Terug
Gepubliceerd op 30/06/2021

2021_GR_00092 - Subsidiereglementen - Subsidiereglement voor erkende welzijnsverenigingen - Goedkeuring

Gemeenteraad
do 24/06/2021 - 20:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Benjamin De Roeck, voorzitter gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn; Geert Antonio, schepen; Jurgen Callaerts, burgemeester; Els Devlies, voorzitster BCSD - schepen; Axelle De Smet, raadslid N-VA; Kenneth Heylen, raadslid N-VA; Marc Van den Bogaert, raadslid N-VA; Bram Van Keer, raadslid N-VA; Katusha Vervloesem, raadslid N-VA; Marleen De Bruyn, raadslid CD&V ; Raf De Schepper, schepen; Ilse Moons, raadslid CD&V ; Geert Van der Auwera, schepen; Marc Verschueren, raadslid CD&V; Wendy Weckhuysen, schepen; Christine Jacobs, raadslid Vooruit en GROEN; Christoph Marckx, raadslid Vooruit en GROEN; Bart Peeters, raadslid Vooruit en GROEN; Jarrik Peeters, raadslid Vooruit en GROEN; Annelien Schoofs, raadslid Vooruit en GROEN; Francy Van der Wildt, raadslid Vooruit en GROEN; Werner Joris, raadslid Vlaams Belang; Anny Van Aeken, raadslid Vlaams Belang; Marc Verrept, raadslid Vlaams Belang; André Gielis, onafhankelijk raadslid; Veerle De Beuckeleer, algemeen directeur

Secretaris

Veerle De Beuckeleer, algemeen directeur

Stemming op het agendapunt

2021_GR_00092 - Subsidiereglementen - Subsidiereglement voor erkende welzijnsverenigingen - Goedkeuring
Goedgekeurd

Aanwezig

Benjamin De Roeck, Geert Antonio, Jurgen Callaerts, Els Devlies, Axelle De Smet, Kenneth Heylen, Marc Van den Bogaert, Bram Van Keer, Katusha Vervloesem, Marleen De Bruyn, Raf De Schepper, Ilse Moons, Geert Van der Auwera, Marc Verschueren, Wendy Weckhuysen, Christine Jacobs, Christoph Marckx, Bart Peeters, Jarrik Peeters, Annelien Schoofs, Francy Van der Wildt, Werner Joris, Anny Van Aeken, Marc Verrept, André Gielis, Veerle De Beuckeleer
Stemmen voor 25
Benjamin De Roeck, Kenneth Heylen, Annelien Schoofs, Bart Peeters, Christoph Marckx, Geert Antonio, Jurgen Callaerts, Geert Van der Auwera, André Gielis, Christine Jacobs, Jarrik Peeters, Francy Van der Wildt, Marleen De Bruyn, Bram Van Keer, Katusha Vervloesem, Marc Van den Bogaert, Axelle De Smet, Raf De Schepper, Wendy Weckhuysen, Ilse Moons, Anny Van Aeken, Marc Verrept, Marc Verschueren, Els Devlies, Werner Joris
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2021_GR_00092 - Subsidiereglementen - Subsidiereglement voor erkende welzijnsverenigingen - Goedkeuring 2021_GR_00092 - Subsidiereglementen - Subsidiereglement voor erkende welzijnsverenigingen - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

In het meerjarenplan werd de intentie opgenomen om de subsidiereglementen in de welzijnssector te evalueren en beter op elkaar af te stemmen met het oog op een fair, transparant en laagdrempelig subsidiesysteem, zowel naar werking als naar infrastructuur voor verenigingen.

Het reglement 'Subsidiereglement voor erkende welzijnsverenigingen' werd geëvalueerd en structureel afgestemd met de andere subsidiereglementen met behoud van sectorspecifieke accenten.

Argumentatie

Het reglement werd eenvoudiger geformuleerd en afgestemd op de andere subsidiereglementen.
Er wordt gewerkt met een werkjaar (van begin september tot eind augustus) i.p.v. met kalenderjaar, waardoor ook indieningsdatum wijzigt.

Subsidies worden toegekend op basis van georganiseerde activiteiten, niet op basis van werkingskosten. Er wordt gekozen om activiteiten te stimuleren en deze dus te belonen met subsidies. Focus ligt op het belonen van de inspanningen voor het organiseren van een activiteit, niet op het eindresultaat of succes. Er zijn bijkomende punten voorzien wanneer een vereniging actief inzet op communicatie, waardoor ze actief promotie voeren voor hun activiteiten.

Naast het organiseren van activiteiten wordt ook aandacht besteedt aan verenigingen die ziekenbezoeken organiseren in RVT's, WZC's en bij mensen thuis. Zijkrijgen hiervoor ook punten toegekend mits het kunnen aantonen van minstens 6 bezoeken. 

