Terug
Gepubliceerd op 21/12/2020

2021_GR_00006 - Groenplan - Goedkeuring

Gemeenteraad
do 17/12/2020 - 20:00 raadszaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Benjamin De Roeck, Geert Antonio, Geert Van der Auwera, André Gielis, Christine Jacobs, Jarrik Peeters, Wendy Weckhuysen, Ilse Moons, Anny Van Aeken, Marc Verrept, Marc Verschueren, Jurgen Callaerts, Kenneth Heylen, Annelien Schoofs, Bart Peeters, Christoph Marckx, Marleen De Bruyn, Bram Van Keer, Katusha Vervloesem, Marc Van den Bogaert, Axelle De Smet, Raf De Schepper, Els Devlies, Werner Joris, Veerle De Beuckeleer, Wouter De Smedt

Verontschuldigd

Francy Van der Wildt

Secretaris

Wouter De Smedt

Stemming op het agendapunt

2021_GR_00006 - Groenplan - Goedkeuring
Goedgekeurd

Aanwezig

Benjamin De Roeck, Geert Antonio, Geert Van der Auwera, André Gielis, Christine Jacobs, Jarrik Peeters, Wendy Weckhuysen, Ilse Moons, Anny Van Aeken, Marc Verrept, Marc Verschueren, Jurgen Callaerts, Kenneth Heylen, Annelien Schoofs, Bart Peeters, Christoph Marckx, Marleen De Bruyn, Bram Van Keer, Katusha Vervloesem, Marc Van den Bogaert, Axelle De Smet, Raf De Schepper, Els Devlies, Werner Joris, Veerle De Beuckeleer, Wouter De Smedt
Stemmen voor 24
Benjamin De Roeck, Kenneth Heylen, Annelien Schoofs, Bart Peeters, Christoph Marckx, Geert Antonio, Jurgen Callaerts, Geert Van der Auwera, André Gielis, Christine Jacobs, Jarrik Peeters, Marleen De Bruyn, Bram Van Keer, Katusha Vervloesem, Marc Van den Bogaert, Axelle De Smet, Raf De Schepper, Wendy Weckhuysen, Ilse Moons, Anny Van Aeken, Marc Verrept, Marc Verschueren, Els Devlies, Werner Joris
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2021_GR_00006 - Groenplan - Goedkeuring 2021_GR_00006 - Groenplan - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Het pesticidevrij onderhoud van het openbaar domein vormt een grote uitdaging. Omwille van het grote grondgebied en het groene karakter van de gemeente Rumst is een doordachte aanpak noodzakelijk. De uitdaging vergt een gericht en efficiënt inzetten van personeel en middelen, een duidelijke visie op het groenbeheer en het onderhoudsvriendelijk inrichten van het openbaar domein.

Het groenbeheersplan reikt een visie aan voor het onderhoud en het beheer van het openbaar groen én toont de gewenste kwaliteit van het onderhoud voor verschillende delen in de gemeente. Om dat kwaliteitsniveau te behalen, worden er concrete maatregelen geformuleerd.

De gemeente Rumst wordt in het groenbeheersplan opgedeeld in zones met een verschillende onderhoudsfrequentie en kwaliteitsniveau. Het plan is de leidraad voor het onderhoud van het openbaar groen en moet de bewoners zicht bieden op de belevingswaarde van de openbare groene zones. Het plan bevat maatregelen en acties op zowel korte als lange termijn en is tevens een evaluatie-instrument bij de uitrol ervan.

Het uitgangspunt  van dit beheersplan is het efficiënt, duurzaam en pesticidevrij beheer van de openbare ruimte. Dit alles met het oog op een verzorgde leefomgeving met kwaliteitsvolle groene openbare plaatsen voor de inwoners van de gemeente Rumst.

Het is algemeen geweten dat pesticiden schadelijk zijn. Ze vervuilen het grondwater en onze waterlopen, zodus ook ons drinkwater. Alleen al daarom is een andere aanpak van het gemeentelijk groenbeheer noodzakelijk. Want zonder is gezonder!

Fasering


Er wordt gestreefd naar volgende timing:

- uitwerken/opmaak groenplan in samenspraak met de bevoegde schepen en ploegbazen van de groendienst (juni-september 2020)

-Voorstelling en bespreking  van het ontwerp van groenplan met alle groenmedewerkers (oktober 2020)

-Agendering CBS en voorstelling van het groenplan (9 november 2020)

-Raadscommissie 2 (najaar 2020)

-Kennisgeving aan de gemeenteraad (najaar 2020)

-Verdere uitwerking en implementatie van het groenplan waaronder het getailleerd inventariseren van alle groenelementen,.... 

-Kennisgeving aan alle bewoners via de geeigende kanalen (najaar 2020)


Juridische grond

-Het nieuwe Natuurbeheersplan van 28/10/2017

-Het pesticidenreductiedecreet van 21 december 2001

Aanleiding en context

Het Meerjarenplan voorziet in een aantal acties in verband met het versterken van de gemeentelijke groenstructuur (AC000262) en het transformeren van de gemeentelijke begraafplaatsen (AC000263).

I

262

We versterken de gemeentelijke groenstructuur door de (her)aanleg en onderhoud van parken en groene zones in en rond de gemeente conform de principes van harmonisch park- en groenbeheer.
2621

We herwaarderen de gemeentelijke parken.
2622

We zetten in op het onkruidvrij houden van onze groenzones waarbij we onze voortrekkersol behouden in pesticidevrij onderhoud.
2623

We maken van Rumst een duurzame bloemen- en bijengemeente (zomerbebloeming en accentbebloeming najaar).
263

We transformeren de gemeentelijke begraafplaatsen tot parkbegraafplaatsen.
2631

We maken ruimte voor meer streekeigen en duurzaam groen om het parkgevoel te verhogen. Dit na de ontruiming/afruiming van graven.
2632

We voorzien eenvormig straatmeubilair op de begraafplaatsen om bezoekers de gelegenheid te geven een rustpauze/bezinningsmoment in te plannen.
2633

We inventariseren en klasseren historische grafmonumenten.


Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Goedkeuring te geven aan het groenplan opgemaakt door de dienst openbaar domein.

Artikel 2

Opdracht te geven aan de dienst openbaar domein om dit groenplan te implementeren en verder uit te werken door het opmaken van een gedetailleerde groeninventarisatie.