De voorzitter en raadsleden van de gemeenteraad formuleren mededelingen aan de gemeenteraad.
neemt kennis van volgende mededelingen:
Er wordt een minuut stilte gehouden naar aanleiding van het overlijden van ere-schepen Frans De Herdt.
Raadsleden Francy Van der Wildt en Bart Peeters (beiden fractie sp.a-Groen) worden verontschuldigd.
Volgende wijziging aan agendapunt 18 ligt voor : De gemeenteraad beslist over de subsidie.... i.p.v. het college.
Het agendapunt met betrekking tot de aankoop van een huis in de Molenbergstraat wordt bij hoogdringendheid ingediend. De vraag tot behandeling wordt ter stemming voorgelegd en unaniem goedgekeurd.
Er wordt toestemming gevraagd voor een blokstemming voor agendapunten 2 - 5 - 6 -7 -13. De raad keurt de werkwijze unaniem goed.
De voorzitter situeert het verloop van de avond met betrekking tot de organisatie van de gemeenteraad, raad voor maatschappelijk welzijn, raad van bestuur autonoom gemeentelijk bedrijf. Omwille van de juridische verhoudingen is de chronologie van behandeling belangrijk maar gelijktijdig wordt een geïntegreerd organisatie van de zittingen vooropgesteld.
De notulen van de vorige zitting worden ter goedkeuring voorgelegd.
De gemeente Rumst werkt samen met verschillende partijen om het beleid en de aanpak van welzijn op het werk uit te voeren.
IGEAN ondersteunt en adviseert het bestuur in verband met de bescherming van de veiligheid en de gezondheid van hun werknemers. De nadruk ligt op de fysieke werkomgeving. IGEAN treedt ook op als vertrouwenspersoon. Het gemeentebestuur Rumst heeft dus geen interne preventieadviseur. Verder werkt het gemeentebestuur samen met de arbeidsgeneeskundige dienst van Provikmo - Liantis.
Het contract met PROVIKMO- Liantis werd op 26/9/1989 ondertekend voor een periode van drie jaar en is daarna telkens stilzwijgend verlengd, telkens voor een periode van drie jaar met ingang van 1 januari. Het kan daarom iedere drie jaar opgezegd worden. Dit op voorwaarde dat de vooropzeg tenminste 6 maanden voordien gebeurt. Dit betekent concreet dat het contract voor 1/7/2019 kan opgezegd worden. Gebeurt dat niet, dan wordt het voor een volgende periode van drie jaar verlengd.
Hudson-interimmanager Lut Pierre nam in het kader van haar opdracht de opvolging van het actieplan van 2018 rond personeel bij intern organisatiebeheer op. Zij stelde in 2018 na een analyse van de organisatienoden en een aantal gesprekken met externe ondersteunende diensten rond het thema “welzijn op het werk” een advies op. Het MAT ontving het advies in november 2018, de ambtelijke leden bespraken het thema op de tweedaagse op 15 en 16 november 2018 en bij de bespreking van het intern organisatiebeheer op het MAT-overleg van 4 december 2018. Het MAT nam op basis hiervan de mogelijke hernieuwing van de overeenkomst en de opmaak van een plan voor psychosociaal welzijn in het actieplan voor intern organisatiebeheer van 2019 op. In januari en februari 2019 werd met betrekking tot het beleid rond psychosociaal welzijn een overleg georganiseerd met de ambtelijke leden van het MAT, de externe preventie-adviseur psychosociaal welzijn van Liantis- provikmo, de vertrouwenspersoon bij IGEAN en de arbeidsgeneesheer van Liantis-provikmo. De deskundige mens en organisatie (personeel) aangesteld in april 2019 werkte een nota uit rond het voeren van een waarderingsbeleid.
Als werkgever heeft de gemeente Rumst de wettelijke verplichting om het welzijn van de medewerkers te verzekeren.
De samenwerking tussen het lokaal bestuur en de op preventie georiënteerde organisaties IGEAN en Liantis-Provikmo is in 2017 -2018 rond de aanpak van een aantal situaties versterkt: de analyse van de brandveiligheid van gebouwen, specifieke werksituaties op het administratief centrum en op een gemeentelijke basisschool, inhaalbeweging re-integratietrajecten, opvolging signalen psychosociale welzijnsgerelateerde situaties door inzet van een externe coaching.
Er is op dit moment echter geen systematische, formele coördinatie en samenwerking tussen de verschillende actoren die betrokken zijn bij het welzijnsbeleid. Om een effectief beleid rond bijvoorbeeld psychosociaal welzijn op het werk te kunnen voeren is een systematische samenwerking tussen personeelszaken, de interne en externe preventieadviseur en de leidinggevenden nodig.
De looptijd van de overeenkomst met de externe preventiedienst is langer dan drie jaar en steeds stilzwijgend verlengd. Er zijn verschillende organisaties die de verwachtte dienstverlening kunnen aanbieden. Het bedrag dat het lokaal bestuur betaalt is wettelijk bepaald. Hierdoor koopt het lokaal bestuur 'preventie-eenheden'. Het totaal aantal eenheden laat toe om naast de inzet op de minimale, wettelijk verplichte dienstverlening bijkomende initiatieven te ontwikkelen. Het is in die iniatieven, de gehanteerde visie en methodieken, de samenstelling van het team experts, de reactie-snelheid, de opvolging dat organisaties onderling verschillen.
Een vergelijking van verschillende organisaties zet aan tot een grondige interne analyse, visievorming en planning van acties en biedt de kans om een aanbod op maat te vinden.
Voor de ontwikkeling en implementatie van een effectief welzijnsbeleid dat beantwoordt aan de hedendaagse normen en de vereisten van onze medewerkers, heeft onze organisatie behoefte aan deskundige ondersteuning en wel op de volgende gebieden:
Eenheden kunnen overgedragen worden indien ze bij dezelfde organisatie worden ingezet. De resterende eenheden bij Liantis-provikmo kunnen tot eind 2019 nog worden ingezet op het uitbouwen van een "hard-preventiebeleid" via begeleiding bij de opmaak van een globaal preventieplan, een jaaractieplan, een brandpreventiedossier en noodplan voor elk gebouw (evacuatieplan; evacuatieprocedure; verslagen evacuatieoefeningen (minimum 1x per schoo/werkljaar); jaarlijks onderhoud en controle van de beschermingsmiddelen tegen brand zoals de brandblustoestellen, haspels en veiligheidsverlichting; brandpreventieverslag; adviezen van de brandweer), Material Safety Data Sheet (MSDS-fiche) voor gevaarlijke producten.
Het K.B. van 19 mei 2009 tot wijziging van het KB van 27 maart 1998 betreffende de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk.
aan de gemeenteraad voor te stellen om de overeenkomst met Liantis-Provikmo op te zeggen en het college te mandateren voor de organisatie van een gunningsprocedure en het sluiten van een nieuwe overeenkomst met een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk met een looptijd van drie jaar, jaarlijks opzegbaar en met één jaar verlengbaar.
overeenkomstig het K.B. van 19 mei 2009 tot wijziging van het KB van 27 maart 1998 betreffende de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk wordt de overeenkomst met Liantis-Provikmo opgezegd met een opzegtermijn van 6 maanden. Deze opzegtermijn zal een aanvang nemen op 1 juli 2019 en een einde nemen op 31 december 2019.
het college de opdracht te geven tot het organiseren van een gunningsprocedure en het sluiten van een overeenkomst met een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk die voor drie jaar geldt, jaarlijks opzegbaar is en verlengbaar is met maximaal één jaar.
het college de opdracht te geven om in het kader van de rapportage met betrekking tot het intern organisatiebeheer de gemeenteraad te informeren over de overeenkomst met de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.
- artikelen 117; 118 en 119 van de nieuwe gemeentewet;
- artikel 135 §2 van de nieuwe gemeentewet houdende de bevoegdheid van de gemeente te voorzien in een goede politie ten behoeve van de inwoners met name over zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen inzonderheid op punt 7° met betrekking tot de opmaak van politieverordeningen voor het tegengaan van alle vormen van openbare overlast;
- artikel 119bis van de nieuwe gemeentewet houdende de toepassing van gemeentelijke administratieve sancties;
- het decreet over het Lokaal Bestuur, inzonderheid op de artikels 40, 41§2,2°.