Wie de UiTPAS aanvaardt, krijgt een bijkomende basissubsidie.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Bepaling subsidie

Dit reglement bepaalt de voorwaarden waaraan erkende verenigingen moeten voldoen om subsidie voor erkende welzijnsverenigingen te ontvangen voor de periode 01/09/2021 tot en met 31/08/2025.

Artikel 2

Wie komt in aanmerking

Om in aanmerking te komen voor subsidiëring via dit reglement dient de vereniging erkend te zijn als Rumstse cultuurvereniging volgens het eenvormig erkenningsreglement voor sport-, jeugd-, cultuur-, welzijns- en wijkverenigingen.

Een erkende welzijnsvereniging die in een werkingsjaar geen activiteiten organiseerde, maar een (minimale) werking heeft, krijgt de basissubsidie. Als het daaropvolgende werkjaar ook geen activiteiten georganiseerd worden, wordt er voor dat jaar geen subsidie meer toegekend.

Artikel 3

Aanvraagprocedure

De vereniging dient vóór 30 september de aanvraag voor het voorbije werkjaar in via het online formulier op de website van de gemeente Rumst.

Artikel 4

Budget

De subsidies worden toegekend binnen de perken van het voorziene budget in de meerjarenplanning. De subsidie wordt in het najaar uitbetaald.

Artikel 5

Beoordelingscriteria

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een basissubsidie en een activiteitensubsidie. Door middel van de basissubsidie wil de gemeente de basiswerking van de verenigingen ondersteunen. Met de activiteitensubsidie wil de gemeente culturele activiteiten ondersteunen die een meerwaarde voor de Rumstse gemeenschap bieden.

1. Basissubsidie

Elke erkende welzijnsvereniging ontvangt een basissubsidie van 100 euro, vermeerderd met 50 euro als de vereniging de UiTPAS aanvaardt bij haar activiteiten. 

2. Activiteitensubsidie

Na aftrek van de basissubsidies wordt het resterende bedrag onder de verenigingen verdeeld op basis van het aantal punten dat elke vereniging heeft behaald. De geldelijke waarde van één punt wordt bepaald door de deling van het resterende krediet door het totaal van de toegekende punten.

2.1. Criteria

Er worden punten toegekend aan het uitvoeren of de organisatie van een activiteit of activiteitenreeksen die voldoet aan alle volgende criteria:

- De activiteit is openbaar en publiek toegankelijk (geen besloten ledenactiviteit) en niet-religieus van aard. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een activiteit met of zonder inkomgeld. 

- Ze vindt plaats binnen de Rumstse gemeentegrenzen, tenzij het gaat om daguitstappen of meerdaagse uitstappen.

- Alleen activiteiten van de vereniging als geheel komen in aanmerking, niet de individuele prestaties of activiteiten van de leden.

- Ten laatste 1 maand op voorhand moeten de gegevens van de activiteit (tijdstip, locatie, wervende tekst, toegangsprijs en contactgegevens) ingevoerd worden in de UiTdatabank.

- De activiteit mag niet reeds via een ander gemeentelijk subsidiereglement financieel ondersteund worden.

- Deelname aan activiteiten komt niet in aanmerking voor subsidiëring. Ook vergaderingen komen niet in aanmerking voor subsidiëring. 

Indien de activiteit wordt georganiseerd door meerdere erkende Rumstse welzijnsverenigingen samen, krijgt elke vereniging het volledige puntenaantal toegekend.

Indien de activiteit/activiteitenreeks georganiseerd wordt in samenwerking met de gemeente Rumst of OCMW Rumst worden de punten dubbel geteld.

2.2. Punten o.b.v. activiteit

2.2.1. Er worden punten toegekend aan een activiteit uit volgende lijst (een activiteit kan slechts voor 1 categorie punten krijgen):

- Vormingsactiviteit/les/workshop: 5 punten per les of 10 punten per lessenreeks: Regelmatig terugkerende lessen over eenzelfde onderwerp of in eenzelfde discipline worden beschouwd als een lessenreeks (5 lessen vormen 1 lessenreeks). Bv. een les/cursus koken of handwerk, computerlessen ...

- Vormingsactiviteit/les/workshop rond het thema gezondheidspreventie of rond sociaal-maatschappelijke thema's: 10 punten per les of 60 punten per lessenreeks: Regelmatig terugkerende lessen over eenzelfde onderwerp of in eenzelfde discipline worden beschouwd als een lessenreeks (5 lessen vormen 1 lessenreeks). Bv. een les/lessenreeks over vergrijzing, valpreventie, beweging, mobiplus-verkeercursus, vereenzaming, op pensioen wat nu?, toegankelijkheid, vrijwilligerswerk, borstkankerpreventie, stoppen met roken, gezonde voeding, kansarmoede, opvoeding ...

