weckhuysen (Lokaal 2840) licht de interpellatie toe.
Schepen Geert Antonio (N-VA) reageert aan de hand van een powerpointvoorstelling, die als bijlage aan dit agendapunt wordt toegevoegd.
Op het eerste punt van het betoog van mevrouw Weckhuysen antwoordt de schepen:
"Allereerst wil ik aangeven dat de werken in de Varenstraat van Aquafin zijn. De gemeente tracht deze uiteraard zo goed mogelijk mee op te volgen, maar dat is niet hetzelfde dan wanneer het onze eigen werf is. Dit heb ik ook zo verwoord op de infovergadering die Aquafin op 17 oktober vorig jaar organiseerde. Toen daar de vraag naar toegankelijkheid werd gesteld, heeft het studiebureau en de aannemer geantwoord dat er na de werkuren naar de opritten kon worden gereden en wanneer er een uitzonderlijke levering is, dit bespreekbaar is tidjens de werkuren met de aannemer ter plaatse.
Hoe zit dat nu precies? De aannemer tracht hier zo goed mogelijk aan tegemoet te komen. De rioleringswerken hebben echter steeds een kleine zone (+/- 50 meter) waar er op dat moment riolering wordt aangelegd (zie foto met sleufbak). Op die plaats is er gedurende enkele dagen ernstige hinder en zijn opritten tijdelijk niet toegankelijk. Zeker langs die open sleuf rijden, waar de riolering op 3m50 diepte wordt aangelegd, is qua veiligheid niet toegelaten, ook niet na de werkuren.
Tijdens de werkuren kan er ook net voor de open sleuf niet altijd zomaar gepasseerd worden, omdat daar met kranen en vachtwagens aan- en afgereden wordt. Na de werkuren kan dit in deze zone wel. Zeker daar waar er al minder-hindersteenslag werd aangebracht, zodat bewoners terug hun oprit kunnen bereiken (zie foto met minder-hindersteenslag)."
Op het tweede punt van de interpellatie (bereikbaarheid handelaars) antwoordt schepen Antonio:
"We hebben inderdaad gevraagd om aan de Mechelsesteenweg een bord te plaatsen met uitgezonderd plaatselijk verkeer. Dat betekent dat het toegelaten is wanneer je daar ECHT MOET zijn. Men kan doorrijden tot waar het afgesloten is ter hoogte van de werkzone en zoals daarnet aangegeven kan mits afstemming met de aannemer ter plaatse, gevraagd worden om uitzonderlijk te passeren (zie foto overgang beton naar minder-hindersteenslag).
De omleiding langs Lage Vosberg-Hoveniersstraat dient gebruikt te worden, wanneer iemand voorbij de werken dient te zijn. Hiervoor is ook signalisatie aangebracht. Hoe zit dat precies? Op de luchtfoto kan je de Varenstraat zien, met aanduiding waar de riolering op dit moment wordt gelegd, alsook het gedeelte waar al minder hindersteenslag werd aangebracht. Op sneller te werken, zal de aannemer een tweede rioleringsploeg inzetten. Wanneer de werken zijn opgeschoven tot net voorbije de Hoveniersstraat (eind januari), start die tweede ploeg vanaf nr. 67 in de richting van de Mechelsesteenweg. De huisnummers die tussen de twee werfzones liggen, zijn dan bereikbaar via de Hoveniersstraat."Op het derde punt van de interpellatie (trillingen) antwoordt de schepen:
"De betonplaten moeten gebroken worden, om afgevoerd te kunnen worden. Soms zit er gewapend beton, waardoor de manier van breken kan verschillen. Dit breken brengt altijd trillings- en geluidshinder met zich mee. De aannemer werkt echter conform het standaardbestek 250, waardoor dit wettelijk in orde is.
Indien een bewoner zich zorgen maakt over eventuele schade door trillingen, kan deze best vooraf een plaatsbeschrijving laten maken. Aquafin is hier bouwheer en heeft een strikt beleid waarbij zij zelf geen plaatsbeschrijvingen maken. Ook de gemeente is hier niet voor verantwoordelijk. Als een bewoner een plaatsbeschrijving laat maken, dient dit best gedaan te worden door een erkend expert-landmeter, zodat dit bij een eventuele verzekeringskwestie kan doorgestuurd worden naar Aquafin."