- de Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties
De operationele leiding voor Tomorrowland en Dreamville 2019 werd toegekend aan de Federale politie.
Op vraag van de Federale politie worden sedert 2017 extra maatregelen die van kracht zijn tijdens Tomorrowland gebundeld in een politieverordening die onder de Uniforme Codex van politieverordeningen valt zodat inbreuken ook kunnen bestraft worden met een GAS-boete.
Het politiereglement werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 21 juni 2018.
Op vraag van de Federale politie wordt artikel 5.9.3 van de codex aangepast. Via dit artikel wordt er een campingperimeter ingesteld wat inhoudt dat enkel personen die in het bezit zijn van een geldig Dreamville bracelet of die een bijzondere toelating hebben van de organisator de campingperimeter mogen overschrijden.
Het doel van dit artikel is om inklimmers op de camping te kunnen bestraffen met een GAS-boete.
Het College van Burgemeester en Schepenen beslist akkoord te gaan met de aangepaste ontwerptekst van het reglement en dit reglement ter goedkeuring te agenderen op de gemeenteraad van juni 2019.
De gemeenteraad beslist het aangepast deel B van de Uniforme codex van politieverordeningen – “politiereglement van kracht tijdens Tomorrowland/Dreamville” goed te keuren.
Het pand gelegen aan de Molenbergstraat 81 werd zeer recent te koop gesteld.
Het gemeentebestuur heeft interesse om over te gaan tot aankoop van voormeld pand.
De locatie van dit pand leent zich tot het realiseren van een toegang tot de toekomstige parking Klein Molenveld.
Voormeld pand werd zeer recent te koop gesteld.
Vooraleer er een beslissing kan genomen worden of het gemeentebestuur kan en/of wenst overgaan tot aankoop dient een schattingsverslag te worden opgemaakt.
Het bedrag dat kan geboden worden is immers afhankelijk van de waarde van het pand die door een onafhankelijke schatter wordt bepaald.
De schatting kon uitgevoerd worden op 13 juni ll. en het schattingsverslag werd op 17 juni ll. aan het College overgemaakt.
Vermits de biedingen uiterlijk op 29 juli e.k. dienen uitgebracht te worden en er geen gemeenteraadszitting is in juli wordt aan de gemeenteraad verzocht om dit punt bij hoogdringendheid toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad van juni.
Het AGB heeft een dossier voorbereid voor de aanleg van een parking 'Klein Molenveld' in het centrum van Rumst.
De ligging van het pand Molenbergstraat 81 biedt mogelijkheden om via dit terrein een toegang tot voormelde parking te realiseren.
- art. 41 § 2, 11° van het Decreet over het Lokaal Bestuur
Het College van Burgemeester en Schepenen beslist om machtiging te vragen aan de gemeenteraad om over te gaan tot het uitbrengen van een bod bij de online openbare verkoop van het pand Molenbergstraat 81 te Rumst.
De gemeenteraad beslist om het college te machtigen om een bod uit te brengen bij de online openbare verkoop van het pand Molenbergstraat 81 Te Rumst.
De provincie Antwerpen, de Vlaamse Waterweg, Lantis (BAM) en de gemeente Rumst hebben een samenwerking aangegaan ter realisatie van de bodemsanering en de herinrichting van de kleiputten tussen het dorp Terhagen te Rumst en de wijk Bosstraat te Boom.
Het project omvat een definitieve sanering van de oude stortplaatsen en historische vervuiling in het gebied te samen met een nieuwe landschapsinrichting en uitwerking van de gewenste functies van het gebied. Het bodemsaneringsproject wordt uitgewerkt door een bodemsaneringsdeskundige. Voor de landschapsinrichting werd gebruik gemaakt van een participatieproces met bevolking en gebruikers van het gebied.
Om de sanering en herinrichting mogelijk te maken is een conform verklaard bodemsaneringsproject en een omgevingsvergunning noodzakelijk. De atlas der buurtwegen geeft aan dat in het gebied verschillende voetwegen en buurtwegen aangeduid werden. De meeste van deze buurtwegen en voetwegen werden eerder reeds afgeschaft in de periode dat de terreinen werden ontgraven ten gevolge van de kleiontginningen die plaats vonden in de voorbije eeuw (tussen 1920 en 1990).
Een aantal buurtwegen en voetwegen werden echter niet of slechts gedeeltelijk afgeschaft. Nochtans werden deze wegen grotendeels weggegraven ten gevolge van de voortschrijdende kleiontginning en zijn deze sinds tientallen jaren niet meer aanwezig. Het huidige maaiveld ligt enkele tot een tiental meters lager dan de oorspronkelijke buurtwegen.
Het gaat over volgende voetwegen en buurtwegen die gelegen zijn in de deelgemeente Terhagen op grondgebied van de gemeente Rumst:
De (gedeeltelijke) afschaffing van buurtwegen worden aangeduid op het bijgevoegd plan RUM08133-RUM 27.05.2019.
Algemene motivatie voor de (gedeeltelijke) afschaffing van deze buurtwegen:
De opgenomen buurtwegen die afgeschaft worden zijn allen gelegen in het gebied dat in de vorige eeuw uitgegraven werd als gevolg van de kleiontginning. Door de kleiontginning werden deze buurtwegen weggegraven en bevindt zich het huidig maaiveld enkele tot tientallen meters onder dat van de oorspronkelijke buurtweg. De buurtwegen zijn niet meer zichtbaar op het terrein sinds de ontginning en zijn bijgevolg ook reeds lange tijd niet meer in gebruik.
Motivatie per buurtweg:
De buurtweg nr.2 was de vroegere Kerkenhoekstraat die liep vanuit de wijk Bosstraat in de richting van Terhagen-Rumst. Op grondgebied van de gemeente Rumst werd deze weg tijdens de kleiontginning voor een groot deel niet afgeschaft, ondanks het feit dat deze weggegraven werd. Pas na meer dan 500 werd de buurtweg op grondgebied Rumst afgeschaft via het besluit van 5/12/1958 (plan 35). Sinds het weggraven ten gevolge van de kleiontginning is deze buurtweg er niet meer.
Plan nr. 27 verwijst naar een besluit van 20/1/1937 waarin de Hoogstraat vermeld wordt als bestaande weg tot aan de kruising met buurtweg 2 (Steenbergstraat). De Hoogstraat is tijdens de kleiontginning echter afgegraven vanaf de oriëntatietafel (hoogste punt) in Noordelijke richting. Dat deel van de Hoogstraat dient dan ook worden afgeschaft. Het resterende deel van de Hoogstraat, vanaf de oriëntatietafel tot aan het dorp van Terhagen (Kruising met Piet Van Akenstraat en Kamiel Huysmansstraat), werd niet afgegraven en is behouden als buurtweg (relictweg te midden van de kleiputten).
Het deel van de buurtweg zoals beschreven op plan 11 d.d. 16/3/1894 ter hoogte van percelen A83a en A82a met een lengte van ongeveer 108 meter werd nog niet afgeschaft en werd ook weggegraven ten gevolgen van de kleiontginningen. Dit deel dient bijgevolg ook afgeschaft te worden.
Het deel van de nieuwe buurtweg zoals beschreven op plan 11 d.d. 16/3/1894 vanaf de Hoogstraat in oostelijke richting werd ten gevolge van de kleiontginning ook weggegraven en dient bijgevolg ook afgeschaft te worden.
Voetweg 53 werd volledig weggegraven tijdens de kleiontginningen en dient bijgevolg afgeschaft te worden.
Voetweg 61 werd vermoedelijk deels afgeschaft tijdens de kleiontginningen (plan 9 - d.d 21/7/1882). Gezien er echter onduidelijkheid is over het statuut van de afschaffing en gezien deze voetweg tussen de kruising met voetweg 53 en de straat Molleveld eveneens werd weggegraven ten gevolge van de kleiontginningen dient het gedeelte ten noorden van Molleveld ook afgeschaft te worden. Het gedeelte van de voetweg dat gelegen in de openbare weg Molleveld werd niet afgegraven tijdens de ontginning. Dit gedeelte is nog steeds in gebruik en hoeft bijgevolg niet afgeschaft te worden.
