Voorkeur gaat uit naar geen al te lange naam. Bij gebruik van term beeck/beek wordt suggestie gegeven om voor ‘beeck’ te gaan omwille van de historische verwijzing naar kadaster “de beeckvelden”.
Decreet van 28 JANUARI 1977. - Decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen. (NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 22-03-2002 en tekstbijwerking tot 17-12-2002.):
Procedure:
Het gemeentebestuur dat de namen van wegen en pleinen wil wijzigen:
1° deelt, met opgave van redenen, dit voornemen schriftelijk mee aan al de personen die, hetzij langs de bedoelde wegen en pleinen wonen en kiesgerechtigd zijn in de gemeente, hetzij eigenaar zijn van erven gelegen langs de bedoelde wegen en pleinen en een in België bekende woonplaats hebben. Deze personen kunnen binnen 30 dagen hun eventuele opmerkingen en bezwaren schriftelijk bij het betrokken gemeentebestuur indienen. [Uitzondering wordt gemaakt voor het verbeteren van taal- en spelfouten, waarbij een eenvoudig advies van de provinciale commissie voor plaatsnaamgeving volstaat om bedoelde aanpassing uit te voeren; (ing. decr. 4 februari 1997, art.2 , I: 25 februari 1997) ]
2° [vraagt advies aan de gemeentelijke raad voor cultuur en culturele vrijetijdsbesteding. Deze raad deelt schriftelijk binnen 30 dagen zijn advies aan het gemeentebestuur mee. Het gemeentebestuur kan advies vragen aan de Koninklijke Commissie voor Advies voor Plaatsnaamgeving. Deze commissie deelt binnen 30 dagen schriftelijk zijn advies mee aan het gemeentebestuur. Bij ontstentenis van een binnen de voorgeschreven termijn overgezonden advies wordt dit als gunstig beschouwd; (verv. decr. 29 november 2002, art. 3, I: 27 december 2002) ]
3° maakt dit voornemen door openbare aanplakking bekend, waarna eventuele opmerkingen en bezwaren schriftelijk binnen 30 dagen bij het gemeentebestuur kunnen worden ingediend.
De in 1°, 2° en 3° van dit artikel vermelde procedure moet gelijktijdig verlopen.
Het gemeentebestuur bepaalt in de mededeling bedoeld in 1°, [in de vragen om advies bedoeld in 2°, (verv. decr. 29 november 2002, art. 3, I: 27 december 2002) ] en in de aangeplakte bekendmaking bedoeld in 3°, de datum waarop de termijn van 30 dagen begint te lopen.
Bij het verstrijken van de vastgestelde termijn sluit het gemeentebestuur een proces-verbaal af waarin de ingediende opmerkingen en bezwaren worden opgenomen.
Naamgeving:
§ 1. Bij het vaststellen van de naam van openbare wegen en pleinen of het wijzigen van deze naam wordt bij voorkeur geput uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde.
§ 2. De naam van een nog levende persoon mag niet worden gebruikt.
In aanmerking komen enkel de namen van uit historisch, wetenschappelijk of algemeen-maatschappelijk oogpunt belangrijke figuren.
Hierbij wordt de voorkeur gegeven aan figuren die voor de gemeente of voor de onmiddellijke omgeving van betekenis zijn geweest.
§ 3. [De naam van een lid van de koninklijke familie, overleden of nog in leven, mag enkel worden gebruikt, indien daartoe vooraf instemming van de Regering werd verkregen. (verv. decr. 1 juli 1987, art. 2, I: 1 september 1987) ]
Bij het toekennen van een nieuwe straatnaam dient volgende procedure gevolgd te worden:
De algemene vergadering van de cultuurraad gaf op 12 april 2023 advies op de vraag van de dienst GGZ over de naamgeving van de nieuwe trage weg.
Volgende namen werden voorgesteld:
de trage weg tussen de Molenbeekse plassen en 's Herenbaan Schapenpad als naam te geven.
De afdeling Grondgebiedzaken de opdracht te geven om het openbaar onderzoek op te starten.