Terug
Gepubliceerd op 30/06/2021

2021_GR_00096 - Subsidiereglement ontwikkelingssamenwerking - Gebruik van producten van eerlijke handel (fairtrade)

Gemeenteraad
do 24/06/2021 - 20:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Benjamin De Roeck, voorzitter gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn; Geert Antonio, schepen; Jurgen Callaerts, burgemeester; Els Devlies, voorzitster BCSD - schepen; Axelle De Smet, raadslid N-VA; Kenneth Heylen, raadslid N-VA; Marc Van den Bogaert, raadslid N-VA; Bram Van Keer, raadslid N-VA; Katusha Vervloesem, raadslid N-VA; Marleen De Bruyn, raadslid CD&V ; Raf De Schepper, schepen; Ilse Moons, raadslid CD&V ; Geert Van der Auwera, schepen; Marc Verschueren, raadslid CD&V; Wendy Weckhuysen, schepen; Christine Jacobs, raadslid Vooruit en GROEN; Christoph Marckx, raadslid Vooruit en GROEN; Bart Peeters, raadslid Vooruit en GROEN; Jarrik Peeters, raadslid Vooruit en GROEN; Annelien Schoofs, raadslid Vooruit en GROEN; Francy Van der Wildt, raadslid Vooruit en GROEN; Werner Joris, raadslid Vlaams Belang; Anny Van Aeken, raadslid Vlaams Belang; Marc Verrept, raadslid Vlaams Belang; André Gielis, onafhankelijk raadslid; Veerle De Beuckeleer, algemeen directeur

Secretaris

Veerle De Beuckeleer, algemeen directeur

Stemming op het agendapunt

2021_GR_00096 - Subsidiereglement ontwikkelingssamenwerking - Gebruik van producten van eerlijke handel (fairtrade)
Goedgekeurd

Aanwezig

Benjamin De Roeck, Geert Antonio, Jurgen Callaerts, Els Devlies, Axelle De Smet, Kenneth Heylen, Marc Van den Bogaert, Bram Van Keer, Katusha Vervloesem, Marleen De Bruyn, Raf De Schepper, Ilse Moons, Geert Van der Auwera, Marc Verschueren, Wendy Weckhuysen, Christine Jacobs, Christoph Marckx, Bart Peeters, Jarrik Peeters, Annelien Schoofs, Francy Van der Wildt, Werner Joris, Anny Van Aeken, Marc Verrept, André Gielis, Veerle De Beuckeleer
Stemmen voor 22
Benjamin De Roeck, Kenneth Heylen, Annelien Schoofs, Bart Peeters, Christoph Marckx, Geert Antonio, Jurgen Callaerts, Geert Van der Auwera, André Gielis, Christine Jacobs, Jarrik Peeters, Francy Van der Wildt, Marleen De Bruyn, Bram Van Keer, Katusha Vervloesem, Marc Van den Bogaert, Axelle De Smet, Raf De Schepper, Wendy Weckhuysen, Ilse Moons, Marc Verschueren, Els Devlies
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 3
Anny Van Aeken, Marc Verrept, Werner Joris
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2021_GR_00096 - Subsidiereglement ontwikkelingssamenwerking - Gebruik van producten van eerlijke handel (fairtrade) 2021_GR_00096 - Subsidiereglement ontwikkelingssamenwerking - Gebruik van producten van eerlijke handel (fairtrade)

Motivering

Aanleiding en context

In het meerjarenplan werd de intentie opgenomen om de subsidiereglementen in de vrijetijdssector
te evalueren en beter op elkaar af te stemmen met het oog op een fair, transparant en laagdrempelig
subsidiesysteem zowel naar werking als naar infrastructuur voor verenigingen en vrijetijdsinitiatieven.

Het huidige reglement werd geëvalueerd en afgestemd met de andere subsidiereglementen met behoud van sectorspecifieke accenten. 