Buurtweg 27 loopt van Kapelstraat in noordelijke richting naar het kleiontginningsgebied. Het eerste deel is nog in gebruik als openbare wegenis en dient niet afgeschaft te worden. Het deel achter de woningen is echter weggegraven door de kleiontginning en dient bijgevolg afgeschaft te worden.
Deze motivatie en beschrijving wordt verder toelgelicht in de motivatienota in bijlage.
Het college stelt aan de gemeenteraad voor om te beraadslagen over het voornemen om volgende buurtwegen gelegen in het afgegraven deel van het kleiontginningsgebied en die in verleden niet of niet volledig werden afgeschaft voorlopig geheel of gedeeltelijk af te schaffen, zoals aangeduid op het bijgevoegd plan RUM08133-RUM:
De gemeenteraad keurt het voornemen goed om volgende buurtwegen gelegen in het afgegraven deel van het kleiontginningsgebied en die in verleden niet of niet volledig werden afgeschaft voorlopig geheel of gedeeltelijk af te schaffen, zoals aangeduid op het bijgevoegd plan RUM08133-RUM:
Het college zal binnen de 30 dagen na goedkeuring van de gemeenteraadsbeslissing over gaan tot het uitvoeren van het openbaar onderzoek conform de procedurevoorschriften van het besluit tot vaststelling van nadere regels voor de organisatie van het openbaar onderzoek inzake buurtwegen, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 20 juni 2014.
In Terhagen worden tussen de Rupel en de Kapelstraat de voetweg 54 (deel) en buurtweg 31 afgeschaft. Deze wegen zijn gelegen in een gebied dat volgens het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van de gemeente Rumst, goedgekeurd door de Deputatie op 14 maart 2019, zal omgevormd worden van industriezone naar woongebied. Voor de inrichting van het gebied wordt op dit ogenblik een beeldkwaliteitsplan opgemaakt, dat vertaald zal worden in een RUP.
Het betrokken gebied is een voormalige kleiput die deels opgehoogd zal worden om de niveauverschillen enigszins te nivelleren.
Het betreft volgende buurtwegen en delen van buurtwegen in deel gemeente Terhagen van de gemeente Rumst, gelegen tussen de Kapelstraat en de rivier de Rupel zoals aangeduid op het bijgevoegd plan RUM08133-RUM:
Het gedeelte van voetweg 54, ten oosten van de Polder, is gesitueerd op privaat bedrijventerrein en reeds decennia niet meer in gebruik. Ter hoogte van de Kapelstraat is de voetweg volledig verhard in beton als toegang tot enkele private bedrijven. Verderop naar het oosten is het tracé zelfs deels bebouwd.
Enkel een klein gedeelte van voetweg 54, ten zuiden van de Kapelstraat, is wel verhard en geeft toegang tot het lagergelegen bedrijventerrein. Ook deze voetweg is reeds jaren niet meer in gebruik als openbare weg.
Buurtweg 31 (de Pompstraat) is een gemeenteweg waarvan het N-Z gedeelte is aangelegd in asfaltverharding. De buurtweg heeft volgens de atlas van de buurtwegen een breedte van 3 m. De gemeenteweg is minimaal 3,7 m breed volgens het GRB. Het tracé van de buurtweg valt voor het N-Z gerichte deel volledig binnen de grenzen van de gemeenteweg. Het zuidelijk O-W gerichte deel van buurtweg 31 is reeds decennia in gebruik als bedrijfsterrein.
De bestaande buurtwegen (deel voetweg 54 en zuidelijk deel buurtweg 31) zijn reeds decennia niet meer in gebruik.
Ze verliezen, voor zover ze nog aanwezig zijn op het terrein, hun functie. Ze vallen niet samen met de toekomstige ontsluitingsinfrastructuur van de geplande woonontwikkeling en ze verhinderen het afleveren van een vergunning voor de ophoging van het terrein.
Het noordelijk deel van buurtweg 31 is volledig gesitueerd binnen de grenzen van de gemeenteweg.
Het netwerk aan voetwegen wordt volgens het beeldkwaliteitsplan op termijn sterk uitgebreid en verdicht, met een centrale verbinding tussen Boom en de kern van Terhagen en meerdere verbindingen met het jaagpad langs de Rupel en met de Kapelstraat. Het westelijk deel van voetweg 54, ten westen van de Polder, blijft behouden en kan ingeschakeld worden in het toekomstige voetwegennet in het gebied.
De argumentatie wordt uitgebreidt toegelicht met foto's in de nota van IGEAN - 2019.05.04 verantwoording afschaffen buurtwegen Molleveld.
Het college stelt aan de gemeenteraad voor om te beraadslagen over het voornemen om volgende buurtwegen gelegen in het projectgebied Molleveld, tussen Kapelstraat en de Rupel voorlopig geheel of gedeeltelijk af te schaffen, zoals aangeduid op het bijgevoegd plan RUM08133-RUM:
De gemeenteraad keurt het voornemen goed om volgende buurtwegen gelegen in het projectgebied Molleveld, tussen Kapelstraat en de Rupel voorlopig geheel of gedeeltelijk af te schaffen, zoals aangeduid op het bijgevoegd plan RUM08133-RUM:
Het college zal binnen de 30 dagen na goedkeuring van de gemeenteraadsbeslissing over gaan tot het uitvoeren van het openbaar onderzoek conform de procedurevoorschriften van het besluit tot vaststelling van nadere regels voor de organisatie van het openbaar onderzoek inzake buurtwegen, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 20 juni 2014.
Bestinvest NV, Clemenshoek 6 te 2840 Rumst diende op 11 december 2017 een aanvraag van stedenbouwkundige vergunning in (referentie 2017/0219) voor de sloop van een pand en de bouw van 4 meergezinswoningen op het perceel Rumstsestraat 6.
Het college van burgemeester en schepenen verleende op 26 maart 2018 een voorwaardelijke stedenbouwkundige vergunning. Er dient een strook grond kosteloos overgedragen te worden aan de gemeente Rumst, nl. het achterste deel van het perceel, binnen het RUP Reet Centrum gelegen in 'projectzone centrumgebied' met overdruk 'voorkooprecht'.
Er werd een ontwerpakte opgemaakt in opdracht van de aanvrager.
De ontwerpakte voorziet de beëindiging van een recht van opstal verleend aan Degila bvba, Catenbergstraat 2C te 2840 Rumst op het perceel Rumstsestraat 6 te Rumst, kadastraal bekend als 3de afdeling, sectie D, nr. 75X.
Van bovenvermeld perceel het wordt één lot afgesplitst, als volgt:
Het College beslist om de tekst van de ontwerpakte goed te keuren en de akte ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de grondafstand van lot 1 met een oppervlakte van 1a 41ca zoals aangeduid op het splitsingsplan d.d. 6 maart 2019 opgemaakt door landmeter-expert Broothaers Jelle GCV, Pennemeesterstraat 41 te 2800 Mechelen.
De gemeenteraad beslist de ontwerpakte goed te keuren.
Schepen Raf De Schepper en algemeen directeur Veerle De Beuckeleer te machtigen tot uitvoering van deze beslissing.
De statutenwijziging zijn een invulling van het decreet Lokaal bestuur.
- decreet lokaal bestuur
Igean milieu & veiligheid nodigt uit op een algemene vergadering die doorgaat op 28.6.2019 met volgende agenda:
1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018
2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2018
3. Goedkeuren van de jaarrekening 2018
4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2018
5. Goedkeuren van de statutenwijziging
6. Aandelenstructuur - actualisatie van het register
7. Vaststellen van de code van goed bestuur
8. Benoemen van leden van de adviescomités
Aangezien een statutenwijziging een bijzondere meerderheid vereist, vragen ze dat:
het college neemt kennis van de uitnodiging en agenda van de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid op 28.6.2019 en legt deze ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad
goedkeuring te hechten aan de volgende agenda van de algemene vergadering van Igean milieu die doorgaat op 28.6.2019 :
1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018
2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2018
3. Goedkeuren van de jaarrekening 2018
4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2018
5. Goedkeuren van de statutenwijziging
6. Aandelenstructuur - actualisatie van het register
7. Vaststellen van de code van goed bestuur
8. Benoemen van leden van de adviescomités
goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de (buitengewone) Algemene Vergadering van IGEAN milieu en veiligheid van 28 juni 2019.
