Terug
Gepubliceerd op 13/10/2023

2023_2019_00003 - Cultuurraad - agenda - verslag - Kennisneming

Cultuurraad
di 10/10/2023 - 20:00 Gemeentehuis - Mandoerse Beek
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Monique Hertleer; Martine Barratt; Paul De Greef; Eddy Gabriels; Alfred Michiels; Jacqueline Mourice; Bie Van Gucht; Leo Van Looy; Jef Vermant; Marleen De Bruyn; Tom Dorau; Monique De Deccker; Jef De Clerck; Peter Meeusen; Luc Callaerts; Caroline Van Dyck

Afwezig

Sven Cools; Leen Van Dyck; Lutgardis Gielis; Diane Nauwelaers; Eva De Mulder; Guido Laenen; Frans Andries; Leon Bernaerts; Ria Caluyn; Freddy Castrel; Rudy Corremans; Bruno Cuypers; Ariane De Leeuw; Jean-Pierre De Waele; Emiel Derkinderen; Marc Gabriels; Ilse Janssens; Bruno Koninckx; Paula Lemmens; Sabrina Marchal; Walter Muyshondt; Jan Nagels; Karin Rogmans; Bruno Struyf; Luc Swenden; Luc Switsers; Lutgart Symons; Lieve Theunis; Ils Van Crombruggen; Jeanine Van Durme; Bart Van Hoyce; Bart Van Keer; Bert Van Linden; Nadine Veranneman; Ariane Verelst; Martine Voet; André Wijckmans; Jan Van Espen; Paul Wellekens; Jeannine Van Cauwenbergh; Zekia Al-Alwan; Renilde Thys;  Lok; Marc Detollenaere; Greta Van der Donck; Eric Scheers; Eric Stroobants; Caroline Van Dyck; Christine Jacobs; Liesbeth Dekeyser; Raf Van Brandt; Leo De Kimpe; Laura Costermans; Tom Schiepers

Verontschuldigd

Raf De Schepper; Bert Costermans; Fons Van Bulck

Secretaris

Jef De Clerck
2023_2019_00003 - Cultuurraad - agenda - verslag - Kennisneming 2023_2019_00003 - Cultuurraad - agenda - verslag - Kennisneming

Motivering

Aanleiding en context

De agenda van de adviesraad bevat volgende punten: 

1. Opstart publieksbevraging vrijetijdsaanbod
2. Erkenningsaanvraag 11.11.11
3. Archeologie: melding toevalsvondst Vissersstraat
4. Gebruikersreglement gemeentelijke zalen
5. Varia

Argumentatie

De voorzitter en leden kunnen agendapunten aanbrengen. Bij voorkeur 7 dagen vooraf via mail aan de secretaris van de adviesraad.

 

Besluit

De cultuurraad beslist:

Artikel 1

Verslag Algemene Vergadering Cultuurraad 10 oktober 2023

1. Publieksbevraging cultuuraanbod

Via een representatief inwonerspanel kan het lokaal bestuur bevragingen organiseren over diverse thema's. Er werd een overeenkomst afgesloten met Public Minds om een inwonerspanel samen te stellen en bevragingen te organiseren. 

In 2020 werd i.s.m. Public Minds een inwonerspanel bevraagd over het culturele aanbod binnen de gemeente Rumst. De bevraging leverde heel wat interessante informatie op, waarmee de dienst Vrije Tijd aan de slag kon om de culturele werking op de noden en vragen van de inwoners en bezoekers af te stemmen. Zo was er input over de maximale tarieven die mensen voor een ticket willen betalen, info over drempels tot participatie, interesses en verwachtingen bij een culturele uitstap.

Drie jaar later, met 1 jaar werking van de Gam achter de rug en met enkele seizoensbrochures over het gemeentelijke aanbod die in de brievenbussen verdeeld werden, is het ideale moment om bij het inwonerspanel te polsen naar hun wensen en de evoluties in kaart te brengen.