Argumentatie

Om aan iedereen de betrokkenheid van de gemeente Rumst met betrekking tot de verkregen subsidie kenbaar te maken, wordt het reglement uitgebreid met de verplichting om hiervan vermelding te maken en het logo van de gemeente mee op te nemen. 

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Dit subsidiereglement heeft betrekking op het gebruik van producten van eerlijke handel vanaf 01/09/2021 tot 31/08/2025.

Artikel 2

Om in aanmerking te komen voor subsidie dient de vereniging of organisatie haar werking geheel of gedeeltelijk op het grondgebied van de gemeente op een duurzame manier te ontplooien. De vereniging kan een vzw of een feitelijke vereniging zijn. Commerciële organisaties komen niet in aanmerking voor subsidiëring.

Artikel 3

Voorwaarden

-        De vereniging/organisatie maakt haar keuze voor fairtrade producten tijdens haar activiteiten bekend. Dit kan door het te vermelden in het ledenblad, sociale media of op de website van de vereniging.

-        De vereniging/organisatie gebruikt Fairtradeproducten tijdens deze activiteiten.

-        De vereniging/organisatie levert een foto aan waaruit de promotie van fairtrade producten in de vereniging/organisatie blijkt.

Bijvoorbeeld: artikel publiceren rond eerlijke handel, recept met eerlijke producten promoten, affiches rond het thema eerlijke handel ophangen in het clublokaal of tijdens de activiteiten, ander promotiemateriaal rond eerlijke handel gebruiken of verspreiden (flyers, banners, placemats, …). De vereniging/organisatie kan gebruik maken van het promotiemateriaal dat bij het gemeentebestuur gratis wordt uitgeleend.

-        De vereniging of organisatie brengt het gemeentebestuur minstens een maand voor aanvang van de activiteit op de hoogte van de subsidieaanvraag via het daarvoor bestemde online formulier, te vinden op www.rumst.be. Voor 1 december van het jaar van de aanvraag dient de aanvrager het volledige dossier in bij de dienst vrije tijd voor het verkrijgen van de subsidie: m.n. het financieel dossier (facturen, betalingsbewijs en rekeningnummer waarop de subsidie mag worden uitbetaald) en de documenten die aantonen dat voldaan wordt aan de bovenstaande voorwaarden.

-         De vereniging of organisatie vermeldt de samenwerking met de gemeente Rumst met het logo op herkenbare wijze en/of brengt het aan op de communicatie die wordt gevoerd met betrekking tot de activiteit. 

-        Het College van Burgemeester en Schepenen beslist over de aanvaarding van de dossiers.

Artikel 4

De subsidies worden toegekend binnen de perken van het voorziene budget in de meerjarenplanning. 

Artikel 5

De subsidie voor verenigingen/organisaties bedraagt 50% van de aankoop van fair trade-producten , op basis van de facturen van het kalenderjaar, met een maximum van 250 euro per vereniging/organisatie per jaar. Indien het totale bedrag van de aanvragen het maximum van de subsidie overschrijdt, wordt een pondspondsgewijze verdeling toegepast.

Artikel 6

Het College van Burgemeester en Schepenen kan binnen haar organisatie personen aanwijzen om alle gevraagde documenten in te zien of inlichtingen te vragen, om de taak van toezicht op de naleving van onderhavig reglement te kunnen vervullen.  Al deze stukken of inlichtingen zijn strikt vertrouwelijk en mogen maar gebruikt worden in verband met de toelageverdeling.

Artikel 7

Indien blijkt dat onjuiste gegevens zijn verstrekt of indien de gestelde voorwaarden niet zijn nageleefd, kan het College van Burgemeester en Schepenen de uitbetaling van de toelage geheel of gedeeltelijk schorsen of terugvorderen en de betrokkene voor verdere toelagen uitsluiten. 

Artikel 8

Dit subsidiereglement vervangt het voorgaande subsidiereglement voor het gebruik van producten van eerlijke handel, goedgekeurd door de gemeenteraad op 18 juni 2020.