De vertegenwoordiger van de gemeente/stad die zal deelnemen aan de algemene vergadering van 28 juni 2019 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen van onderhavige raadsbeslissing.
De statutenwijziging zijn een invulling van het decreet Lokaal bestuur.
- decreet lokaal bestuur
Igean dienstverlening nodigt uit op een algemene vergadering die doorgaat op 28.6.2019 met volgende agenda:
1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018
2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2018
3. Goedkeuren van de jaarrekening 2018
4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2018
5. Goedkeuren van de statutenwijziging
6. Aandelenstructuur - actualisatie van het register
7. Vaststellen van de code van goed bestuur
8. Benoemen van leden van de adviescomités
Aangezien een statutenwijziging een bijzondere meerderheid vereist, vragen ze dat:
neemt kennis van de uitnodiging en agendapunten van de algemenene vergadering van IGEAN dienstverlening op 28.6.2019 en legt deze ter goedkeuring aan de raad voor.
goedkeuring te hechten aan volgende agenda van Igean dienstverlening voor een algemene vergadering die doorgaat op 28.6.2019:
1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018
2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2018
3. Goedkeuren van de jaarrekening 2018
4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2018
5. Goedkeuren van de statutenwijziging
6. Aandelenstructuur - actualisatie van het register
7. Vaststellen van de code van goed bestuur
8. Benoemen van leden van de adviescomités
Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde agendapunten.
De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening op 28 juni 2019 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de raad van heden inzake voormelde artikelen van onderhavige raadsbeslissing.
Project Rumst centrum VCR
In de gemeenteraad van 27 november 2001 is het bestek, de raming en de gunningswijze voor de opmaak van een studie en ontwerpdossiers voor de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel in het centrum van Rumst goedgekeurd.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 27 december 2001 de studie voor het aanleggen van een gescheiden riolering in het centrum van Rumst toegewezen aan het studiebureel HEVEC.
In de gemeenteraad van 27 januari 2011 is de samenwerkingsovereenkomst met PIDPA – Hidrorio en het gemeentebestuur voor de herinrichting van het dorpscentrum van Rumst goedgekeurd.
Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 7 december 2010 goedkeuring aan studiebureau D+A voor de opmaak van het ciurculatieplan voor Rumst centrum.
In de gemeenteraad van 25 oktober 2012 werd het circulatieplan voor Rumst centrum goedgekeurd.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in de zitting van 12 december 2016 beslist om aan Evolta (voormalig studiebureau Hevec) de opdracht te geven het ontwerp voor de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel in het centrum van Rumst aan te passen gelet op de gewijzigde verkeerssituatie en de hydronautstudie.
Project Veerstraat - Visserstraat
In de gemeenteraad van 22 november 2018 is de samenwerkingsovereenkomst met Aquafin en het gemeentebestuur voor de herinrichting van de Veerstraat - Visserstraat goedgekeurd. Aquafin heeft via een overheidsopdracht de ontwerpopdracht voor de riolering gegund aan studiebureau Talboom.
Op 6 mei 2019 werd er een raadscommissie gehouden met presenatie en toelichting van de mogelijke scenario's betreffende de inrichting van de bovenbouw van het project VCR en Veerstraat - Visserstraat. Alsook werden de bewoners van Rumst centrum uitgenodigd op de informatievergaderingen op 7 - 8 en 9 mei.
Beide projecten zijn momenteel in voorontwerp
Gezien beide projecten in de legislatuur 2020 - 2025 zullen overgaan tot uitvoering van de werken is het aangewezen om het huidge circulatieplan uit te breiden en te herbekijken.
Door de dienst openbaar domein werden 2 circulatievoorstellen uitgetekend.
Voorstel 1
Straat |
Circulatie |
Huidige situatie |
Molenbergstraat - deel tussen Tuinwijk - Molenveld |
dubbel richting |
dubbel richting |
Molenbergstraat - deel tussen Molenveld - Veerstraat |
enkel richting naar Tuinwijk |
dubbel richting |
Statiestraat |
enkel richting naar Haardorst |
dubbel richting |
Haardorst |
enkel richting naar Statiestraat |
dubbel richting |
Peperstraat |
enkel richting naar Kerkstraat |
dubbel richting |
Antoine De Winterstraat |
enkel richting naar Tuinwijk |
dubbel richting |
Doelhaagstraat - deel tussen Haardorst - Tuinwijk |
enkel richting naar Tuinwijk |
dubbel richting |
Schoolstraat |
enkel richting naar Doelhaagstraat |
dubbel richting |
Kerkstraat - deel tussen Tuinwijk - Markt |
dubbel richting |
dubbel richting |
Markt deel tussen Kerkstraat - Veerstraat - Vissersstraat |
dubbel richting |
dubbel richting |
Markt deel tussen Visserstraat - huisnummer 20 |
enkel richting naar park 's Herenbeemden |
enkel richting naar park 's Herenbeemden |
Markt deel tussen huisnummer 20 - park 's Herenbeemden |
dubbel richting |
dubbel richting |
Markt rond grasplein |
enkel richting naar Kerkstraat |
enkel richting naar Kerkstraat |
Veerstraat |
enkelrichting naar Rupeldijk |
enkelrichting naar Rupeldijk |
Kazernestraat |
dubbel richting |
dubbel richting |
Korte Vissersstraat |
doodlopende straat - rijrichting via Veerstraat |
doodlopende straat - rijrichting via Veerstraat |
Vissersstraat |
enkel richting naar Markt |
enkel richting naar Markt |
Voorstel 2
Straat | Circulatie | Huidige situatie |
Molenbergstraat - deel tussen Tuinwijk - Molenveld | dubbel richting | dubbel richting |
Molenbergstraat - deel tussen Molenveld - Veerstraat | enkel richting naar Veerstraat | dubbel richting |
Statiestraat | enkel richting naar Molenbergstraat | dubbel richting |
Haardorst | enkel richting naar Doelhaagstraat | dubbel richting |
Peperstraat | enkel richting naar Haardorst | dubbel richting |
Antoine De Winterstraat | enkel richting naar Haardorst | dubbel richting |
Doelhaagstraat - deel tussen Haardorst - Tuinwijk | enkel richting naar Haardorst | dubbel richting |
Schoolstraat | enkel richting naar Kerkstraat | dubbel richting |
Kerkstraat - deel tussen Tuinwijk - Markt | dubbel richting | dubbel richting |
Markt deel tussen Kerkstraat - Veerstraat - Vissersstraat | dubbel richting | dubbel richting |
Markt deel tussen Visserstraat - huisnummer 20 | enkel richting naar park 's Herenbeemden | enkel richting naar park 's Herenbeemden |
Markt deel tussen huisnummer 20 - park 's Herenbeemden | dubbel richting | dubbel richting |
Markt rond grasplein | enkel richting naar Kerkstraat | enkel richting naar Kerkstraat |
Veerstraat deel tussen Markt - Molenbergstraat | enkel richting naar Markt | enkel richting naar Molenbergstraat |
Veerstraat deel tussen Molenbergstraat - Vissersstraat | enkelrichting naar Rupeldijk | enkelrichting naar Rupeldijk |
Kazernestraat | dubbel richting | dubbel richting |
Korte Vissersstraat | doodlopende straat - rijrichting via Veerstraat | doodlopende straat - rijrichting via Veerstraat |
Vissersstraat | enkel richting naar Markt | enkel richting naar Markt |
Op de infovergadering van 7 - 8 en 9 mei werden beide circulatieplannen voorgesteld aan de bewoners.
Voorstel 1 had op deze bijeenkomst de grootste voorkeur.