- Ontspanningsactiviteit: 5 punten: Film of dia-avond, tentoonstelling, quizavond, voorstelling, concert of optreden, beurs of markt, modeshow, themafeest. Aan ontspanningsactiviteiten worden maximum 50 punten per werkingsjaar toegekend.

Liefdadigheid: 10 punten: Activiteit georganiseerd om een goed doel te ondersteunen. Het goede doel dient op het werkingsverslag vermeld te worden met daarbij de administratieve gegevens en betrokken contactpersoon van de begunstigde organisatie.

- Daguitstap (mag buiten de gemeente plaatsvinden): 5 punten: Minstens 10 personen dienen deel te nemen aan de uitstap. Aan daguitstappen worden maximum 50 punten per werkingsjaar toegekend. 

- Repetitieve ontmoetingsactiviteiten: 20 punten per soort: Activiteiten die op regelmatige basis terugkeren en mensen samenbrengen, zoals zang, kaarten, lotto, breien, hobbyactiviteiten, repetities,... Als je als vereniging 20 keer per jaar dezelfde soort ontmoetingsactiviteit doet (bijvoorbeeld wekelijks kaarten), noemen we dat een repetitieve ontmoetingsactiviteit. Men kan elke soort repetitieve ontmoetingsactiviteit maar 1x inbrengen voor subsidie.

- Repetitieve sportactiviteiten: 30 punten per soort: Sportactiviteiten die op regelmatige basis terugkeren en de gezondheid van de bevolking bevorderen, zoals fietsen, petanque, wandelen, turnen en andere sportactiviteiten. Als je als vereniging 20 keer per jaar dezelfde soort sportactiviteit doet (bijvoorbeeld wekelijks wandelen) noemen we dat een repetitieve sportactiviteit. Men kan elk soort repetitieve sportactiviteit maar 1x inbrengen voor subsidie.

- Ziekenbezoek in RVT's en WZC: 50 punten per jaar: Het gaat hier over ziekenbezoeken in RVT's en Woonzorgcentra op regelmatige basis. Om punten te ontvangen dien je als vereniging minstens 6 keer per jaar meerdere personen een ziekenbezoek te brengen (de bezoeker mag echter geen familielid zijn tot de 3e graad of samenwonende van de gehandicapte of zieke). Lijst met data van bezoeken dienen opgelijst te worden en aan het werkingsverslag toegevoegd te worden.

- Ziekenbezoeken bij mensen thuis: 5 punten per adres: Het gaat hier over ziekenbezoeken bij mensen thuis op regelmatige basis. Om punten te ontvangen dien je als vereniging minstens 6 keer per jaar per adres eenzelfde persoon een ziekenbezoek te brengen (de bezoeker mag echter geen familielid zijn tot de 3e graad of samenwonende van de gehandicapte of zieke). Lijst met data dienen opgelijst te worden en aan het werkingsverslag toegevoegd te worden.

2.2.2. Bijkomende punten voor communicatie

 Er worden bijkomende punten toegekendals de vereniging actief promotie voert voor haar activiteiten.

- Papieren communicatie (periodiek verenigingenblaadje, activiteitenkalender ...): 20 punten
- Actuele Facebookpagina of andere sociale media: 30 punten
 - Actuele website van de lokale afdeling van de vereniging: 50 punten


Artikel 6

Nazicht door college of ambtenaar

Het College van Burgemeester en Schepenen beslist over de toekenning van de subsidies in toepassing van dit reglement.

Het College van Burgemeester en Schepenen kan eigen ambtenaren aanwijzen om alle gevraagde documenten in te zien of inlichtingen te vragen, om de taak van toezicht op de naleving van onderhavig reglement te kunnen vervullen. Al deze stukken of inlichtingen zijn strikt vertrouwelijk en mogen enkel gebruikt worden in verband met de toelageverdeling.

Artikel 7

Onjuiste gegevens

Indien blijkt dat onjuiste gegevens zijn verstrekt of indien de gestelde voorwaarden niet zijn nageleefd, kan het College van Burgemeester en Schepenen de uitbetaling van de toelage geheel of gedeeltelijk schorsen of terugvorderen en de betrokken vereniging voor verdere toelagen uitsluiten. 

Artikel 8

Opheffing vroegere reglementen

Dit reglement vervangt het voorgaande Subsidiereglement voor erkende welzijnsverenigingen van de Gemeente Rumst van 18/06/2020.