Terug
Gepubliceerd op 30/06/2021

2021_GR_00141 - Gemeentelijke subsidiereglement voor duurzaam waterbeheer - Goedkeuring

Gemeenteraad
do 24/06/2021 - 20:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Benjamin De Roeck, voorzitter gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn; Geert Antonio, schepen; Jurgen Callaerts, burgemeester; Els Devlies, voorzitster BCSD - schepen; Axelle De Smet, raadslid N-VA; Kenneth Heylen, raadslid N-VA; Marc Van den Bogaert, raadslid N-VA; Bram Van Keer, raadslid N-VA; Katusha Vervloesem, raadslid N-VA; Marleen De Bruyn, raadslid CD&V ; Raf De Schepper, schepen; Ilse Moons, raadslid CD&V ; Geert Van der Auwera, schepen; Marc Verschueren, raadslid CD&V; Wendy Weckhuysen, schepen; Christine Jacobs, raadslid Vooruit en GROEN; Christoph Marckx, raadslid Vooruit en GROEN; Bart Peeters, raadslid Vooruit en GROEN; Jarrik Peeters, raadslid Vooruit en GROEN; Annelien Schoofs, raadslid Vooruit en GROEN; Francy Van der Wildt, raadslid Vooruit en GROEN; Werner Joris, raadslid Vlaams Belang; Anny Van Aeken, raadslid Vlaams Belang; Marc Verrept, raadslid Vlaams Belang; André Gielis, onafhankelijk raadslid; Veerle De Beuckeleer, algemeen directeur

Secretaris

Veerle De Beuckeleer, algemeen directeur

Stemming op het agendapunt

2021_GR_00141 - Gemeentelijke subsidiereglement voor duurzaam waterbeheer - Goedkeuring
Goedgekeurd

Aanwezig

Benjamin De Roeck, Geert Antonio, Jurgen Callaerts, Els Devlies, Axelle De Smet, Kenneth Heylen, Marc Van den Bogaert, Bram Van Keer, Katusha Vervloesem, Marleen De Bruyn, Raf De Schepper, Ilse Moons, Geert Van der Auwera, Marc Verschueren, Wendy Weckhuysen, Christine Jacobs, Christoph Marckx, Bart Peeters, Jarrik Peeters, Annelien Schoofs, Francy Van der Wildt, Werner Joris, Anny Van Aeken, Marc Verrept, André Gielis, Veerle De Beuckeleer
Stemmen voor 25
Benjamin De Roeck, Kenneth Heylen, Annelien Schoofs, Bart Peeters, Christoph Marckx, Geert Antonio, Jurgen Callaerts, Geert Van der Auwera, André Gielis, Christine Jacobs, Jarrik Peeters, Francy Van der Wildt, Marleen De Bruyn, Bram Van Keer, Katusha Vervloesem, Marc Van den Bogaert, Axelle De Smet, Raf De Schepper, Wendy Weckhuysen, Ilse Moons, Anny Van Aeken, Marc Verrept, Marc Verschueren, Els Devlies, Werner Joris
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2021_GR_00141 - Gemeentelijke subsidiereglement voor duurzaam waterbeheer - Goedkeuring 2021_GR_00141 - Gemeentelijke subsidiereglement voor duurzaam waterbeheer - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

De promotie van duurzaam waterbeheer bij particuliere woningen is een belangrijke strategie om onze inwoners en onze leefomgeving te wapenen tegen mogelijke klimaatwijzigingen (meer perioden van droogte en intensieve regenperioden).

Het is wenselijk om deze premiereglementen te actualiseren en samen te voegen in één globaal premiereglement.

Juridische grond

  • Decreet lokale bestuur
  • Hemelwaterverordening
  • Decreet integraal waterbeheer

Aanleiding en context

De gemeente Rumst geeft ondersteuning aan gezinnen om hun woning aan te passen naar een duurzame beheer van hemelwater en afvalwater. Deze ondersteuning wordt enkel verleend als de investeringen niet verplicht zijn via de gewestelijke hemelwaterverordening.

Momenteel zijn er 4 premiereglementen die deze ondersteuning voorzien:

  • Premie voor afkoppeling van hemelwater van de riolering bij gebouwen (GR 26/11/2009)
  • Subsidiereglement voor de aanleg van groendaken (GR 17/12/2015)
  • Aangepast subsidiereglement voor hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen voor woningen en lokalen van verenigingen (GR 23/10/2008)
  • Gemeentelijk reglement subsidiëring van regenwatertonnen (GR 25/1/2005)

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Dit reglement bepaalt de voorwaarden om in aanmerking te komen voor volgende gemeentelijke premies  voor de periode 31/08/2021 tot en met 31/12/2025.

