Terug
Gepubliceerd op 03/11/2022

2022_VVB_00002 - Voorstel tot beslissing van raadslid Francy Van der Wildt: energiebesparende maatregelen voor de gemeente en haar inwoners

Gemeenteraad
do 27/10/2022 - 20:00 Gemeentehuis
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Benjamin De Roeck, voorzitter gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn; Geert Antonio, schepen; Jurgen Callaerts, burgemeester; Els Devlies, voorzitster BCSD - schepen; Dieter Wijckmans, raadslid N-VA; Kenneth Heylen, raadslid N-VA; Marc Van den Bogaert, raadslid N-VA; Katusha Vervloesem, raadslid N-VA; Marleen De Bruyn, schepen; Raf De Schepper, schepen; Ilse Moons, raadslid CD&V ; Geert Van der Auwera, schepen; Marc Verschueren, raadslid CD&V; Wendy Weckhuysen, raadslid CD&V; Christine Jacobs, raadslid Vooruit en GROEN; Bart Peeters, raadslid Vooruit en GROEN; Jarrik Peeters, raadslid Vooruit en GROEN; Annelien Schoofs, raadslid Vooruit en GROEN; Francy Van der Wildt, raadslid Vooruit en GROEN; Werner Joris, raadslid Vlaams Belang; Anny Van Aeken, raadslid Vlaams Belang; Marc Verrept, raadslid Vlaams Belang; AndrĂ© Gielis, onafhankelijk raadslid; Veerle De Beuckeleer, algemeen directeur

Verontschuldigd

Bram Van Keer, raadslid N-VA; Christoph Marckx, raadslid Vooruit en GROEN

Secretaris

Veerle De Beuckeleer, algemeen directeur
2022_VVB_00002 - Voorstel tot beslissing van raadslid Francy Van der Wildt: energiebesparende maatregelen voor de gemeente en haar inwoners 2022_VVB_00002 - Voorstel tot beslissing van raadslid Francy Van der Wildt: energiebesparende maatregelen voor de gemeente en haar inwoners

Motivering

Indiener(s)

Francy Van der Wildt

Gericht aan

Jurgen Callaerts

Tijdstip van indienen

vr 21/10/2022 - 20:43

Toelichting

Gemeenteraad  27 oktober 2022

Bijkomend agendapunt

Energiebesparende maatregelen voor de gemeente en haar inwoners  

 

De energiecrisis treft de samenleving  in al zijn geledingen.  Niet alleen de lokale besturen voelen dit aan stijgende energiefacturen  in het gemeentepatrimonium en in de gemeentediensten, ook de inwoners zelf  worden geconfronteerd met  ongeziene stijgingen tot zelfs onbetaalbare facturen.

Zowel de federale als de vlaamse overheid  doen hun deel in besparingsvoorstellen en in bijkomende ondersteunende maatregelen, die reeds voor een aantal mensen een verschil betekenen in hun budget. Maar we beseffen allemaal dat dit onvoldoende is in deze ongeziene tomeloze prijsstijgingen. Niemand ontkomt eraan. De hoge energieprijzen treffen inwoners, bedrijven, middenstanders, ondernemers en openbare besturen.

Vooruit en Groen vindt dat er ook lokaal actie kan ondernomen worden om de pil te verzachten. Wij verwachten geen mirakeloplossingen maar alle beetjes helpen in deze crisis.

Het reduceren van het eigen energieverbruik in de gemeente is een belangrijk uitgangspunt.

Het doven of gedeeltelijk dempen van de straatverlichting in Vlaanderen is reeds meermaals in de pers besproken .Maar we weten nog niet hoe het in onze gemeente zal gebeuren.

Netbeheerder Fluvius heeft aan de Vlaamse gemeenten een aanbod gedaan om de straatverlichting tussen 23 uur en 05 uur te doven- met uitzondering van vrijdag en zaterdag.. Dat zou een energiebesparing geven van 37 % aldus Fluvius. Heeft onze gemeente een dergelijk aanbod reeds ontvangen en besproken ? Ons netwerk openbare   verlichting is uitgerust voor een gedeelte met LED lampen wat de mogelijkheid zou geven om tot dimmen over te gaan ipv volledige uitschakeling. Is dit al overwogen?

Uiteraard moeten ook de negatieve aspecten van dat doven of dimmen bekeken worden. Mensen maken zich bij duisternis wel zorgen om de verkeersveiligheid, de toenemende criminaliteit en het toenemend onveiligheidsgevoel .

Uit een korte enquête  die wij organiseerde tijdens de jaarmarkt bleek toch wel dat de meeste mensen beseften dat er iets moest gebeuren, maar ze maakten zich wel zorgen om die veiligheid.

In het pakket maatregelen voor inwoners zijn er meerdere pistes mogelijk op korte en op lange termijn. Maar momenteel weten de mensen niet goed wat ze nog  kunnen verwachten en is de angst voor het torenhoge factuur zeer groot. De onduidelijkheid en ook onbereikbaarheid van de meeste energieleveranciers is daarbij een pijnlijk punt. Daarom pleit Vooruit en Groen voor één of meer gemeentelijk informatiepunten op te richten waar mensen met hun energiedossier terecht kunnen en  hun situatie kunnen bespreken en zelfs verbeteren. Het aanbieden van kosteloze energiescans is daarbij een belangrijke meerwaarde. Onze enquête duidde ook hier  op een noodzaak

Het beleid ten aanzien van gemeentelijke premies voor woningisolatie werd de laatste jaren afgebouwd. Dit blijft toch een belangrijk element in energiebesparing .Het is hoogtijd dit opnieuw onder de aandacht te trekken van de inwoners en vooral inzake huurwoningen en sociale woningen maatregelen te treffen ten gunste van de huurders die zelf geen investeringen kunnen doen.

Ook voor bedrijven, kleine ondernemingen, middenstanders komt de energiefactuur bedreigend zwaar binnen. De gemeente kan partner zijn om hen te begeleiden en te helpen in hun vraag naar ondersteuning.

Tot slot moeten de verenigingen met een eigen infrastructuur in de gemeente rond  de tafel worden gebracht om hun energieverbruik en hun energiefactuur te bespreken.

 

Besluit :

De gemeenteraad beslist:

  1. De openbare   straatverlichting wordt gedimd of gedoofd tussen 23 u en 05u  in straten   waar de verkeersveiligheid geen hinder zal ondervinden. De technische kant wordt besproken volgens een scenario van Fluvius.  De politie zal een verhoogde controle inzetten eventueel samen met de BIN’s.
  2. Er wordt een energie informatiepunt opgericht    om inwoners duidelijkheid te geven  over hun facturen en voorschotten.
  3. Energiescans worden kosteloos aangeboden aan de inwoners
  4. Met de sociale huisvestingsmaatschappijen wordt het punt van het energieverbruik in de verschillende locaties  doorgelicht en worden isolerende maatregelen versneld uitgevoerd.
  5. Het lokaal systeem van ondersteunende premies bij woningisolatie en energiesparende maatregelen wordt opnieuw bekeken.
  6. Met bedrijven en middenstanders wordt overleg gepleegd om hun noden te inventariseren en naar   hulp en steun te zoeken.
  7. Met de verenigingen die beschikken over een eigen infrastructuur wordt een overleg georganiseerd om hun noden op het vlak van energieverbruik te onderzoeken en steun te verlenen.
  8. Het college wordt gelast met de spoedige uitwerking van deze punten.

 

 

Francy van der Wildt

Vooruit en  Groen