Punt 4 gaat over de heraanleg van het fietspad in de Varenstraat. Hier antwoordt schepen Antonio:
"De voorbije jaren is er steeds benadrukt dat de gemeente het fietspad zal verbreden en vernieuwen. Hiervoor werd een apart studiebureau aangesteld, die hiervoor momenteel plannen opmaken. Op de infoavond in oktober heb ik aangegeven dat we zeker nog een infomoment over de schetsen/plannen voor het nieuwe fietspad zullen organiseren, zodat de bewoners hiermee kunnen kennismaken en eventuele bemerkingen kunnen doorgeven."
Als reactie op het luik communicatie in de interpellatie geeft schepen Antonio het volgende antwoord:
"Wat communicatie betreft, moeten we op dit moment een onderscheid maken tussen onze eigen werven (Rumst-centrum, Kerremansstraat) en deze van Aquafin in de Varenstraat. Voor onze eigen werven wordt er ontzettend veel gecommuniceerd. Per werf is er een webpagina op de website, die bijna wekelijks wordt aangevuld met de laatste stand van zaken. Niet altijd makkelijk, omdat er met zoveel factoren dient rekening te worden gehouden: weer, capaciteit van de aannemer, externe leveringen, nutsmaatschappijen,…
Nagenoeg maandelijks wordt er een fysieke nieuwsbrief in de bus gestoken via gemeentemedewerkers, met grote lijnen. Maar dagelijks kan er op een specifieke plaats iets gebeuren, dat niet voorzien was. Denk aan een dakwerker die een toegangsweggetje afsluit, zonder hier vergunning voor te hebben. Of een nutsmaatschappij die pas die een week later kan beginnen, waardoor de planning in die week noodgedwongen alsnog wijzigt. Geef die nutsmaatschappij dan geen toestemming, zou je kunnen denken. Klopt, maar we willen ook vermijden dat kort na de oplevering de nieuwe wegenis terug zou moeten opengebroken worden. Had die nutsmaatschappij dan eerder die leiding laten vernieuwen. Klopt, hebben we de voorbije jaren ook actief aangemoedigd, maar alsnog komt er nu plots een noodzakelijke verzwaring van het net, wat enkele jaren geleden nog niet kon voorzien worden…"
Schepen Antonio besluit het volgende:
"Tijdens grote rioleringswerken kunnen we niet op de dag juist zeggen wat er gaat gebeuren. Er zijn ontzettend veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Maar onze mensen die de werven opvolgen, zowel op het terrein als op de communicatiedienst, zijn dagdagelijks bezig om iedereen met zijn of haar specifieke problemen of vragen te helpen. Daarnaast is er een continu opvolging van de aannemer ter plaatse en worden er verschillende extra zaken gevraagd om alsbog te doen, zodat de werken voor iedereen zo aangenaam mogelijk verlopen. Qua minder-hinder wordt er door de gemeente op dit moment veel geïnvesteerd, meer dan het normale standaardbestek 250 voorschrijft. Denk hierbij aan extra verlichting op de werf, tijdelijke parkeerplaatsen, extra minder-hindersteenslag, extra poetsbeurten om naburige straten proper te krijgen,…
Tot slot: Tijdens de uitvoering van grote werken, is er steeds ernstige hinder voor omwonenden. Het spreekwoord: “Je kan geen omelet maken, zonder een ei te breken”, is hier zeker van toepassing. We zouden bijna vergeten dat hier jaren van intensieve voorbereiding aan vooraf zijn gegaan en we zouden bijna vergeten waarom we die werken uberhaupt doen. Op de foto’s is te zien, hoe wateroverlast hinder geeft en deze werken moeten dit helpen voorkomen, alsook een nieuwe bovenbouw voor leefbare straten."
Raadslid Marleen De Bruyn (Lokaal 2840) wijst op een schrijnende situatie op de Markt in Rumst-centrum waarbij een bewoner enkele weken terug in de vrieskou naar een ambulance moest gaan, omdat die niet tot aan de woning van de bewoner geraakte. Er is nochtans altijd gezegd dat de hulpdiensten tot aan de deur van de bewoners moesten kunnen. Ook vandaag is dit op de Markt nog niet mogelijk, want opnieuw zijn er betonblokken geplaatst. Bovendien stelt mevrouw De Bruyn dat de bestelwagens van de klinkermannen wel doorkunnen wat op onbegrip stoot bij de bewoners.
Schepen Antonio reageert door te zeggen dat de aannemer aangeeft dat de zone aan de Markt nog een werf is en bereid is om - in tegenstelling tot wat hij eerder zei om de werf pas open te stellen wanneer de werken volledig zijn afgerond - bepaalde stukken in gebruik te nemen zodra die zijn afgewerkt.
Mevrouw De Bruyn wenst wel de klinkermannen te bedanken, omdat die echt hun best doen.
Interpellatie over de grote werken in onze gemeente.
