Terug
Gepubliceerd op 30/06/2021

2021_IP_00014 - Interpellatie van raadslid Francy Van der Wildt: gronden Oosterweel in Terhaagse kleiputten

Gemeenteraad
do 24/06/2021 - 20:00 digitaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Benjamin De Roeck, voorzitter gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn; Geert Antonio, schepen; Jurgen Callaerts, burgemeester; Els Devlies, voorzitster BCSD - schepen; Axelle De Smet, raadslid N-VA; Kenneth Heylen, raadslid N-VA; Marc Van den Bogaert, raadslid N-VA; Bram Van Keer, raadslid N-VA; Katusha Vervloesem, raadslid N-VA; Marleen De Bruyn, raadslid CD&V ; Raf De Schepper, schepen; Ilse Moons, raadslid CD&V ; Geert Van der Auwera, schepen; Marc Verschueren, raadslid CD&V; Wendy Weckhuysen, schepen; Christine Jacobs, raadslid Vooruit en GROEN; Christoph Marckx, raadslid Vooruit en GROEN; Bart Peeters, raadslid Vooruit en GROEN; Jarrik Peeters, raadslid Vooruit en GROEN; Annelien Schoofs, raadslid Vooruit en GROEN; Francy Van der Wildt, raadslid Vooruit en GROEN; Werner Joris, raadslid Vlaams Belang; Anny Van Aeken, raadslid Vlaams Belang; Marc Verrept, raadslid Vlaams Belang; AndrĂ© Gielis, onafhankelijk raadslid; Veerle De Beuckeleer, algemeen directeur

Secretaris

Veerle De Beuckeleer, algemeen directeur
2021_IP_00014 - Interpellatie van raadslid Francy Van der Wildt: gronden Oosterweel in Terhaagse kleiputten 2021_IP_00014 - Interpellatie van raadslid Francy Van der Wildt: gronden Oosterweel in Terhaagse kleiputten

Motivering

Indiener(s)

Francy Van der Wildt

Gericht aan

Jurgen Callaerts

Tijdstip van indienen

vr 18/06/2021 - 09:17

Toelichting

Interpellatie Francy Van der Wildt : gemeenteraad 24 juni 2021

Gronden Oosterweel in de Terhaagse kleiputten.

Tijdens de graafwerken   voor de Oosterweelverbinding is vorige week aan het licht gekomen dat in de site in Zwijndrecht te hoge PFOS concentraties in de grond zitten afkomstig van 3M fabriek.

PFOS wordt omschreven als zeer giftig en op termijn kankerverwekkend. De bezorgdheid om de volksgezondheid sloeg meteen toe samen met de verontwaardiging dat deze vervuiling zo lange tijd in de onwetendheid was gehouden.  De verhalen over de verantwoordelijkheid en wie waarvoor verder moest instaan  gingen alle kanten uit .  De bevolking werd zelfs afgeraden tot een  vrij grote periferie, waartoe ook delen van Reet behoorden, groenten uit eigen tuin of eieren van eigen kippen te consumeren. Uiteindelijk bleek ook  dat, hoewel het principe van de vervuiler betaalt   hier zou gehanteerd worden, de belastingbetaler voor een groot bedrag zou opdraaien voor de kosten van de berging   van de gronden.

Het is logisch dat deze onfrisse geschiedenis de gemoederen beroert ook in onze gemeente. Voor de sanering van de storten in Terhagen en de opvulling van de kleiputten  is immers overeengekomen dat Oosterweelgronden zullen aangevoerd worden. Maar de Rumstenaar is op vlak van stortgeschiedenis in het verleden  teveel bedrogen geweest door overeenkomsten met  dubieuze clausules om dit zo maar te slikken. De Rumstenaar is dus zeer wantrouwig als het over storten gaat.

 Hoewel beweerd    wordt dat de verontreinigde gronden op de site blijven waar ze afgegraven werden   en dat de putten elders in Vlaanderen ( waaronder Terhagen) niet zullen gebruikt worden voor deze opslag, blijft het wantrouwen.

Daarom de uitdrukkelijke vraag aan het college :

Welke  garanties biedt het Rumstse gemeentebestuur dat de gestorte gronden van Oosterweelwerken  zuiver zullen zijn en geen bedreiging vormen voor de volksgezondheid ?  Welke methoden worden gebruikt om dit effectief te controleren ? Welke transparante en duidelijke informatie zal hierover aan de bevolking gegeven worden?

Worden de tuinders uit de eventuele besmette zone in onze gemeente in de perimeter van 15 km. ondersteund bij een bodemonderzoek en kan dit intergemeentelijk aangepakt worden?

 Francy Van der Wildt