Het college beslist om circulatieplan 1 ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
De gemeenteraad beslist volgend amendement goed te keuren:
De gemeenteraad gaat akkoord met circulatieplan 1 mits volgende aanpassingen:
De gemeenteraad beslist circulatieplan 1 met amendering goed te keuren.
Sinds 2012 verstrekt IGEAN energieleningen waarmee energiebesparende werken aan woningen kunnen uitgevoerd worden. Intussen is de IGEAN Energielening opgenomen in het Energiehuis van IGEAN dienstverlening, dat erkend is door het Vlaams Energie Agentschap VEA en door Febelfin als kredietgever. De wederzijdse verbintenissen die hierbij gelden evenals de karakteristieken en modaliteiten volgens dewelke deze leningen worden verstrekt, zijn opgenomen in een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen het Vlaamse gewest en het energiehuis van IGEAN dienstverlening.
Ook met de lokale besturen (gemeente en OCMW) die deel uitmaken van het samenwerkingsgebied van IGEAN, met uitzondering van de stad Antwerpen, werd hiervoor een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Gelet op het gewijzigd wettelijk kader is een aanpassing van deze samenwerkingsovereenkomsten noodzakelijk.
Daarnaast begeleidt en ondersteunt het team klimaat de lokale besturen bij het uitvoeren van taken en opdrachten inzake klimaat, o.m. in het kader van de Burgemeestersconvenant.
Met het nieuwe besluit van de Vlaamse regering voor energie van 14.12.2018, verder BVR energie genoemd, wordt vanaf 2019 het takenpakket van de Energiehuizen verruimd en gekoppeld aan subsidiemogelijkheden.
Naast het verstrekken van de energielening gaat het om volgende verplichte taken:
Op basis hiervan en rekening houdend met het feit dat er heel wat overlapping bestaat tussen de verschillende thema’s, heeft IGEAN beslist de werking van het Energiehuis om te vormen en uit te breiden tot een EnergieK huis met een EnergieK loket.
Op de informatievergadering van 24.01.2019 met de schepenen bevoegd voor wonen, energie en klimaat heeft IGEAN o.m. toelichting gegeven bij de huidige werking, bij het nieuwe BVR energie en bij het voorstel tot aanpassing van de werking. De lokale ambtenaren hebben eenzelfde toelichting gekregen op 21.02.2019. Op basis van het dossier, overgemaakt aan de betrokken gemeenten, is het college van burgemeester en schepenen principieel akkoord gegaan met het omvormen en uitbreiden van de werking van het Energiehuis tot EnergieK huis met een EnergieK loket en het voorbereiden van een subsidiedossier door IGEAN.
In een bijakte bij de samenwerkingsovereenkomst tussen het Vlaamse gewest en het energiehuis van IGEAN dienstverlening werd de erkenning als energiehuis bevestigd en werd de samenwerkingsovereenkomst aangepast aan het nieuwe BVR energie.
De wijze waarop het Energiek huis van IGEAN dienstverlening uitvoering zal geven aan het verruimde takenpakket is opgenomen in een voorstel van addendum bij voormelde samenwerkingsovereenkomst. Dit voorstel van addendum werd op 20.03.2019 aan VEA bezorgd en intussen goedgekeurd.
Dit dossier en de concrete werking van het EnergieK huis met het EnergieK loket wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan de eerstvolgende bijeenkomst van de gemeenteraad evenals de daarbij horende samenwerkingsovereenkomst tussen IGEAN dienstverlening en het lokale bestuur.
IGEAN streeft naar een gebiedsdekkende werking, gekoppeld aan een maximalisering van de subsidiemogelijkheden.
Overeenkomstig het BVR energie worden deze subsidies tot uiterlijk 2027 voorzien voor het verstrekken van de energieleningen en tot uiterlijk 2029 voor de andere taken.
In het voorstel van addendum wordt een overzicht gegeven van de verschillende activiteiten en de wijze waarop hieraan uitvoering zal gegeven worden. Elke activiteit wordt kort toegelicht met vermelding van de concrete taakverdeling. Daarnaast wordt er ingezet op het voorbereiden, begeleiden en uitvoeren van concrete acties inzake klimaat en dit eveneens in overleg met de lokale besturen.
Deelname aan de voorgestelde werking rond het EnergieK huis en EnergieK loket verzekert een ondersteuning van het gemeentelijk energie en klimaatbeleid via IGEAN waardoor gebruik wordt gemaakt van de subsidiesmogelijkheden aangeboden door de Vlaamse overheid voor het lokale energiebeleid en waarbij dank zij de intergemeentelijke samenwerking via gezamelijke energie- en klimaatacties onze inwoners kunnen genieten van een betere ondersteuning en dienstverlening.
De gemeenteraad gaat akkoord met de omvorming en uitbreiding van de werking van het Energiehuis tot EnergieK huis met een EnergieK loket, en dit tot uiterlijk 2027 voor het verstrekken van de energieleningen en tot uiterlijk 2029 voor de andere taken.
De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel van addendum zoals overgemaakt aan VEA en intussen goedgekeurd en de daarin opgenomen activiteiten en de wijze waarop uitvoering zal gegeven worden aan het BVR energie.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen IGEAN dienstverlening en de deelnemende lokale besturen goed.
De gemeenteraad neemt kennis van de kostenraming en de verdeling van het saldo over alle deelnemende gemeenten en keurt deze goed.
Twee ondertekende exemplaren van gemeenteraadsbeslissing en van de samenwerkings-overeenkomst worden aan IGEAN dienstverlening bezorgd.
Het team wonen van IGEAN ondersteunt en begeleidt de gemeenten bij het uitvoeren van hun regisseursrol op het vlak van wonen en bij het uitvoeren van de taken in het kader van de subsidieregeling.
De gemeente maakt deel uit van één van de Interlokale Verenigingen voor het Lokaal Woonbeleid IVLW zoals opgericht door IGEAN:
- IVLW Midden: Malle, Schilde, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven en Zoersel
- IVLW Rivierenland: Boom, Hemiksem, Niel, Rumst, Schelle en Zwijndrecht
- IVLW Webb: Brasschaat, Brecht, Essen en Wuustwezel
- IVLW Zuidrand: Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel.
Alle deze projecten lopen ten einde op 31.12.2019.
Op 16.11.2018 werd het besluit van de Vlaamse regering BVR inzake lokaal woonbeleid goedgekeurd. Dit nieuw wettelijk kader bepaalt de opdrachten op vlak van wonen voor de lokale besturen vanaf 1.01.2020.
De opdrachten kaderen in 3 grote beleidsprioriteiten:
1. zorgen voor een divers en betaalbaar woonaanbod,
2. bewaken van de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving,
3. informeren, adviseren en begeleiden van inwoners met vragen over wonen.
In het BVR zijn verplichte en aanvullende opdrachten opgenomen.
Alle gemeenten dienen minimaal de verplichte activiteiten uit te voeren en 2 keer per jaar een lokaal woonoverleg te organiseren.
Op de informatievergadering van 24.01.2019 met de schepenen bevoegd voor wonen, energie en klimaat heeft IGEAN o.m. toelichting gegeven bij de huidige werking en bij het nieuwe besluit van de Vlaamse regering BVR voor lokaal woonbeleid van 16.11.2018. De lokale ambtenaren hebben eenzelfde de toelichting gekregen op 21.02.2019.
Op basis van het dossier, overgemaakt aan de betrokken gemeenten, is het college van burgemeester en schepenen principieel akkoord gegaan met het verderzetten van de werking van de IVLW voor de periode 2020 – 2025, inclusief het uitvoeren van de verplichte activiteiten zoals vermeld in het BVR lokaal woonbeleid van 16.11.2018 en voorbereiden van het subsidiedossier door IGEAN. Het ontwerp subsidiedossier werd opgemaakt in overleg met de betrokken lokale besturen en uitgebreid toegelicht en besproken op o.m. de stuurgroep en het lokaal woonoverleg.
Tijdens het verkennend overleg, op 13.05.2019, werd het ontwerp subsidiedossiers eveneens besproken met Wonen-Vlaanderen.
