De agenda van de adviesraad bevat volgende punten:
De voorzitter en leden kunnen agendaputen aanbrengen. Bij voorkeur 7 dagen vooraf via mail aan de secretaris van de adviesraad.
Voorzitter Winfried Van Gramberen heet de aanwezigen welkom en licht de agenda toe.
Als eerste punt wordt het voorstel van de werkgroep van de milieuraad besproken met ideeën voor de komende legislatuur.
Liliane Baeten geeft toelichting over de ontwerpvoorstellen voor het milieubeleid als inspiratie voor het komende gemeentebestuur die de werkgroep heeft opgemaakt
De milieuraad bespreekt de verschillende voorstellen aan de hand van een presentatie (zie bijlage).
De voorstellen zullen worden overgemaakt aan de verschillende partijen die opkomen in onze gemeente.
Er werden 100 nestkasten aangekocht (12 euro/stuk) met het budget van de groenraad Reet (1904,71 euro).
Werkwijze:
Oproep via infoblad in Mei waarbij aandacht gegeven wordt aan
Kandidaten kunnen zicht melden en worden gekozen op basis van principe “first in first out” met volgende randvoorwaarden:
De milieuraad neemt kennis van het ontwerp RUP Stuyvenberg (zie toelichting in presentatie in bijlage). Schepen voor omgeving Geert Van der Auwera licht het ontwerp en de hierin gemaakte keuzes toe.
Er werd in het ontwerp RUP aandacht gegeven aan :
De milieuraad geeft een positief advies over het voorliggende RUP maar vraag om de voorwaarden voor de buffer voor kmo-zone aan te passen als volgt:
In de ontwerp stedenbouwkundige voorschriften van artikel 8 - Buffer voor kmo-zone staat:
8.2.1. Gebouwen en constructies
Binnen deze zone worden geen gebouwen, bijgebouwen of constructies toegelaten, met uitzondering van: - afsluitingen - constructies die noodzakelijk zijn voor de waterhuishouding, zoals buffer- of infiltratiebekkens - paden voor zacht verkeer op voorwaarde dat er steeds een voldoende dicht groenscherm wordt aangelegd.
Hieruit blijkt dat constructies voor geluidswering (zoals een geluidsmuur) niet toegelaten zijn in deze zone. Nochtans is geluidshinder een waarschijnlijke, en in het verleden vaak gemelde, hinder in de woonzones rondom de KMO-zone. Bij 8.2.2 Aanleg van de zone wordt bovendien volgende vermeld: De buffer moet voldoen aan de voorwaarden van visuele afscherming, geluidsafscherming, landschappelijke inpassing, afstand en de beheersing van veiligheidsrisico’s.
De milieuraad vraagt dan ook om geluidswerende constructies eveneens toe te laten in deze zone zodat bij vaststelling van geluidshinder of als preventieve maatregel bij een nieuwe vergunningsaanvraag deze maatregel kan uitgevoerd worden.
Ook het aanleggen van een geluidsberm zou in deze zone mogelijk moeten zijn. Dit lijkt echter niet expliciet verboden in deze zone, maar misschien is het wenselijk om dit ook nog expliciet bij de toegelaten handeling te vermelden?
De milieuraad wenst een fietstocht te organiseren doorheen de gemeente met de bedoeling van te kijken naar verschillende gerealiseerde projecten in onze gemeente en projecten die nog in pijplijn staan of toekomstig gewenste projecten/mogelijke knelpunten.
Deze fietstocht zal doorgaan op 25/5 , vertrek 10u aan het gemeentehuis.
Hieronder een voorstel van parcours met 19 stopplaatsen. ’s Middags wordt er een picknick voorzien.
De vervoersregio Antwerpen werkte een mobiliteitsplan uit voor de regio rond Antwerpen. Dit plan was in openbaar onderzoek in december 2023.
De principes van het mobiliteitsplan zijn:
Het plan wordt toegelicht in de presentatie in bijlage.
De gemeente gaf een advies waarbij ze duidelijkheid vroegen over het statuut van de snelbus via de E19 tussen Antwerpen en Mechelen. De gemeente vraagt uitdrukkelijk een stopplaats aan de P&R in Rumst.
Sanering kleiputten Terhagen
Omgevingsvergunning
Bodemsanering
Doortrekking N171
Men geeft aan dat deze op privaat terrein zouden staan. Indien ze het fietspad blokeren zijn ze wel in fout.