  • Premie voor afkoppeling van hemelwater van de riolering bij woningen in straten waar door de rioolbeheerder een gescheiden stelsel werd aangelegd 
  • Premie voor de aanleg van groendaken bij woningen of hun bijgebouwen
  • Premie voor hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen voor woningen 
  • Premie voor de aankoop en plaatsing van een regenwaterton 

Artikel 2

Deze premies kunnen verleend worden aan eigenaars of bewoners van woningen gelegen op het grondgebied van de gemeente Rumst

De volgende specifieke voorwaarden gelden voor de verschillende premies:

Premie voor afkoppeling van hemelwater van de riolering bij woningen in straten waar door de rioolbeheerder een gescheiden stelsel werd aangelegd :

  • De aanleg van een gescheiden afvoer van huishoudelijk afvalwater en niet verontreinigd hemelwater mag niet verplicht zijn opgelegd door een gewestelijke stedenbouwkundige verordening in de bouwvergunning( en) van de betreffende woning/lokaal.
  • De installatie van een gescheiden afvoer van huishoudelijk afvalwater en niet-verontreinigd hemelwater zoals bedoeld in artikel 3 dient te voldoen aan de richtlijnen zoals bepaald in 'Krachtlijnen voor een geïntegreerd rioleringsbeleid in Vlaanderen', meer bepaald de 'Code van goede praktijk'. 
  •  Het hemelwater afkomstig van de gebouwen dient voor 100% afgekoppeld te zijn van het afvalwatercircuit. 
  • De werken hebben betrekking op nieuw geplaatste toestellen, installaties en/of materialen. De premie wordt berekend op de in aanmerking komende bedragen inclusief BTW. Dit zijn kosten rechtstreeks verbonden aan de subsidieerbare werken. Alle gebouwen dienen gelegen te zijn op het grondgebied van de gemeente Rumst. 
  • Om in aanmerking te komen op de gemeentelijke premie voor afkoppeling van hemelwater van rioleringen dient voldaan te zijn aan de voorwaarden voor het bekomen van de premie van PIDPA-HidroRio. Een bewijs hiervan dient bij de aanvraag worden toegevoegd. De werken dienen bovendien afgerond te zijn voor de voorlopige oplevering van de aanleg van de gescheiden riolering. 
  • De subsidie wordt pas uitbetaald na uitvoering van de goedgekeurde werken en na voorlegging van facturen (aankoop van materialen of uitvoeren van werken). Bestelbons, leveringsbons worden niet als aankoopbewijs aanvaard. Technische gegevens betreffende de uitgevoerde werken worden toegevoegd bij de factuur en het premieaanvraagformulier. Premieaanvragen zijn geldig voor facturen die niet ouder zijn dan 12 maanden op het moment van indiening bij het bestuur. De subsidie moet worden aangevraagd door de eigenaar of huurder van het gebouw. Indien de huurder een aanvraag verricht moet hierbij een schriftelijke toestemming van de eigenaar worden toegevoegd.

Premie voor de aanleg van groendaken bij woningen of hun bijgebouwen

  • Het betreffend dak kan slechts éénmaal betoelaagd worden 
  • De premie kan alleen toegekend worden voor vergunde gebouwen zoals bedoeld in de codex Ruimtelijke ordening 
  • De handelingen die uitgevoerd worden voor het realiseren van het groendak, moeten overeenkomstig de bestaande wettelijke bepalingen gebeuren. In voorkomend geval moet tijdig een omgevingsvergunning aangevraagd worden.
  • Mislukte aanplantingen of werken dienen hersteld te worden. Gebeurt dit niet, dan zullen de subsidies teruggevorderd worden. 
  • De aanvrager engageert zich om minimum 10 jaar lang het groendak in goede staat te behouden.

Premie voor hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen voor woningen 

  • De hemelwaterinstallatie dienen te voldoen aan volgende voorwaarden 
    • De minimale inhoud van de hemelwaterput dient in overeenstemming te zijn met de aangesloten dakoppervlakte, met een minimum van 3000 l, zoals aangegeven in onderstaande tabel.

      horizontale dakoppervlakte

      minimale tankinhoud

      50 tot 60 m2

      3000 l

      61 tot 80 m2

      4000 l

      81 tot 100 m2

      5000 l

      101 tot 120 m2

      6000 l

      121 tot 140 m2

      7000 l

      141 tot 160 m2

      8000 l

      161 tot 180 m2

      9000 l

      181 tot 200 m2

      10000 l

      > 200 m2

      5000 l per 100 m2

    • Het hergebruik van het in de hemelwaterput gecapteerde water is verplicht door middel van een aangesloten pompinstallatie met een minimale aansluiting van 1 WC of wasmachine. Een pompinstallatie is niet verplicht indien de verschillende aftappunten gravitair gevoed kunnen worden.
    • Er mag geen directe verbinding gecreëerd worden tussen het drinkwaternet en het leidingennet aangesloten op de hemelwaterput. Hiertoe dient de hemelwaterput met drinkwater bijgevuld te worden door middel van een bijvulsysteem met onderbreking overeenkomstig de code van goede praktijk, ofwel dient een afzonderlijk leidingencircuit voorzien te worden voor hemelwater en drinkwater.
    • De overloop van de hemelwaterput wordt bij voorkeur aangesloten op een infiltratievoorziening op eigen terrein. De overloop kan ook aangesloten worden op een openbare infiltratievoorziening, een waterloop, gracht of een ander oppervlaktewater. Wanneer deze afvoermogelijkheden niet aanwezig zijn of aansluiting hierop niet haalbaar is, mag de overloop van de hemelwaterput aangesloten worden op het gedeelte van de openbare riolering bestemd voor de afvoer van hemelwater. Als er geen openbare riolering bestemd voor afvoer van hemelwater aanwezig is,  mag het hemelwater op de gemengde openbare riolering aangesloten worden. Wel moeten tot aan het lozingspunt op de openbare riolering het hemelwater en afvalwater gescheiden worden. 
  • Infiltratievoorzieningen moeten gebouwd worden volgens de voorwaarden zoals opgenomen in de gewestelijke stedenbouwkundige verordening voor hemelwater
  • Een  afschrift van de facturen dient bij de aanvraag worden toegevoegd. Premieaanvragen zijn geldig voor facturen die niet ouder zijn dan 12 maanden op het moment van indiening bij het bestuur.

Premie voor de aankoop en plaatsing van een regenwaterton 

  • De regenwaterton dient aangesloten te worden op een dakoppervlakte van minimum 4 m² en maximum 20 m².
  • De inhoud van de regenwaterton dient minimum 200 liter te bevatten.
  • De ton dient geplaatst te worden op het grondgebied van de gemeente Rumst.
  • De regenwaterton dient voorzien te zijn van een aftapkraantje
  • Een aankoopbewijs en recente foto wordt bij de aanvraag toegevoegd. Premieaanvragen zijn geldig voor aankoopbewijzen die niet ouder zijn dan 12 maanden op het moment van indiening bij het bestuur.
  • De overloop van de regenwaterton moet bij voorkeur uitmonden op een onverharde oppervlakte en niet op de riolering.

Artikel 3

Artikel 3 : De aanvrager bezorgt een ingevuld aanvraagformulier (indien mogelijk online) en voegt hierbij de gevraagde bewijsstukken ter staving van de voorwaarden. Indien de aankoop gebeurt via een gemeentelijke of intergemeentelijke verkoop, en indien dit mogelijk wordt gemaakt door de organisator, kan een automatische verrekening gebeuren van de premie via prijsreductie van de aankoop.

Artikel 4

De premies worden toegekend binnen de perken van het voorziene budget in de meerjarenplanning. De premies bedragen:

  •  afkoppeling van hemelwater van de riolering bij woningen in straten waar door de rioolbeheerder een gescheiden stelsel werd aangelegd :
    •  30% van de bewezen kosten met een maximum van 200 euro
  •  aanleg van groendaken bij woningen of hun bijgebouwen
    • 31 euro/m² aangelegd groendak met een maximum van 300 euro
  •  hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen voor woningen 
    • 500 euro voor een hemelwaterinstallatie
    • 2,5  euro per m² aangesloten verharde oppervlakte (horizontale projectie) voor een infiltratiesysteem
  •  aankoop en plaatsing van een regenwaterton 
    • 50´% van de kostprijs met een maximum van 20 euro

Artikel 5

Het College van Burgemeester en Schepenen beslist over de aanvaarding van de dossiers.

Het College van Burgemeester en Schepenen kan eigen ambtenaren aanwijzen om ter plaatse de werken te controleren, alle gevraagde documenten in te zien of inlichtingen te vragen, om de taak van toezicht op de naleving van onderhavig reglement te kunnen vervullen.  Al deze stukken of inlichtingen zijn strikt vertrouwelijk en mogen maar gebruikt worden in verband met de toelageverdeling

Artikel 6

Indien blijkt dat onjuiste gegevens zijn verstrekt of indien de gestelde voorwaarden niet zijn nageleefd, kan het College van Burgemeester en Schepenen de uitbetaling van de toelage geheel of gedeeltelijk schorsen of terugvorderen en de betrokken aanvrager voor verdere toelagen uitsluiten.