Het subsidiedossier in functie van de verdere intergemeentelijke samenwerking lokaal woonbeleid dient nu ter goedkeuring voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.
IGEAN streeft naar een gebiedsdekkende werking, gekoppeld aan een maximalisering van de subsidiemogelijkheden.
Daarom worden vanaf 2020 volgende Interlokale Verenigingen voor het Lokaal Woonbeleid IVLW’s voorzien:
- IVLW Midden: Malle, Ranst, Schilde, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven en Zoersel
- IVLW Rivierenland: Boom, Hemiksem, Niel, Rumst, Schelle en Zwijndrecht
- IVLW SKS: Schoten, Kalmthout en Stabroek
- IVLW Webb: Brasschaat, Brecht, Essen en Wuustwezel
- IVLW Zuidrand 1: Aartselaar, Edegem, Hove, Kontich en Lint
- IVLW Zuidrand 2: Boechout, Borsbeek en Mortsel.
De oprichting en organisatie van deze Interlokale Vereniging voor het Lokaal Woonbeleid is opgenomen in de bijgevoegde statuten.
Overeenkomstig het BVR lokaal woonbeleid moet elke interlokale vereniging een halftijdse projectcoördinator voorzien. De taken en opdrachten van deze coördinator zijn vermeld op het overzicht in bijlage.
Op de bijgevoegde tabel wordt een overzicht gegeven van de verplichte activiteiten zoals vermeld in het BVR lokaal woonbeleid van 16.11.2018, met o.m. een korte omschrijving van de activiteit en taakverdeling tussen de gemeente (G) en het intergemeentelijk samenwerkingsverband (IGS).
In het ontwerp subsidiedossier wordt een overzicht gegeven van de aanvullende activiteiten evenals van de eigen voorstellen. Elke activiteit wordt kort toegelicht met vermelding van de concrete taakverdeling.
Om tegemoet te komen aan de vraag van de lokale besturen aan IGEAN om maximaal in te zetten op woningkwaliteit, zal IGEAN haar werking hierop afstemmen en voorziet zij de aanwerving van extra woningcontroleurs. Deze woningcontroleurs zullen ingezet worden in alle lokale besturen.
1. De Power Point presentatie van de bijeenkomst van 24.01.2019
2. Het verslag van de bijeenkomst van 24.01.2019
3. Een aparte toelichtingsnota bij de huidige en toekomstige werking van het team wonen, het team energie en het team klimaat
4. Een ontwerp beslissing van het college van burgemeester en schepenen (word document).
De gemeenteraad gaat akkoord met de verdere deelname aan Interlokale Vereniging Lokaal Woonbeleid, IVLW Rivierenland, voor de periode 2020-2025.
De gemeenteraad gaat akkoord met het uitvoeren van de verplichte activiteiten, zoals beschreven in art. 6, 7 en 8 van het besluit van de Vlaamse Regering d.d. 16.11.2018:
en de daarbij horende taakverdeling.
De gemeenteraad gaat akkoord met de organisatie van minstens 2 bijeenkomsten van het lokaal woonoverleg per werkingsjaar.
De gemeenteraad gaat akkoord met de aanvullende activiteiten en eigen voorstellen, zoals beschreven in art. 13, 14 en 15 van het besluit van de Vlaamse Regering d.d. 16.11.2018 en opgenomen in de ontwerp subsidieaanvraag van IVLW Rivierenland en keurt het ontwerp subsidiedossier goed.
De gemeenteraad keurt de statuten goed van de Interlokale Vereniging Lokaal Woonbeleid Rivierenland.
De gemeenteraad neemt kennis van de ontwerp begroting 2020 en keurt deze goed.
Twee ondertekende exemplaren van gemeenteraadsbeslissing en van de statuten worden aan IGEAN dienstverlening bezorgd.
De intergemeentelijke samenwerking biedt een meerwaarde op vlak van aanbod sportactiviteiten voor tieners in vakantieperiodes. Ook rond beleidsmatige thema's wordt enkele keren per jaar overlegd.
- het decreet van 18/01/2013 houdende de intergemeentelijke samenwerking;
- decreet lokaal bestuur van 22/12/2017
- de gemeenteraadsbeslissing van 22 maart 2007 tot participatie van de gemeente Rumst in de interlokale vereniging sportregio Rivierenland, hernieuwd op 28/03/2019
- de statuten van de ILV sportregio Rivierenland, inzonderheid hoofdstuk 5, art. 12 en hoofdstuk 6, art. 14 waarin vermeld dat jaarlijks een rekening en bijhorend jaarverslag van het afgelopen werkingsjaar ter goedkeuring zal worden voorgelegd aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten en aan de provincieraad van de provincie;
- aanpassing van de statuten van de ILV , goedgekeurd in de gemeenteraad van 28/03/2019
- de voorlopige vaststelling van de jaarrekening door het beheerscomité in de algemene vergadering van 14/05/2019 goedgekeurd door twee rekeningtoezichters;
Op de algemene vergadering van het beheerscomité van 14/05/2019 werd het jaarverslag 2018 en bijhorende jaarrekening voorlopig vastgesteld. Beide moeten conform het decreet op de interlokale verenigingen in de eerste jaarhelft aan de gemeenteraden van elke participerende gemeente worden voorgelegd ter goedkeuring.
neemt kennis van het jaarverslag en de jaarrekening 2018 van de interlokale vereniging “Sportregio Rivierenland” en legt dit voor aan de gemeenteraad van juni.
verleent goedkeuring aan de jaarrekening 2018 van ILV sportregio Rivierenland
In de gebruiksovereenkomst worden voorwaarden opgenomen over de bestemming, duur, gebruiksvergoeding, rechten en plichten van beide partijen. De overeenkomst wordt na principiële goedkeuring van beide partijen aan de gemeenteraad voorgelegd.
De naschoolse openstelling in samenwerking met het gemeentebestuur kan starten op 01/09/2019. De promotie voor het gebruik van deze zaal wordt gestart in juni bij het indienen van de aanvragen van verenigingen voor gebruik turnzalen en na goedkeuring van de overeenkomst.
In zitting van 4 februari 2019 gaf het College principiële goedkeuring tot een samenwerking met de vrije basisschool sleutelhof voor het naschools ter beschikking stellen van de turnzaal. Inmiddels werd een gebruiksovereenkomst opgemaakt tussen het gemeentebestuur en de inrichtende macht van de vrije basisschool.
De gebruiksovereenkomst wordt goedgekeurd en voorgelegd aan de gemeenteraad van juni.
- Vanuit AGODI werd de personeelsformatie van de 2 gemeentescholen ( Eikenlaar en Ter Doelhagen ) voor het schooljaar 2019-2020 in een dienstbrief aan de directies van de scholen bezorgd. ( zie bijlage )
- Op basis van deze dienstbrief worden de lestijden-, uren- en puntenpakket per school aangewend.
- Op het ABOC van 25 april 2019 werd positief advies gegeven.
- De schoolraad van Eikenlaar gaf een positief advies op 3 juni 2019 en de schoolraad van Ter Doelhagen gaf een positief advies op 4 juni 2019.
