In functie van de toevoegingen in het dossier van de heraanleg van de Kapelstraat (gedeelte Pompstraat – gemeentegrens met Boom) en Molleveld, n.a.v. de procedure die bij de RvVb loopt tegen de omgevingsvergunning voor het saneren en verontdiepen van de kleiputten, dient de rooilijn van de openbare wegenis te worden verbreed.
Het betreft concreet de toevoeging van een strook van 597,93 m² ten noorden van Polder en aan zuidwestelijke zijde van de Kapelstraat die dient te worden toegevoegd aan de openbare weg.
Het gedeelte van de Kapelstraat gelegen tussen de Pompstraat en de Korte Veerstraat werd reeds heringericht in 2012, het gedeelte van de Kapelstraat tussen de Pompstraat en de gemeentegrens met Boom is nog niet heringericht.
Het betreft een wijziging op het rooilijnplan, goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 24 juni 2021, met referentie 20210303-RUM004.01-F5-RL01.
Doelstellingen en principes van artikel 3 en artikel 4 van het Decreet Gemeentewegen
Teneinde de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen op haar grondgebied te vrijwaren en te verbeteren, en in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voorzien overeenkomstig artikel 3 van het Decreet Gemeentewegen beoogt de gemeente Rumst de heraanleg van de Kapelstraat (gedeelte Pompstraat – gemeentegrens met Boom) en Molleveld.
De gemeente Rumst wenst immers overeenkomstig artikel 3 van het Decreet Gemeentewegen een geïntegreerd beleid te voeren dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
Het staat ontegensprekelijk vast dat overeenkomstig artikel 4 van het Decreet Gemeentewegen:
Door de grote intensiteit van het auto-, vracht- en fietsverkeer tussen de dorpskernen van Rumst en Boom en de slechte zichtbaarheid aan het kruispunt met de Polder en de Kapelstraat dient de Kapelstraat heraangelegd en verbreed te worden.
De gemeente Rumst wenst de Kapelstraat derhalve te voorzien van veilige fietsvoorzieningen met de bedoeling:
De heraanleg van de Kapelstraat beoogt een gescheiden dubbelrichtingsfietspad aan de noordkant van de straat. Samen met deze werken zal een gescheiden rioleringsstelsel worden aangelegd.
De heraanleg van de Kapelstraat met de aanleg van een veilige fietsverbinding en de heraanleg van Molleveld is niet mogelijk binnen de huidige contouren van de rooilijn van de Kapelstraat en Molleveld. Zodoende dient de bestaande wegenis te worden gewijzigd waarbij de wegenis dient te worden verbreed opdat o.m. in een veilige fietsinfrastructuur zou kunnen worden voorzien.
Voor wat betreft het gemeentegrensoverschrijdend perspectief wordt voorzien in een betere doorstroming van het verkeer richting gemeente Boom, alsook kan worden gesteld dat er voor de zwakke weggebruikers komende van en gaande naar Boom een duidelijke verbetering is inzake o.m. de verkeersveiligheid.
Wat betreft de huidige en toekomstige functie van de weg kan worden gesteld dat de huidige functies behouden blijven, doch dat wordt voorzien in een veiliger gebruik van de weg voor zowel gemotoriseerd verkeer als zwakke weggebruikers, zodoende toekomstige generaties de huidige functie van de Kapelstraat kunnen blijven gebruiken.
Zoals reeds uit bovenstaande uiteenzetting is komen vast te staan dient de huidige rooilijn van de Kapelstraat te worden verbreed om de straten te kunnen herinrichten zodat de herinrichting kan bijdragen tot de verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid waarbij bijzondere aandacht wordt besteed aan de veiligheid en het comfort van de zwakke weggebruikers.
De rooilijn van de Kapelstraat dient te specifiek te worden verbreed teneinde de bestaande tunnel onder de wegenis te kunnen verlengen en de tevens via de aanleg van een talud de toekomstige stabiliteit van de wegenis voldoende te kunnen garanderen.
Deze werken zijn noodzakelijk geworden, gezien de geplande aanleg van een volledig nieuwe tunnel, zoals voorzien in het omgevingsvergunningsproject voor de Kleiputten, voorlopig onzeker is.
Openbaar onderzoek
Het rooilijnplan werd overeenkomstig artikel 12 van het Decreet Gemeentewegen, gelijktijdig met de omgevingsvergunningsaanvraag, onderworpen aan een openbaar onderzoek dat liep van 28 juni tot en met 27 juli 2023.
Er werd 3 bezwaarschrift ingediend, die allen aspecten bevatten m.b.t. de zaak der wegen. De aangebrachte bezwaren luiden als volgt:
De Gemeenteraad neemt een standpunt in over de bezwaren en opmerkingen.
De optimale inrichting van het fietspad werd door een daarin gespecialiseerd studiebureau tot in detail bekeken. Daaruit blijkt dat het betreffende traject, het praktisch meest haalbare en aldus meest wenselijke is. Daarbij werd door het studiebureau naast verkeersveiligheid ook rekening gehouden met een kosten-baten analyse.
Ook wordt er vanuit gegaan dat alle weggebruikers hun verantwoordelijkheid nemen, en rekening houden met de betreffende oversteekplaatsen. Die zullen daardoor niet de facto leiden tot een onveilige verkeerssituatie, zoals wordt gesteld in de bezwaarschriften.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 waarbij overeenkomstig artikel 11, §1 de ligging en de breedte van gemeentewegen worden vastgelegd in gemeentelijke rooilijnplannen zodat de wijziging van bestaande gemeentewegen zodoende de opmaak vereisen van rooilijnplannen.
De gemeenteraad keurt het rooilijnplan referentie 2023/5180 zoals opgesteld door Studiebureau Goen op 7 juni 2023 definitief goed.