In 2023 willen we het inwonerspanel graag opnieuw bevragen rond culturele activiteiten in Rumst. We willen meer zicht krijgen op het cultuurprofiel van onze inwoners: wat zijn hun interesses, participeren ze al actief, doen ze zelf aan cultuurcreatie ... En indien niet: wat zijn dan drempels waarom ze niet participeren? Daarnaast willen we op lokaal vlak graag weten wat ze van een gemeentelijk cultuuraanbod verwachten, of ze tevreden zijn van het huidige aanbod en wat er nog ontbreekt of beter kan volgens hen.

Op basis van de resultaten en suggesties uit het onderzoek, kan de dienst Vrije Tijd haar werking en initiatieven waar nodig bijsturen en nog beter afstemmen op de noden van de inwoners.

Jef De Clerck overloopt de vragenlijst. De suggesties van de Cultuurraad over het toevoegen van enkele antwoordopties worden doorgegeven aan Public Minds zodat die nog ingewerkt worden in de bevraging.  Het veldwerk wordt uitgevoerd tussen 17 oktober en 8 november 2023. Vanaf 23 november 2023 wordt het rapport verwacht, dat op een volgende Cultuurraad voorgesteld zal worden.

De suggesties om in de toekomst ook mensen van buiten Rumst te bevragen en eventueel een kinderpanel in te schakelen worden meegenomen als opties voor toekomstige onderzoeken, maar passen niet in het opzet van het huidige inwonerspanel.  

2. Erkenningsaanvraag 11.11.11

 Het lokaal bestuur ontving een aanvraag van 11.11.11 tot erkenning als socio-culturele vereniging. Voordeel van een erkenning is onder meer betere voorwaarden bij de huur van gemeentelijke infrastructuur. 

Verenigingen kunnen erkend in worden de categorieën sport, cultuur, jeugd, welzijn of wijkvereniging.  In het geval van cultuurvereniging kan het gaan over een vereniging met als doelstelling actieve kunstbeoefening, sociaalcultureel vormingswerk of socio-culturele vrijetijdsbesteding. 

Luc Callaerts van 11.11.11 Rumst licht de werking toe. 11.11.11 Rumst bestaat al 44 jaar en organiseerde al heel wat activiteiten (boekenbeurs, filmvoorstelling …), vaak i.s.m. andere Rumstse verenigingen. Vroeger was er ondersteuning of konden initiatieven opgezet worden vanuit de GROS (gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking), die intussen niet meer bestaat. 

Opmerking Alfred Michiels: Cultuur is cultuur. Een sociale vereniging past hier niet bij.
Antwoord Jef De Clerck en Peter Meeusen: Het erkenningsreglement voor Rumstse verenigingen, dat vernieuwd werd in 2020, geeft duidelijk aan dat ook sociaalcultureel vormingswerk of socio-culturele vrijetijdsbesteding onder cultuur valt. Dit kan dus geen criterium zijn om de vereniging niet te erkennen. Heel wat reeds erkende cultuurverenigingen bevinden zich trouwens in de socio-culturele sector.

De andere leden van de Cultuurraad staan positief tegenover deze verruiming en verwelkomen 11.11.11 Rumst graag als erkende cultuurvereniging. Het college beslist na advies van de cultuurraad.
Advies cultuurraad: de Cultuurraad geeft unaniem positief advies over de erkenning van 11.11.11 Rumst als erkende cultuurvereniging.

3. Archeologie: melding toevalsvondsten Vissersstraat 

Op een werf tussen de Vissersstraat en de Veerstraat werden toevalsvondsten gemeld aan het Agentschap Onroerend Erfgoed op 11/07/23 en 09/08/23. Een archeoloog van het Agentschap kwam ter plaatse en stelde vast dat de archeologische vindplaats in situ (in de bodem) bewaard blijft en er geen verder onderzoek vereist is. Het Agentschap heeft de vondsten nauwkeurig geregistreerd en de informatie opgenomen in de Centrale Archeologische Inventaris. 

Tom Dorau van IOED Erfgoed Rupelstreek (de intergemeentelijke onroerend erfgoed dienst) was ook betrokken bij de onderzoeken en geeft meer informatie over de vondsten. Het is een toevalsvondst omdat je op dat moment niet actief op zoek gaat naar archeologie, maar dat er iets gevonden wordt tijdens bijvoorbeeld graafwerken bij bouwwerken. Die werken kunnen dan door AOE (het Agentschap Onroerend Erfgoed) maximum 10 dagen stilgelegd worden. Op 3 meter diep zijn enkele vondsten gedaan, onder meer een (post-middeleeuwse) waterput, maar geen grote hoeveelheden Romeins materiaal. Er werden geen spectaculaire vondsten gedaan, maar er is wel kenniswinst en er is weer een aanvullend stukje van de puzzel gevonden. 

Vraag Leo Van Looy: Moet er bij start bouwwerken voor het museum ook een archeologisch onderzoek uitgevoerd worden?
 Antwoord Tom Dorau: Daarbij zal inderdaad sowieso een voorstudie uitgevoerd worden. 

 4. Gebruikersreglement gemeentelijke zalen 

Afstemming tussen de verschillende reglementen die de voorbije jaren werden gebruikt was wenselijk. Zo moet een aanvraagformulier voor eetkraampjes niet in een reglement voor een zaal maar loopt dat ondertussen via het evenementenloket EagleBe. Het gebruikersreglement legt de praktische richtlijnen voor de gebruikers van de infrastructuur vast.

Met het nieuwe reglement verdwijnt de waarborgregeling die zowel voor de gebruikers als voor de gemeente een vermindering van de administratieve last zal betekenen. 

De werkwijze voor reservaties en ingebruikname kreeg in de nieuwe reglementen een update. De afspraken rond verantwoordelijkheid en verzekering worden duidelijker geformuleerd. Met alle gebruikers van de zalen zal een gebruiksovereenkomst opgemaakt worden, bij afhalen van de sleutel kan dit ondertekend worden.

Voor de Gam werden de reservatiemogelijkheden voor verenigingen duidelijker verankerd. Na een jaar werking bleek dat enkele aanpassingen noodzakelijk waren i.f.v. het dagelijkse gebruik van de zaal.

Om de drankvoorraad en -leveringen in de Gam op een betere manier te organiseren is het aangewezen om met 1 drankstock te werken. Anders waren er op verschillende momenten 3 drankstocks. De organisator die de Gam ter beschikking gesteld krijgt, kan deze dranken vervolgens gebruiken om te geven of verkopen aan de bezoekers van de activiteit. Hiermee ontzorgen we vele verenigingen met een deel van de organisatie. Dit was een uitdrukkelijke vraag van verschillende verenigingen, zeker voor vergaderingen en kleinere voorstellingen werd dit als een belemmering ervaren. Indien de vereniging toch eigen dranken wil voorzien dan mag dat, maar wordt een bijdrage van € 250 gevraagd. 

Feedback of vragen cultuurraad m.b.t. reglementen zalen:
- Alfred Michiels: De startdatum op het ontwerpbesluit is reeds voorbij, die moet dus aangepast worden.
- Alfred Michiels: Artikel 1 geeft aan dat gemeente een aanvraag mag weigeren. Dit zou een duidelijke lijst en formulering moeten zijn waarom aanvraag geweigerd kan worden. Kans op willekeur moet vermeden worden.
Antwoord Peter Meeusen: Het stukje ‘al dan niet op advies’ kan inderdaad geschrapt worden. Gemeente heeft als verhuurder echter wel het recht om een bepaalde aanvraag te weigeren als daarvoor redenen zijn. Er moet dan ook een gemotiveerd antwoord opgemaakt worden.
- Alfred Michiels: Voor tijdelijke publiciteit moet toelating gevraagd worden, dat neigt naar censuur.
Antwoord Peter Meeusen: Er moet enkel toestemming gevraagd worden. We willen enkel weten wat er wordt opgehangen en vermijden dat het hangen van affiches hinderlijk wordt voor verenigingen die de zaal huren.
- Er is discussie of de 10% bovenop de prijzen van de drankenleverancier en in het andere geval de € 250 die huurders moeten betalen correcte bedragen zijn. Als de vergelijking met andere zalen gemaakt wordt, blijkt dit zeker een aantrekkelijk tarief en kan een vereniging nog voldoende winstmarge behouden voor een succesvolle winstgevende activiteit. Bij kleinere activiteiten is de keuze voor de drankstock van de Gam en het betalen van die 10% bovenop de drankprijzen het meest interessant. Voor grote evenementen waarbij goede deals met brouwer gemaakt kunnen worden, kan het voorzien van eigen drank en betaling van die € 250 wel interessant zijn.
- Voor de meeste verenigingen is het vooral een meerwaarde dat ze niet zelf met bakken bier en frisdrank moeten sleuren voor een vergadering of activiteit, maar dat dit voor hen klaar staat.
 - Een gebruiksovereenkomst is een juridisch document, dus belangrijk wie van de vereniging tekent (of mag tekenen), want kan op vlak van aansprakelijkheid gevolgen hebben.