Berekening van het lestijdenpakket GBS Eikenlaar voor het schooljaar 2019-2020
Bestuurspersoneel
1 ambt van directeur zonder onderwijsopdracht
Lager onderwijs
Basisomkadering
Lestijden volgens de schaal |
243 |
SES-lestijden |
10 |
Additionele lestijden lager onderwijs |
8 |
Totaal aantal lestijden lager onderwijs |
316 |
Aanvullende lestijden
Punten ICT-coördinatie |
14 |
Punten administratieve ondersteuning |
69 |
Stimuluspunten SOM |
12 |
Zorgpunten |
56 |
Kleuteronderwijs
Lestijden volgens de schaal |
65 |
SES-lestijden |
1 |
Additionele lestijden lager onderwijs |
0 |
Totaal aantal lestijden lager onderwijs |
66 |
Kinderverzorguren |
8 |
uren aanvangsbegeleiding | 3/24 |
Berekening van het lestijdenpakket GBS Ter Doelhagen voor het schooljaar 2019-2020
Bestuurspersoneel
1 ambt van directeur zonder onderwijsopdracht
Lager onderwijs
Lestijden volgens de schaal |
199 |
SES-lestijden |
25 |
Additionele lestijden lager onderwijs |
0 |
Totaal aantal lestijden lager onderwijs |
224 |
Aanvullende lestijden
Punten ICT-coördinatie |
11 |
Punten administratieve ondersteuning |
55 |
Stimuluspunten SOM |
10 |
Zorgpunten |
49 |
Kleuteronderwijs:
Lestijden volgens de schaal |
119 |
SES-lestijden |
11 |
Additionele lestijden lager onderwijs |
0 |
Totaal aantal lestijden kleuteronderwijs |
130 |
Kinderverzorguren |
10 |
uren aanvangsbegeleiding: 3/24
1. Invulling lestijden lagere school Eikenlaar:
- Alle klassen worden ontdubbeld gezien de grootte van de groepen ( steeds meer dan 35 lln. per jaar )
- zorgcoördinator ( 24/36 )
- Ict-coördinator ( 4/36 )
- L.O-leerkracht ( 18/24 )
- administratieve medewerker ( 35/36 )
- beleidsondersteuner ( 3/36 )
- aanvangsbegeleider ( 3/24 )
- Extra- ondersteuning door ambulante leerkracht. Deze uren worden ingezet als co-teaching. Men gebruikt 6 verschillende vormen van co-teaching al naargelang de lesinhoud ( observerende-, assisterende-, parallelle-, station-, alternatieve-, complementaire-, )
- De resterende punten uit de pot van de scholengemeenschap worden mee ingezet om alle klassen voltijds te ontdubbelen en ondersteuning op de klasvloer te verhogen. Hierdoor is er geen mogelijkheid om meer uren beleidsondersteuning aan te wenden. Dit is een pedagogische keuze in het belang van de leerlingen.
2. Invulling lestijden kleuterschool Eikenlaar:
- 2 graadsklassen ( 2 voltijdse kleuterjuffen )
- kinderverzorging ( 8/32 )
- L.O. ( 4/24 )
- Extra- ondersteuning door ambulante leerkracht. ( 14/24 )
3. Invulling lestijden lagere school Ter Doelhagen:
- Aangezien het lestijdenpakket voor het komende schooljaar het niet toelaat om alle groepen met meer dan 30 leerlingen te ontdubbelen moeten er pedagogische keuzes gemaakt worden. De keuze hier werd als volgt bepaald:
- 2 lestijden worden van het lager- naar het kleuteronderwijs overgezet.
- Eerste leerjaar: 25 leerlingen, deze klas wordt niet ontdubbeld, maar krijgt wel 12u co-teaching.
- Tweede leerjaar: 1 klas met 30 leerlingen. 12u Co-teaching
- Derde leerjaar: 1 klas met 28 leerlingen, krijgt 12u co-teaching.
- Vierde leerjaar: 1 klas met 25 leerlingen. Geen ondersteuning. Dit is een pedagogische keuze, deze klas kan zonder ondersteuning werken (aantal leerlingen en aantal zorgleerlingen dat laag ligt).
- Vijfde leerjaar: 1 klas met 26 leerlingen. Deze groep leerlingen wordt voor 8u ondersteund onder de vorm van co-teaching.
- Zesde leerjaar: 1 klas met 30 leerlingen, wordt 12u ondersteund onder de vorm van co-teaching.
- Een voltijdse zorgcoördinator
- Ict-coördinator ( 3/36 )
- L.O-leerkracht ( 6/24 )
- administratieve medewerker ( 23/36 )
- Beleidsondersteuning: (3/36)
- Aanvangsbegeleiding: (3/24)
4. Invulling lestijden kleuterschool Ter Doelhagen:
- 2 lesuren worden van de lagere- naar de kleuterschool overgezet, zo kan elk personeelslid een voltijdse functie behouden.
Voor de kleuterschool van Terhagen geeft dit de volgende invulling:
- Instapklas en eerste kleuterklas vormen een graadsklas ( 1 voltijdse kleuterjuf ) -> 15 kleuters
- tweede - en derde kleuterklas vormen een tweede graadsklas ( 1 voltijdse kleuterjuf ) -> 9 kleuters
- kinderverzorguren ( 6/32 )
- zorg ( 3/24 )
- L.O. ( 2/24 )
Voor de kleuterschool van Rumst geeft dit de volgende invulling:
- Instapklas + eerste kleuterklas vormen een graadsklas ( 1 voltijdse kleuterjuf ) -> 20 kleuters
- tweede kleuterklas ( 1 voltijdse kleuterjuf ) -> 8 kleuters
- derde kleuterklas ( 1 voltijdse kleuterjuf ) -> 12 kleuters
- kinderverzorguren ( 4/32 )
- L.O. ( 3/24)
De vermelde lestijden, uren, punten zijn gebaseerd op het aantal regelmatige leerlingen die ingeschreven zijn op de eerste schooldag van februari 2019. Zij worden toegekend op voorwaarde dat de structuur van de school ongewijzigd blijft.
- het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, hoofdstuk IX
- het besluit van de Vlaamse Regering van 17 juni 1997 betreffende de personeelsformatie in het gewoon basisonderwijs.
- het besluit van de Vlaamse Regering van 5 december 2003 betreffende ICT-coördinatie in het onderwijs.
- omzendbrief BaO/2005/09"Personeelsformatie Scholen in het gewoon basisonderwijs" van 29 juni 2005.
Er wordt kennisgenomen van de personeelsformatie voor het schooljaar 2019-2020 voor de gemeentescholen Ter Doelhagen en Eikenlaar.
Gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan de invulling van het lestijdenpakket van GBS Eikenlaar voor het schooljaar 2019-2020.
Gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan de invulling van het lestijdenpakket van GBS Ter Doelhagen voor het schooljaar 2019-2020.
Een schoolbestuur moet voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.
Het huidige schoolreglement voor GBS Ter Doelhagen en GBS Eikenlaar ( inclusief de infobrochure ) is aan actualisatie toe. Voor deze actualisatie werd er gebruik gemaakt van het model van schoolreglement van OVSG.
In functie van vernieuwingen/veranderingen in het onderwijsveld zijn enkele aanpassingen in de schoolreglementen van GBS Ter Doelhagen en GBS Eikenlaar noodzakelijk.
Het schoolreglement en infobrochure van de gemeentescholen van Rumst werden in bijlage opgenomen. De vernieuwingen/aanvullingen zijn in kleur aangebracht.
De schoolraad van Eikenlaar gaf een positief advies op 3 juni 2019 en de schoolraad van Ter Doelhagen gaf een positief advies op 4 juni 2019.
- Decreet basisonderwijs
- Decreet betreffende de leerlingenbegeleiding in het basisonderwijs, secundair onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding van 27 april 2018 ( laatste wijziging 6/05/2019 )
- Omzendbrief kostenbeheersing in het basisonderwijs (laatste wijziging 2/04/2019 )
- Omzendbrief tijdelijk onderwijs aan huis ( laatste wijziging 6/02/2019 )
- Omzendbrief getuigschrift basisonderwijs ( laatste wijziging 5/02/2019 )
Het bestaande schoolreglement met inbegrip van de infobrochure van de gemeentescholen Eikenlaar en Ter Doelhagen wordt opgeheven.
Het hierbij gevoegde schoolreglement en infobrochure worden goedgekeurd.
Het schoolreglement gewoon basisonderwijs en de infobrochure worden bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld ( op papier of via een elektronische drager ) aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord.
De gemeente en het OCMW zijn deelnemer van de dienstverlenende vereniging Vlotter.
Het OCMW werd met een aangetekend schrijven van 17 mei 2019 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone statutaire algemene vergadering van Vlotter op 28 juni 2019 om 19u in de vergaderzaal op de maatschappelijke zetel van Vlotter aan de Col. Silvertopstraat 15 te Boom met als agendapunten:
1. Verslag van de Raad van Bestuur over het maatschappelijk jaar 2018
2. Verslag van de commissaris-revisor over het maatschappelijk jaar 2018 en goedkeuring van de jaarrekening 2018
3. Kwijting bestuurders en kwijting commissaris-revisor
4. Aanstelling commissaris-revisor
5. Rondvraag
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn dd. 28/02/2019 tot aanduiding van een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering en raad van bestuur van Vlotter.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van Vlotter die zal gehouden worden op vrijdag 28 juni 2019 om 19.00 uur in de vergaderzaal op de maatschappelijk zetel van Vlotter aan de Col. Sivertopstraat 15 te Boom. zoals overgemaakt per aangetekende brief van 17 mei 2019.
Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde agendapunten.
De vertegenwoordiger van het bestuur die zal deelnemen aan de algemene vergadering van Vlotter op 28 juni 2019 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen 1 en 2 van onderhavige raadsbeslissing.
Het college te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan van Vlotter.
De jaarlijkse subsidie kadert in de overeenkomst die op 23 februari 2000 werd afgesloten tussen Muziekacademie Boom en de gemeentebesturen van Boom en Rumst.
Art. 42 en 43 van het gemeentedecreet en de nog geldende bepalingen van de gemeentewet.
Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.
Naar jaarlijkse gewoonte ontving het college op 13 mei 2019 een schrijven van de Muziekacademie Boom met de vraag om voor komend schooljaar 2019-2020 10 wekelijkse lestijden ten eigen laste te nemen. De werkelijkse kostprijs zal vergelijkbaar zijn met deze van het vorige schooljaar verhoogd met eventuele baremieke- en/of indexaanpassingen. Het lesurenpakket toegekend door het Ministerie van Onderwijs is ontoereikend voor de goede organisatie en uitbouw van onze Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord met filiaal in Reet-Rumst.
Het College van Burgemeester en Schepenen stelt aan de gemeenteraad voor om een toelage van € 20.000 te voorzien voor het schooljaar 2019-2020.
De gemeenteraad keurt een toelage goed van € 20.000 te voorzien voor het schooljaar 2019-2020.
Volgens het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad kunnen raadsleden mondelinge vragen stellen aan de leden van het college van burgemeester en schepenen.
De jaarrekening 2018 van het AGB Rumst werd door de Raad van Bestuur van AGB Rumst vastgesteld in de zitting 20 juni 2019.
De Raad van bestuur heeft geen bezwaren geformuleerd.
De commissaris, Callens, Pirenne & C° Bedrijfsrevisoren C.V.B.A., aangeduid door de gemeenteraad, heeft verslag m.b.t. de jaarrekening 2018 van AGB Rumst overgemaakt. Uit dit verslag blijkt dat de jaarrekening juist en volledig is en een getrouw beeld geeft van de financiële toestand van het AGB Rumst.
Art. 243 en 243bis §1, §2 en §3 van het gemeentedecreet.
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de jaarrekening 2018 en het hierin opgenomen resultaat van het AGB Rumst en legt dit ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.
De gemeenteraad keurt de in bijlage opgenomen jaarrekening 2018 van het AGB Rumst goed.
Recent heb ik een kopie doorgenomen van het Rapport Schaalvergroting PZ, in het hoofdstuk over de provincie Antwerpen stonden er ook enkele opmerkelijke opmerkingen over onze politiezone:
P98: Het aantal inwoners / operationele politie in zone Rupel is 1072 inwoners per agent, terwijl dit voor alle andere zones beduidend lager ligt (600 en minder) – gebaseerd op cijfers 2018. Op de politieraad is er wel geagendeerd om 6 extra mensen aan te nemen, dus er worden al wel stappen gezet in de goede richting.
P102: De Federale politie stelt ook vast dat er vandaag politiezones zijn die als het ware niet levensvatbaar zijn. Zo is er bijvoorbeeld geen OGP 24/24 aanwezig in een politiezone. Sommige zones zijn nu te klein (Bodukap, Hekla, Minos, Ruppel en Zuiderkempen).
P104: Vanuit de parketorganisatie is het nodig dat Antwerpen en de ‘buitenzones’ er rekening mee kunnen houden dat Mechelen en Turnhout aan een ‘vergroting’ toe zijn. In het bijzonder, vanuit bijvoorbeeld een confrontatie met de criminaliteitsfenomenen op zich, dient Mechelen en Mewi te fungeren als een ‘criminaliteitsbuffer’. In die optiek kan Mewi samengaan met bijvoorbeeld de politiezone Ruppel.
Verder zijn er volgens het rapport ook enkele zones bereid tot fusie:
- Mechelen-Willebroek + Bodukap + Boom (uit PZ Rupel)
- Mechelen-Willebroek + Rupel
- Mechelen – Willebroek + Klein-Brabant + Boom (uit PZ Rupel)
- Rupel + Aartselaar (uit PZ Hekla) + Kontich (uit PZ Hekla) + Duffel (uit PZ Bodukap)
Vragen:
Al enige tijd kunnen we vaststellen dat ter hoogte van het kruispunt Eikenstraat-Expresweg tijdens de spits filevorming hebben op de Expresweg en in de Pierstraat. Nu, zolang de Expresweg niet doorgetrokken wordt, zal vanop deze plek verkeer enkel via de Pierstraat richting Aartselaar of de A12 stromen en verkeer richting het centrum van Reet willen afslaan. Problematisch is dat het verkeer komende van en richting Aartselaar/A12 hierbij tijdens de spitsuren dit kruispunt domineert.
Het verkeer richting Aartselaar vanuit de Eikenstraat en de expresweg kan rustig aanschuiven en het verkeer dat van Aartselaar komt, kan de Expres op of verder richting Reet rijden. Echter het verkeer dat vanop de expresweg richting Reet-centrum wil, krijgt nauwelijks de kans om af te slaan omwille van de aanhoudende instroom vanuit de Pierstraat.
Deze continue aanstroom van verkeer in combinatie met de aanschuivende voertuigen die het zicht belemmeren, dwingt het verkeer dat de Eikenstraat wil inslaan, risico’s te nemen om snel tussen het aankomende verkeer in te voegen. Dit heeft al tot een ongeval geleid en het is daarom aangewezen dat er het mogelijke gedaan wordt om deze verkeerssituatie veiliger te maken.
Daarom de vraag of deze situatie bekeken kan worden. Wat is er reeds ondernomen en wat is er mogelijk?
Het pand gelegen aan de Molenbergstraat 81 werd zeer recent te koop gesteld.
Het gemeentebestuur heeft interesse om over te gaan tot aankoop van voormeld pand.
De locatie van dit pand leent zich tot het realiseren van een toegang tot de toekomstige parking Klein Molenveld.
Voormeld pand werd zeer recent te koop gesteld.
Vooraleer er een beslissing kan genomen worden of het gemeentebestuur kan en/of wenst overgaan tot aankoop dient een schattingsverslag te worden opgemaakt.
Het bedrag dat kan geboden worden is immers afhankelijk van de waarde van het pand die door een onafhankelijke schatter wordt bepaald.
De schatting kon uitgevoerd worden op 13 juni ll. en het schattingsverslag werd op 17 juni ll. aan het College overgemaakt.
Vermits de biedingen uiterlijk op 29 juli e.k. dienen uitgebracht te worden en er geen gemeenteraadszitting is in juli wordt aan de gemeenteraad verzocht om dit punt bij hoogdringendheid toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad van juni.
Het AGB heeft een dossier voorbereid voor de aanleg van een parking 'Klein Molenveld' in het centrum van Rumst.
De ligging van het pand Molenbergstraat 81 biedt mogelijkheden om via dit terrein een toegang tot voormelde parking te realiseren.
- art. 41 § 2, 11° van het Decreet over het Lokaal Bestuur
Het College van Burgemeester en Schepenen beslist om machtiging te vragen aan de gemeenteraad om over te gaan tot het uitbrengen van een bod bij de online openbare verkoop van het pand Molenbergstraat 81 te Rumst.
De gemeenteraad beslist om het college te machtigen om een bod uit te brengen bij de online openbare verkoop van het pand Molenbergstraat 81 Te Rumst.