Onze fractie is bezorgd over de communicatie bij de werken in onze gemeente.
Een eerste voorbeeld is de werf Varenstraat. Hierbij enkele bezorgdheden:
1. Er is toch enige onvrede over de tijdsduur waarop woningen totaal niet bereikbaar zijn. Er was op de infoavond door schepen Geert Antonio en door Aquafin gezegd dat woningen ’s avonds steeds bereikbaar zouden zijn met de wagen (om zo eventueel boodschappen in en uit te laden), alsook dat leveringen tijdens de werken steeds mogelijk gingen zijn (er ging trouwens telkens 1 kant berijdbaar blijven, was gezegd).
Vraag: Kan de gemaakte afspraak met Aquafin en de schepen worden nagekomen dat woningen elke avond bereikbaar zijn met de wagen (door over een verharding te rijden om dan zo ofwel de oprit ofwel de straat te kunnen inrijden)?
2. Er was ook gezegd dat leveringen (zeker voor de handelaars/zelfstandigen in de straat) steeds mogelijk gingen blijven. In het begin was de straat gewoon afgesloten en werd geen verkeer toegelaten. Na dit gemeld te hebben aan de schepen is er dan vooraan (kant steenweg) een bord geplaatst “Handelaars bereikbaar”. Echter, de straat is ter hoogte van nr. 63 gewoon afgesloten. De handelaars/zelfstandigen na nr. 63 en nr. 14 en 16 zijn dus enkel bereikbaar via een omweg (Hoveniersstraat of Notmeir of Lazarusstraat).
Vraag: Is het niet beter dat vooraan een bord wordt gezet dat handelaars tot nr. 63 bereikbaar zijn en dat handelaars vanaf nr. 63 tot 107 + handelaars nr. 14 en 16 bereikbaar zijn via een omleiding langs Hoveniersstraat of Notmeir (of Lazarusstraat)?
3. Van de inwoners vooraan waar nu de werken plaatsvinden hebben we al mogen horen dat bij het uitbreken van de betonplaten hele huizen gewoon trillen en bij sommigen hierdoor al barsten in plafonds en of muren zijn ontstaan. Wij hebben al gehoord dat een “plaatsbeschrijving” niet zou helpen.
Vraag: Kan op zoek worden gegaan naar een andere manier om die platen los te krijgen (er is al iemand geweest die met een “klopmachine” de ondergrond zou losgeklopt hebben, wat zou helpen bij het uitbreken (zodat dit minder trillingen veroorzaakt)? Graag toch enige bevestiging dat enerzijds het uitbreken nu zal gebeuren op een andere manier dan eerst werd gedaan en dit ter vermindering van de trillingen en dus het veroorzaken van barsten. Graag ook vraag om “plaatsbeschrijvingen” toch als bewijsmateriaal te aanvaarden (of foto’s die bewoners zelf nemen en via mail doorsturen) alsook dat een algemeen mailadres wordt voorzien waarnaar dan deze plaatsbeschrijvingen of foto’s mogen gestuurd worden zodat wanneer later toch barsten optreden ten gevolge van de breekwerken, hiervoor de nodige partijen aansprakelijk kunnen gesteld worden en de schade via de verzekeringen kan geregeld worden.
4. Naar aanleiding van deze werken wordt vaak de vraag gesteld of ook het fietspad in de Varenstraat wordt heraangelegd. De staat van dat fietspad is u allen ongetwijfeld welbekend.
Vraag: Staat de heraanleg van het fietspad in de Varenstraat op de planning, en zo neen, kan dit aub bij voorrang op de planning worden gezet? Kan hierover ook worden gecommuniceerd naar de bewoners ?
Besluit: In het algemeen is er grote bezorgdheid over de communicatie over de werken, en over het bereikbaar zijn van de handelaars. Niet alleen op de werf Varenstraat, maar bijvoorbeeld ook voor de werf Rumst centrum is dit een grote bezorgdheid. Daar zijn ook de bewoners misnoegd over de communicatie en is de toegankelijkheid van bijvoorbeeld de bakker aan de kerk ondermaats en ronduit gevaarlijk voor mensen die minder goed te been zijn. Met betrekking tot de werf Kerremansstraat vernemen we gelijkaardige opmerkingen over de communicatie.
Kan de gemeente aub over deze bezorgdheden in overleg gaan met de bouwheren, en deze pijnpunten verbeteren?
Wendy Weckhuysen
Namens de fractie Lokaal 2840
Volgens het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad kunnen raadsleden mondelinge vragen stellen aan de leden van het college van burgemeester en schepenen.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van volgende mondelinge vragen: