Terug
Gepubliceerd op 30/06/2021

2021_GR_00137 - Gemeentelijke subsidiereglement voor afvalpreventie - Goedkeuring

Gemeenteraad
do 24/06/2021 - 20:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Benjamin De Roeck, voorzitter gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn; Geert Antonio, schepen; Jurgen Callaerts, burgemeester; Els Devlies, voorzitster BCSD - schepen; Axelle De Smet, raadslid N-VA; Kenneth Heylen, raadslid N-VA; Marc Van den Bogaert, raadslid N-VA; Bram Van Keer, raadslid N-VA; Katusha Vervloesem, raadslid N-VA; Marleen De Bruyn, raadslid CD&V ; Raf De Schepper, schepen; Ilse Moons, raadslid CD&V ; Geert Van der Auwera, schepen; Marc Verschueren, raadslid CD&V; Wendy Weckhuysen, schepen; Christine Jacobs, raadslid Vooruit en GROEN; Christoph Marckx, raadslid Vooruit en GROEN; Bart Peeters, raadslid Vooruit en GROEN; Jarrik Peeters, raadslid Vooruit en GROEN; Annelien Schoofs, raadslid Vooruit en GROEN; Francy Van der Wildt, raadslid Vooruit en GROEN; Werner Joris, raadslid Vlaams Belang; Anny Van Aeken, raadslid Vlaams Belang; Marc Verrept, raadslid Vlaams Belang; André Gielis, onafhankelijk raadslid; Veerle De Beuckeleer, algemeen directeur

Secretaris

Veerle De Beuckeleer, algemeen directeur

Stemming op het agendapunt

2021_GR_00137 - Gemeentelijke subsidiereglement voor afvalpreventie - Goedkeuring
Goedgekeurd

Aanwezig

Benjamin De Roeck, Geert Antonio, Jurgen Callaerts, Els Devlies, Axelle De Smet, Kenneth Heylen, Marc Van den Bogaert, Bram Van Keer, Katusha Vervloesem, Marleen De Bruyn, Raf De Schepper, Ilse Moons, Geert Van der Auwera, Marc Verschueren, Wendy Weckhuysen, Christine Jacobs, Christoph Marckx, Bart Peeters, Jarrik Peeters, Annelien Schoofs, Francy Van der Wildt, Werner Joris, Anny Van Aeken, Marc Verrept, André Gielis, Veerle De Beuckeleer
Stemmen voor 25
Benjamin De Roeck, Kenneth Heylen, Annelien Schoofs, Bart Peeters, Christoph Marckx, Geert Antonio, Jurgen Callaerts, Geert Van der Auwera, André Gielis, Christine Jacobs, Jarrik Peeters, Francy Van der Wildt, Marleen De Bruyn, Bram Van Keer, Katusha Vervloesem, Marc Van den Bogaert, Axelle De Smet, Raf De Schepper, Wendy Weckhuysen, Ilse Moons, Anny Van Aeken, Marc Verrept, Marc Verschueren, Els Devlies, Werner Joris
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2021_GR_00137 - Gemeentelijke subsidiereglement voor afvalpreventie - Goedkeuring 2021_GR_00137 - Gemeentelijke subsidiereglement voor afvalpreventie - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

De gemeente Rumst geeft onderstaande ondersteuning aan gezinnen om minder huishoudelijk afval te produceren via afvalpreventie voor de periode van 01//2020 tot en met 31/12/2025

  • Premie voor de aankoop een mulchmaaier
  • premie voor de aankoop van een hakselaar
  • premie voor de plaatsing van een kippenhok
  • premie voor het beveiligen van een kippenhok tegen vossenschade


Argumentatie

Om onze natuurlijke bronnen te sparen en om minder vervuiling te veroorzaken bij de verwerking van afval is het wenselijk om zo weinig mogelijk huishoudelijk afval te produceren. Dit kan door preventie van afval, door afval te hergebruiken en door afval te sorteren en recycleren. Het is wenselijk om onze inwoners te ondersteunen in het nemen van afvalpreventiemaatregelen. Het promoten van thuiscomposteren, mulchmaaien van gras en het verhakselen van snoeihout zijn maatregelen waardoor gezinnen kunnen vermijden om veel tuinafval te produceren. Door het houden van kippen kan keukenafval en tuinafval vermeden worden.

De aankoop van composteerbakken en composteervatten worden gepromoot door de verkoop van deze systemen via het recyclagepark. Voor de andere maatregelen wordt een premiesysteem voorzien.

Juridische grond

  • Decreet lokale bestuur
  • Materialendecreet en Vlarema

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Dit reglement bepaalt de voorwaarden om in aanmerking te komen voor volgende gemeentelijke premies  voor de periode van 31/8/2021 tot en met 31/12/2025.

  • Een premie voor de aanleg van een nieuw pluimveehok. 

Onder pluimvee wordt verstaan: kippen, eenden en ganzen.

  • Een premie voor de aanpassing van een pluimveehok ter bescherming te vossen
  • Een premie voor de aankoop van een mulchmaaier.

Een mulchmaaier is een grasmaaitoestel waarbij het gras zeer fijn wordt vermalen, en niet wordt opgevangen, zodat het zonder problemen opnieuw op de gazon kan terecht komen.

  • Een premie voor de aankoop van een hakselaar. 

Een hakselaar is een toestel om snoeihout en takken te vermalen tot hakselhout. Dit kan gebruikt worden als mulchmateriaal in de tuin of kan gemengd worden bij het te composteren materiaal.

Artikel 2

Deze premies kunnen verleend worden de volgende voorwaarden:

De volgende algemene voorwaarden gelden voor alle premies:

- De aanvrager is een particulier

- De aanvrager is woonachtig in de gemeente Rumst

- De aanvrager verklaart dat de aankoop  dient voor persoonlijk gebruik binnen het eigen gezin

- Er kan slechts éénmaal gebruik gemaakt worden per gezin van de verschillende premies

De volgende specifieke voorwaarden gelden voor de specifiek premies:

Voorwaarden voor mulchmaaiers:

- De mulchmaaier voldoet aan volgende voorwaarde:

  •  CE-markering (veiligheid)

Voorwaarden voor hakselaars:

- De hakselaar voldoet aan volgende voorwaarden:

  • CE-markering (veiligheid);
  •  Doorvoerdiameter van minimaal 35 mm

Voorwaarden voor premie pluimveehok

  •  Er dienen minimaal 3 dieren in de ren worden geplaatst. Pluimvee zijn namelijk sociale dieren. Ze hebben het gezelschap van soortgenoten nodig om normaal te kunnen functioneren.
  • De plaatsing van het kippenhok dient rekening te houden met mogelijke stedenbouwkundige beperkingen (bv. verkavelingsvoorwaarden, voorwaarden BPA's, RUP) en met burgerlijke wetgeving. De constructie mag tegen een bestaande muur of moet minimum 1 meter van de perceelsgrens behalve wanneer er andere afstanden opgelegd werden via BPA-voorschriften of verkavelingsvoorschriften.
  •  Er dient een minimaal loopren te worden voorzien van 2 m² per dier.
  •  In het ren dient een nachtverblijf (hok) aanwezig te zijn. Het pluimveehok moet beschutting geven tegen neerslag en wind. Het hok moet waterdicht en tochtvrij zijn. Voldoende ventilatie is wel noodzakelijk. Voorzie voldoende legnesten en voor kippen een degelijke zitstok (richtlijn 1 meter per 5 kippen).

Voorwaarden voor premie aanpassen pluimveehok ter bescherming tegen roofdieren schade:

  • De hoogte van de omheining moet minimum 130 cm bedragen.
  • Bevestig de draad langs de buitenzijde van de houten palen, zodat andere natuurlijke roofdieren (marterachtigen) niet via de palen in de ren kunnen geraken.
  •  Plooi de bovenzijde van de omheining naar buiten in een hoek van 30°.
  • Als alternatief voor de 3 bovenstaande maatregelen kan ook een gaas over het totale pluimveehok worden aangebracht.
  •  De maaswijdte van de draad mag niet groter zijn dan 3 à 4 cm, zodat de kleine marterachtigen (wezel, hermelijn, …) de ren niet kunnen binnendringen.
  •  Rond het pluimveehok – tot vlak tegen de omheining – moet een strook van 40 cm met tegels worden bedekt om te vermijden dat de vos zich een toegangspijp zou graven. Als alternatief kan de omheining ingegraven worden over een diepte van minimaal 40 cm.
  •  Het nacht- of slaaphok in de ren wordt 30 cm van de grond geplaatst om schuilmogelijkheid voor de ratten en muizen te vermijden. Anders zouden die op hun beurt roofdieren kunnen aantrekken.

Artikel 3

De aanvrager bezorgt een ingevuld aanvraagformulier (indien mogelijk online) en voegt hierbij de gevraagde bewijsstukken ter staving van de  voorwaarden. 

De aankopen en de installatie (kippenren)  dienen gestaafd te worden door een aankoopfacturen die maximaal 24 maanden oud zijn. Ook contstructiematerialen komen in aanmerking. De technische voorwaarden met betrekking tot  de installatie worden aangetoond via foto's. 

Artikel 4

De premies worden toegekend binnen de perken van het voorziene budget in de meerjarenplanning. De premies bedragen:

  •  de aanleg van een nieuw pluimveehok :
    •  50 euro
  •  de aanpassing van een pluimveehok ter bescherming te vossen:
    • 50 euro
  •  de aankoop van een mulchmaaier:
    • 20% van de aankoopprijs met een maximum van 100 euro
  •  de aankoop van een hakselaar
    • 20% van de aankoopprijs met een maximum van 100 euro

Artikel 5

Het College van Burgemeester en Schepenen beslist over de aanvaarding van de dossiers.

Het College van Burgemeester en Schepenen kan eigen ambtenaren aanwijzen om ter plaatse de werken te controleren, alle gevraagde documenten in te zien of inlichtingen te vragen, om de taak van toezicht op de naleving van onderhavig reglement te kunnen vervullen.  Al deze stukken of inlichtingen zijn strikt vertrouwelijk en mogen maar gebruikt worden in verband met de toelageverdeling

Artikel 6

Indien blijkt dat onjuiste gegevens zijn verstrekt of indien de gestelde voorwaarden niet zijn nageleefd, kan het College van Burgemeester en Schepenen de uitbetaling van de toelage geheel of gedeeltelijk schorsen of terugvorderen en de betrokken aanvrager voor verdere toelagen uitsluiten.