Advies cultuurraad: de Cultuurraad keurt unaniem het Gebruikersreglement gemeentelijke zalen, het Gebruikersreglement zalen AGB, het Gebruikersreglement de Gam en het Prijsreglement dranken de Gam goed. 

5. Varia

  • Enkele leden van de Cultuurraad vragen of via het onlangs gestarte Kunst in huis al kunstwerken uitgeleend werden.
     Antwoord Jef De Clerck: Ja, er kwamen al 3 reservaties en het is nog maar 1 maand in werking. De uitleners zijn ook heel enthousiast en potentieel vaste klanten.  
  • Martine Barrat: Is er al een nieuwe bibliothecaris?
     Antwoord Peter Meeusen: Ja, Annelien Leenders is net gestart als bibliothecaris in Rumst. Op een volgende Cultuurraad zal zij waarschijnlijk ook aanwezig zijn. 
  • Vraag Bie Van Gucht: Kan er in de buurt van de Lazaruskapel ook een kerstboom en verlichting voorzien worden, want in die buurt staat er meestal geen?
     Antwoord Jef De Clerck: We zullen de vraag doorgeven aan de bevoegde diensten.
  • Opmerking Bie Van Gucht: In zaal Lazarus staan panelen van Cineklub Rumst, die het uitzicht van de zaal verpesten en die boven bij hun rommel zouden kunnen gezet worden. Nu palmen de panelen de beste hoek van de zaal net onder de trap in. Hierdoor kan de zaal niet meer optimaal gebruikt worden.
     Antwoord Marleen De Bruyn: We bekijken met Cineklub Rumst of er andere mogelijkheden zijn voor het stockeren van hun panelen. Die panelen mogen trouwens door alle huurders van de zaal gebuikt worden bij het organiseren van een tentoonstelling. 
  • Vraag Bie Van Gucht: Zaal Lazarus wordt bijna nooit gebruikt, kan die niet vaker opengesteld worden en ook bij doopvieringen en huwelijken ter beschikking gesteld worden voor recepties?
     Antwoord Peter Meeusen: Er werden verschillende onderzoeken uitgevoerd m.b.t. muurschildering. Gezien de situatie van de muurschildering is het niet de beste piste om op dit moment veel meer activiteiten en mensen in zaal Lazarus te verwelkomen. 
  • Paul De Greef: Kan er terug een tentoonstelling in het gemeentehuis georganiseerd worden zoals vroeger geregeld gebeurde? Leo Van Looy geeft aan dat gemeentehuis inderdaad handige locatie is gezien de openingstijden en permanente aanwezigheid van personeel. Monique Hertleer vult aan dat er in Aartselaar interesse is om samen iets op te zetten om uitwisseling en kennismaking te bevorderen.
     Antwoord Jef De Clerck: Heel goed idee. Welke plek we uiteindelijk kiezen kunnen we laten afhangen van concept, thema en eventuele samenwerking met andere partners in de regio. In 2024 willen we zeker terug een groepstentoonstelling voor kunstenaars organiseren. 
  • Monique Hertleer geeft aan dat Davidsfonds Rumst weinig bezoekers kreeg tijdens de Jaarmarkt. Bij Schavaebou was er teleurstelling dat ondanks hun harde werk geen enkel lid van het gemeentebestuur een bezoek bracht aan de tentoonstelling. Er moet duidelijker een einduur worden afgesproken voor de expo’s, nu was er verwarring. Bij de expolocaties kan best extra signalisatie voorzien worden.